Glidsnöskor

Ett alternativ till vanliga snöskor - glidsnöskor. De är en korsning mellan snöskor och skidor, med stor bäryta och fasta stighudar. I utseende liknar de mer skidor än snöskor, men är mycket kortare och bredare än skidor, vilket gör dem perfekta för att åka i lössnö. Men som ett alternativ för fjällturer kan man nog glömma dem.

Av: Minna Kinnunen

Jag har haft snöskor i 15 år, men det har varit många vintrar då jag bara gjort ett par snöskovandringar. Problemet är att den skandinaviska snön funkar mindre bra med snöskor, den är för luftig och snöskorna sjunker för mycket, och då är det inte roligt att gå i lössnö helt enkelt. Men när jag väl är ute på snöskor och hur jag än gillar det, så har det alltid funnits en tanke i huvudet att det skulle vara skönt att ändå kunna glida utför. Så när jag råkade se en text som pratade om glidande snöskor, blev jag omedelbart nyfiken!

Glidsnöskor är en korsning mellan snöskor och skidor, med en stor bäryta och fasta stighudar. I utseende liknar de mer skidor än snöskor, men de är mycket kortare och bredare än skidor.

Jag försökte att hitta användarupplevelser, men hittade knappt några alls. Ingenting från Sverige! Jag skulle gärna ha läst hur andra uppfattar glidsnöskorna, men till slut kunde jag inte motstå frestelsen och beställde ett par i blindo, och nu har jag haft några veckor att testa mina nya turkompisar.

Bindning

Det trevliga med snöskor är att man har vanliga kängor på fötterna, och jag gillar kängor så oändligt mycket mer än pjäxor. Mina glidsnöskor levererades med en bindning som har remmar över vristen och tårna, och rejäla klickspännen som du kan använda med handskarna på. Jag har inte haft några som helst problem med systemet, inte ens när det frusit snö på bindningen.

Glidsnöskor med bindning

Glidsnöskor med bindning

Underlag

Hur glidsnöskorna funkar beror helt och hållet på underlaget. Även om mina glidsnöskor har stålkanter så upptäckte jag att det år svårt att utnyttja kanterna, då foten sitter inte fast på samma sätt som med skidor. När du försöker att kanta en glidsnösko, blir det lätt så att det bara är foten som rullar sig i bindningen. Detta gör att det kan vara svårt att bromsa farten på hårt underlag. På isig underlag funkar de överhuvudtaget inte, oavsett om det är uppför, utför eller platt. De har en tendens att glida sidledes, och det blir kämpigt att hålla sig upprätt när fötterna glider åt alla håll! Det betyder att glidsnöskor är ett dåligt alternativ för fjällturer, då det finns en stor risk för hårt eller isigt snö på höjderna.

Men i lössnö är glidsnöskorna däremot i sitt esse. Det som jag tidigare tyckte var omöjligt, dvs att röra mig i skogen mitt i vinter, är plötsligt ganska roligt faktiskt! Visst sjunker man i snön, men inte lika mycket som med vanliga snöskor eller skidor, och det som ytterligare ger glidsnöskorna ett övertag jämfört med snöskor är att man behöver inte lyfta fötterna även när man sjunker. Det räcker att man rör foten framåt, som med skidor, och spetsen glider upp automatiskt. Glidsnöskorna väger betydligt mycket mer än traditionella snöskor, men just den här smidiga rörelsen gör att vikten spelar en mindre roll.

Perfekt snö att åka i

Perfekt snö att åka i

I och med att glidsnöskorna är kortare än skidor, vinner de över skidorna också just i skogsmiljön. Det blir lättare att röra sig i trånga utrymmen, och det är mycket mindre risk att spetsarna fastnar i buskar som gömmer sig under snön. Skulle det ändå hända, är det lättare att få loss de korta glidsnöskorna.

Roligast om man hittar gamla översnöade spår att följa

Roligast om man hittar gamla översnöade spår att följa

Farten

När man tar stighudarna till hänsyn, så förstår man att det kan omöjligt gå lika fort som på skidor. Men precis som namnet säger så finns det glid i glidsnöskor, så utför får man ändå en gratisskjuts - så länge det är lössnö man åker i. Annan slags snö ser jag som en direkt hälsorisk!

Sköna svängar bland fjällbjörkar, det är lätt att styra i lössnö

Sköna svängar bland fjällbjörkar, det är lätt att styra i lössnö

Att välja rätt verktyg

Som slutsats kan man säga att det inte finns ett verktyg som passar till alla jobb. Vilka skidor eller snöskor du tar med dig beror på var du ska åka (fjäll eller skog), och hur snön är. Och med tanke på att dessa glidsnöskor hör till kategorin skogsskida, så är det bara rimligt att de funkar bättre i skogen än uppe på fjället. Men jag vet av erfarenhet att det finns dagar då det finns mjuk snö på fjället också, så jag har inte givit upp på en tur i fjällmiljön!

På tur med glidsnöskor

På tur med glidsnöskor

Glidsnöskorna som jag har heter OAC KAR UC 147, där siffran indikerar längden. Jag funderade mellan dem och en modell som heter WAP 127. 127:orna saknar stålkanter och är aningen bredare, men de har ett par ”styrskenor” under. Med tanke på hur 147:orna glider sidledes trots stålkanten så undrar jag om jag ändå borde ha tagit 127:orna. Men jag hoppas på att det bara är en teknikfråga och jag kommer att fatta hur man gör för att använda stålkanten bättre!

Texten är baserad på ett inlägg jag skrev på min blogg (se källan). Jag får inte betalt för att skriva om produkten, utan nämner den bara i syfte att visa ett exempel på glidsnöskor!

Källa: http://vandrafotaleva.nu/2019/01/oac-kar-uc-147-glidsnoskor/

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2019-02-18 11:34   xtrem
Jag har samma skida och i skog och lössnö så är de oslagbara. Men precis som du, så upplever jag dom riktig sliriga på packad snö som skoterspår eller annat trots stålkanter.
 
Svar 2019-02-18 18:24   Minna Kinnunen
Japp och det ser ut just nu som att säsongen för glidsnöskor blev ganska kort, det är plusgrader och snön håller på att försvinna och det som finns kvar kommer att vara isig när det fryser till igen. Hoppas att det kommer mer puder snart! :)
 
2019-02-19 17:46   KimE
Altaiskidor.
https://altaiskis.com/about-us/skiers-of-the-altai/#lightbox/0/

Kanadensarna använder traditionella snöskor för midvintern då det är dålig bärighet.
 

Läs mer

Utsidan har testat fem olika vandringsskor.

Höjdarjobb

Mikke Erikssomn beskriver bergsguidens vardag. 1 kommentar
Efter försöket att bestiga Carstensz Pyramid på Nya Guinea, vände Olof och Martin fören mot Darwin i Australien, samt ställde siktet på Mt. ... 2 kommentarer
Peter gjorde vintern 2016 en vintervandring med snöskor genom ekoparken Karhuvaara utanför Gällivare. Se filmen från vandringen. 1 kommentar
Vintern är en härlig tid att vara ute, speciellt som nu när snön ligger gnistrande vit över stora delar av landet. Eric får många frågor om vad man ... 4 kommentarer

Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg