1 miljon registrerade hittautcheckpoints
Hittaut är en hälsosatsning som drivs på 35 orter runt om i Sverige, helt ideellt av orienteringsföreningar. Hittaut är en kostnadsfri aktivitet och den kan utövas tillsammans med andra eller själv, till fots, på cykel, rullstol eller med barnvagn.
Av: ulindh
Foto: Christian Olars, @aktivtfamiljeliv
Hittaut – en hälsosatsning som drivs på 35 orter runt om i Sverige, helt ideellt av orienteringsföreningar. Det är en kostnadsfri aktivitet för deltagaren och kan utövas tillsammans med andra eller själv, till fots eller rullandes med cykel, rullstol och med barnvagn.
Svenska Orienteringsförbundet äger hittaut och driver det tillsammans med föreningarna sedan 2017. Hittaut grundades 2008 av orienteringsföreningen IK Hakarpspojkarna i Jönköping och har sedan dess expanderat enormt.
Syftet är att alla människor ska ha möjlighet att komma ut och upptäcka sin närmiljö. Hittaut vill sätta befolkningen i rörelse på ett nytt, roligt och äventyrligt sätt som passar alla.
I stads- och närområden sitter aluminiumstolpar (så kallade checkpoints) utplacerade på väl valda platser. Det kan vara platser med en historisk anknytning, ta en till ortens smultronställen eller vara en plats där utmaningen är att faktiskt hitta ut dit.
Till sin hjälp har deltagaren en papperskarta med checkpointsen markerade på. Målet är att hitta dessa och registrera dem på sitt användarkonto. För de som inte vill använda sig av papperskartan finns en app. Den gör det enkelt för deltagaren att komma ut samt ger många en trygghet då en hela tiden kan se sin gps-position. Deltagaren behöver inte ha någon orienteringskunskap för att aktivera sig med hittaut utan bestämmer själv ambitionsnivå. Konceptet liknar geocaching, Pokémon go eller Turf.
Varje registrerad checkpoint ger en lott där du som deltagare har möjlighet att vinna priser från de lokala sponsorerna.
Foto: Christian Olars, @aktivtfamiljeliv
Orterna kör igång hittaut i maj och de flesta håller på oktober ut. I dagsläget är det över 25 000 registrerade användare som tillsammans har registrerat 1 miljon checkpoints. Detta är nytt rekord och bevis på att fler och fler aktiverar sig samtidigt som de hittar ut i sin närmiljö. Ett gott besked för så väl kommunen, ens invånare och Sveriges folkhälsa!
Folk delar med sig av sina äventyr med fina bilder på hashtaggen #hittaut #hittaut2018.
Här finns en artikel om familjen Olars, som är ambassadörer för hittaut, när de aktiverar hela familjen tack vare hittaut.
Det går också att följa hittaut på sociala medier: @hittaut_orientering.
Läs mer
Forumdiskussioner
- Fjällvandring Gissa position
- Fjällvandring Hilleberg Niak
- Fjällvandring Nödsändare, bra eller dåligt?
- Fjällvandring Biljetter till fjällvärlden 2024
- Löpning Fotisättning vid löpning brant uppför resp nerför?
- Fjällvandring Att fjällvandra själv - risker eller inte?
- Långcykling Väskor och hållare fram?
- Fjällvandring Låkkatjåkka till Abisko