Att bygga broar
"Varför är miljöer som borde vara till för alla så homogena?" frågade sig Al-Wadood Suberu och hans kollegor. Nu jobbar de för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen".
Av: Gabriel Arthur
Foto: Common Values United
Precis som för många andra innebar pandemin en hel del störningar för den Stockholmsbaserade byrån Common Values United. Grundarna Al-Wadood Suberu, Babak Azarmi och Iskias Araya har sina rötter i urbana uttryckssätt som basket, hip-hop och street-fashion. Tillsammans med varumärken och organisationer gör de positiva samhällsinsatser och driver initiativ i låginkomstområden. Plötsligt var det mycket som lades på is, både i Stockholm och i andra städer.
– Som många andra tog vi långa promenader i naturen under pandemin. Det var den enda platsen där man kunde träffas och umgås, minns Al-Wadood Suberu och fortsätter:
– Vi insåg ganska snabbt att vi verkligen gillade det här – tystnaden, enkelheten. Men vi började också se att det främst var vita medelålders människor som var ute på stigarna.
Foto: Common Values United
I sitt arbete riktar sig Al-Wadood Suberu och hans kollegor ofta till vad de kallar ”tredje kulturens” barn: Unga svenskar som huvudsakligen växer upp utanför sina föräldrars kultur och/eller har minst en förälder som är född utanför Sverige.
– Det här uttrycket blir allt vanligare, eftersom det inte är stigmatiserande som ”andra generationens invandrare” etc. Och i Sverige tillhör upp till 40 procent av befolkningen under femton år denna grupp!
När Babak Azarmi gjorde en resa till ett av de mest populära vandringsområdena i de svenska fjällen, Abisko, där den ikoniska Kungsleden börjar (eller slutar), insåg han att friluftssamhället i Sverige var ännu mer homogent.
– I teorin är naturen här väldigt tillgänglig, med stora naturreservat och nationalparker, vandringsleder och friheten att ströva omkring. Varför är det så få av oss barn från den tredje kulturen som åker dit?
Sänk trösklarna – och ha kul
I linje med sitt övriga arbete ville Common Values United skapa en positiv, växande gemenskap även här. Projektet Outsiders Lab lanserades.
– Det handlar om att skapa trygga platser där människor trivs. Man måste sänka trösklarna! En gång i månaden hyrde vi en buss, bjöd in vänner och vänner till vänner att följa med oss på en frukost utomhus och en promenad i någon av de många skogarna runt Stockholm. Vi testade också stand up paddling och andra aktiviteter. Steg för steg blev alla mer självsäkra.
Foto: Common Values United
I höstas reste några från gruppen till Abisko och Kungsleden.
– När man tittar på hemsidor, Instagram, broschyrer etc. från de här delarna av Sverige ser man aldrig sådana som oss. Det gör att många av oss känner att vi inte hör hemma där. Vi ville utmana detta och gjorde en fyra dagar lång vandring, där vi bodde i tält och hittade vår väg i denna vackra men oländiga terräng.
Al-Wadood Suberu påpekar att även om vandringen ibland var krävande så har många i gruppen – liksom många barn från tredje kulturer i allmänhet – upplevt mycket tuffare förhållanden.
– Människor har flytt från länder i krig, lämnat allt bakom sig, korsat Medelhavet i usla båtar. Ibland behöver man bara ta ett djupt andetag och komma ihåg att ’jag har varit med om mycket värre saker förut...’.
Och belöningen fanns där.
– Det var tufft – men jag älskade det. Att lämna storstadens intensitet och bara landa i sig själv och höra sina egna tankar igen. För mig var det som en fyra dagars meditation.
Foto: Common Values United
Läs mer
Forumdiskussioner
- Paddling allmänt En fråga om vikt (och som är av vikt)
- Fjällvandring Gissa position
- Fjällvandring Hilleberg Niak
- Fjällvandring Nödsändare, bra eller dåligt?
- Fjällvandring Biljetter till fjällvärlden 2024
- Fjällvandring Att fjällvandra själv - risker eller inte?
- Fjällvandring Låkkatjåkka till Abisko
- Paddling allmänt Hjälp mig att sköta min torrdräkt effektivare
Mycket mer av sådana här initiativ behövs.
Fantastiskt bra initiativ.
Det är väl upp till var och en vad man vill göra. Antar att detta "projekt" är bekostat av oss skattebetalare med precis som så mycket annat som har med "mångkulturen" att göra.