Alla på snö ger snöglädje till många
Under en alla på snödag får barn och ungdomar möjligheten att prova på olika aktiviteter på snö. De kan låna utrustning kostnadsfritt och får tillsammans med utbildade ledare och lärare utforska vad de själva önskar på snö.
Av: ulindh
En ledare framför en sitski under Alla på snö-dagen i Källviksbacken i Falun. Foto: Ulf Palm
Under en alla på snödag får barn och ungdomar möjligheten att prova på olika aktiviteter på snö. De kan låna utrustning kostnadsfritt och får tillsammans med utbildade ledare och lärare utforska vad de själva önskar på snö.
Den 5 februari bjuder Svenska Skidförbundets satsning Alla på snö in barn från Norrsätraskolans Grundsärskola till Kungsberget. På plats finns även den internationella forskargruppen IDEAL som undersöker möjligheterna för barn med funktionshinder att delta i idrott.
– Denna dag är precis det som vår satsning Alla på snö går ut på. Vi vill göra fysisk aktivitet och lek på snö mer tillgängligt för alla, oavsett bakgrund och tidigare erfarenheter. Genom Alla på snö lyckas vi nå tusentals barn som annars inte har denna möjlighet och inspirera dem att upptäcka allt roligt som går att uppleva på snö. Vi vet att vi genom detta hjälper till att skapa en livslång och positiv relation till rörelse och idrott, säger Ola Strömberg, förbundsdirektör på Svenska Skidförbundet.
Svenska Skidförbundets satsning Alla på snö, som har funnits sedan 2009, har med stor framgång nått över 133 000 barn och ungdomar genom att erbjuda olika aktiviteter på snö. Nu har satsningen Alla på snö uppmärksammats av det EU-finansierade projektet IDEAL som undersöker möjligheterna för barn med funktionshinder att delta i idrott.
– Varje individ har rätt att delta i någon idrottsaktivitet som de själva väljer, nära hemmet, på vilken nivå som helst. Men majoriteten av ungdomar med utvecklingsstörning har fortfarande svårt att få tillgång till att vara aktiv i någon idrott. EU-projekt IDEAL vill förbättra dessa möjligheter så att fler personer med utvecklingsstörning får delta i idrott. ”Alla på snö” är ett mycket bra initiativ för att skapa dessa möjligheter, säger Sven Blomqvist, projektledare för IDEAL.
I Västerås är Alla på snö en stor framgång. Under sex års tid har cirka 400 barn bjudits in till Vedbobacken för en Alla på snö-dag, här har platserna varit fullbokade varje år sedan starten. Trots den milda vintern kan Alla på snö genomföras i Vedbobacken varje dag hela vecka 5 mellan 09.00 och 13.00. Ledarna kommer från Widenska Gymnasiet i Västerås.
Lärare beskriver att många elever som aldrig haft skidor på fötterna känner oro inför dagen. Men att sedan se glädjen och det ökade självförtroende som dagen ger är fantastiskt! säger Gunilla Siljebäck Melin, skolidrottskonsulent, Enheten för didaktik och ämnesutveckling, Västerås Stad.
I Göteborg hölls Alla på snö redan i november i inomhusarenan Skidome där barnen fick prova på längdskidåkning. Det var första gången Alla på snö arrangerades inomhus och före nyår.
I Leksand kommer 500 fritidshemselever få möjlighet att åka på snö hela vintern. Tack vare att Leksands Sparbank gått in som lokal samarbetspartner och stöttat projektet. Fritidshemmen får låna snowboard- och längdskidåkningsutrustning och material för att göra roliga skidlekplatser som ska kunna användas under vintern, flera säsonger.
Förutom att lära sig glida, svänga, stanna och hoppa får de lära sig så kallad "säker snöglädje". Till exempel att lära sig hålla avstånd i spåret och att äta och klä sig rätt och att vara snäll mot andra och sprida positiv energi. De får även utbildning i miljö- och hållbarhetsfrågor såsom Allemansrätten och vikten av att inte skräpa ned.
Under en Alla på snö-dag får både barn och ungdomar tillgång till låneutrustning, snöanläggning och vägledning, allt för att upptäcka sin egen snöglädje. Varje år får cirka 25 00 barn och 1 800 ungdomar uppleva en Alla på snö-dag. Dagen arrangeras i samarbete med kommunen, skolan, skidanläggningen samt en eller fler lokala skidföreningar.
Läs mer
Forumdiskussioner
- Turskidåkning Tura södra Kungsleden
- Turskidåkning Finns det bredare längdåkningspjäxor?
- Turskidåkning Turförslag Abisko
- Turskidåkning Turskidor långa eller korta?
- Skidor allmänt Första längdskidorna till barn- vad ska jag tänka på
- Turskidåkning Fischer outback 68 vs transnordic 66
- Turskidåkning Rätt balans i stövelbindning
- Turskidåkning Fjellpulken eller Rimfors eller Jemtlander?