Friluftskocken utvecklar ny produkt: "Drömt om en riktigt god pizza"

Friluftskocken och kokboksförfattaren Eric Tornblad utvecklar en ny produkt för utematlagning. Dessutom delar han med sig av ett recept.

Av: Alicia Schumacher

Foto: Privat

Eric Tornblad har lagat mat i naturen i över femton år. Intresset kommer till stor del från uppväxten. 

– Det är en kombination av flera saker: pappa var scout, mamma kock och så har jag som barn fått se hur man producerar mat genom odling, slakt och fiske hos min mormor och morfar. Det jag har fått med mig är kunskapen vad man kan göra med en råvara.

Eric Tornblad har skrivit flera kokböcker för friluftsliv, bland annat böckerna Eldmat och Snabblagat på tur.  

– Kombinationen natur och mat är ju oslagbar. Och så blir man ju så mycket hungrigare utomhus. Jag tycker också att det ofta är enklare att laga mat utomhus, man kan slabba lite mer och att steka på högre värme med mycket os är inget problem då det inte finns någon brandvarnare som tjuter. 

Ditt bästa tips för utematlagning?

– Keep it simple! Och öva gärna recept hemma i stekpannan innan så att allt funkar ute. Det är inte fusk, det är bara smart.

Foto: Privat

En sak som Eric har saknat när han lagat mat i naturen är en ordentlig ugn. Han är trött på att de bärbara ugnar som finns på marknaden antingen är i gjutjärn och alldeles för tunga eller har ett hål i mitten vilket gör att tillagningsytan blir begränsad.

– Jag har lagat mat, utvecklat recept och hållit kurser i utematlagning i över femton år och jag vet att jag inte är ensam om att ha saknat en ordentlig ugn. Tillslut bestämde jag mig för att helt enkelt utveckla den själv, säger Eric. 

I en källarlokal i Kärrtorp i Stockholm har han och produktdesignern Emil Karbing tillsammans utvecklat HAJKA friluftsugn. 

– Jag har i alla år försökt skapa olika sätt att laga mat i ”ugn” med stormkök, det vill säga att få en kontrollerad bottenvärme samt värme från ovan. Det har varit väldigt svårt. Jag och Emil började sedan att fundera på detta och fann en lösning som hade allt det vi önskade: kompakt, extremt jämn bakning, låg bränsleförbrukning samt inget hål i mitten, säger Eric. 

Under arbetet med att ta fram ugnen har Eric bakat över 200 sockerkakor. Foto: Privat 

Under hösten producerades en betaversion av ugnen i 100 exemplar och nu vill Eric sätta ugnen i större produktion. För att kunna utveckla produkten har han startat en Kickstarter-kampanj där han samlar in pengar

– Jag vill lansera Hajka i världen och tanken är också att börja producera ugnen i större antal, och då behöver jag kapital för att investera i olika verktyg, exempelvis formar för att skapa locket och botten.

Eric har en specifik maträtt som han ser extra mycket fram emot att nu kunna laga i friluftsugnen. 

– Det kanske låter banalt, men en av de grejer jag har drömt om är att kunna få till en riktigt god pizza med krispig botten.

Foto: Privat

Erics pizza med Hajka friluftsugn

Du behöver:

  • 120 gram färdig deg per pizza (du kan även använda pizzadeg på rulle)
  • 2 msk tomatsås
  • 50 ml riven ost
  • Basilika

Gör såhär:

  • Värm upp Hajka i 5-10 minuter med pizzaplåten på medelvärme
  • Under tiden bakar du ut degen till en rund form. Det är viktigt är att degen är rumstempererad för att jäsa bra
  • Lägg pizzan på en tallrik och se till att undersidan på pizzan är mjölad så att den kan glida av lätt
  • Lägg på tomatsås och sist ost
  • Baka i Hajka 5-10 minuter tills botten har fått färg
  • Servera med basilika

Hajka Friluftsugn. Foto: Privat

Fakta om HAJKA Friluftsugn

  • Vikt: 750 gram
  • Mått: 6 x 23 centimeter
  • Förbrukning: 20 gram gas per bakad sockerkaka
  • Tillverkning: Sverige och Europa

Läs mer om friluftsugnen och kampanjen på produktens hemsida.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2024-12-22 10:18   Utvandraren
Jag köpte en från den första första batchen och baserat på de första försöken så håller den vad den lovar. En klar förbättring gentemot Omnian. Pizzan blev i det närmaste perfekt, och just pizzan blir nog den största hitten ute i fält.
 
2024-12-22 12:34   vit.kanin
Avsaknaden av ugn har varit ett gnagande problem för mig som lever ute året runt.
Omnia ugnen har jag sneglat på en evighet.
Den måste ha funnits sedan 1930 talet och ändå har de inte utveckat bort det begränsande hålet.
Varje gång jag har varit nära att köpa en så tittar jag på det där hålet och tycker det är dumt att lägga pengar på en konstruktion som jag inte vill ha.
En sak jag gillar med omnian som att det finns en termometer att köpa till så att man kan ha koll på temperaturen men det är en småsak.
Äntligen har den här killen utvecklat vad som verkar vara en välfungerande friluftsugn.
Jag hade nästan gett upp och trodde inte att det skulle ske under min livstid. TACK!
 
2024-12-22 13:35   swehank
Jag äger en av första batchen och är mer än nöjd. Smidigt att baka av muffins, tacogratäng mm. Kommer snabbt upp i rätt temperatur och man får bra koll med en enkel termometer.
Väldigt liten gasåtgång dessutom vilket är fantastiskt bra. Robus och stabil. Rekommenderas starkt!
 

Läs mer

Vi önskar God Jul med det klassiska receptet på Runekakor. En riktig favorit i repris.

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Norrskensentusiasten Carl Bergstrand ger sina bästa tips för att se och fota det färgstarka ljusfenomenet.
Den här veckans macka avnjuter vi i förmiddagssolen som speglar sig i isen. Smörgåsen är toppad med lite machésallad till fröjd för ögat. Ut och njut!
Några veckor framöver kommer vi att lägga ut veckans macktips som förhoppningsvis kan inspirera till helgernas matsäcksinnehåll. Ut och njut!

Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg