[Fler områden till Natura 2000]

Flera värdefulla områden saknas i länsstyrelsernas förslag till EU:s
naturvårdslista Natura 2000.

Av: Kinna

Mer än 700 områden finns med på den nya listan som länsstyrelserna nyligen rapporterat till Naturvårdsverket och regeringen. Men fortfarande saknas exempelvis nationalälvarna Torne älv, Kalix älv och Pite älv som föreslagits föras in på världsarvlistan. De är unika i Europa genom att de är de enda kvarvarande oreglerade älvarna. På listan saknas också våtmarker, kulturlandskap och marina miljöer.Det menar Svenska Naturskyddsföreningen, Sveriges Ornitologiska Förening och Världsnaturfonden WWF.

– Sverige har tidigare blivit anmält till EU-domstolen för att allt för få områden skyddats enligt Natura 2000. Även detta förslag är otillräckligt, menar Svenska Naturskyddsföreningens ordförande Göran Enander.

I februari publicerade WWF, SNF och SOF en lista med förslag på 2700 områden att ingå i Natura 2000. Cirka 270 av de områdena är nu med bland de cirka 700 områdena på länsstyrelsernas lista. De tre organisationerna vill nu att regeringen före sommaren ger länsstyrelserna ett nytt uppdrag.

- Trots ett bra jobb från länsstyrelserna så fattas fortfarande viktiga områden i Natura 2000, säger Lars Kristoferson, generalsekreterare på WWF. Vissa länsstyrelser har kommit långt, medan andra inte tagit Natura 2000 på allvar.
Det är snart är sex år sedan Sverige gick med i EU. Natura 2000 måste ges högre prioritet på alla länsstyrelserna, inte minst av landshövdingarna.

- Flera viktiga fågelområden av global betydelse finns inte med i förslaget. Det gäller exempelvis Tysslingen i Örebro län, Umeåälvens delta eller Hoburgsgrund. Dessa och många andra viktiga fågelområden måste absolut komma med i Natura 2000, säger intendent Björn Welander på SOF.


Fakta: Natura 2000 är ett nätverk av viktiga naturområden som pekas ut enligt två
EU-direktiv, habitatdirektivet och fågeldirektivet. Naturtyper och arter som ska
ingå i Natura 2000 listas i habitatdirektivet och fåglarna i fågeldirektivet.
EU:s medlemsländer är skyldiga att följa direktiven.

Källa: Svenska Naturskyddsföreningen, Sveriges Ornitologiska Förening och Vär

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Ut i vilda västern

Magiska vyer och djupa skogar längs den vackra vandringsleden Kuststigen.

Tre gånger tre

Utsidans Philipp Olsmeyer vandrar Norges motsvarighet till Jämtlandstriangeln och reder ut varför det inte är lika högt tryck där som i Jämtland. 4 kommentarer
Den 11-14 september träffas flera aktörer inom friluftslivet för att diskutera hur friluftslivet påverkar klimatet. 5 kommentarer
Naturen erbjuder mängder av möjligheter till friluftsliv - oavsett om vi vandrar, klättrar eller åker skidor. Men hur kan vi se till att vi gör det ... 8 kommentarer
Den 22 maj uppmärksammas Biologiska mångfaldens dag över hela Sverige.

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg