1 miljard vittnen till bröllopet i Iskyrkan i Jukkasjärvi

Av: Christer Lindh

Över en miljard personer i 59 länder blev bröllopsvittnen när det unga lappländska paret mötte det nya millenniet som man och hustru.
I Iskyrkan vid Ishotellet i Jukkasjärvi i svenska Lappland lovade de inför TV-kamerorna att älska varandra i nöd och lust samt i bitande kyla.
-Vi hade bestämt att vi skulle gifta oss, men inte någon tidpunkt. När vi fick frågan om vi kunde tänka oss att gifta oss på Millennieaftonen så svarade vi direkt ja, berättar brudparet Yana Sundgren-Mangi och Torbjörn Boström.

Paret blev dock inte först att ingå det äkta ståndet i den ovanliga kyrkan. Hittills har församlingens präster redan vigt ett 70-tal par och lika många barn har döpts i kyrkan som har inretts av den världsmeriterade iskonstnärinnan Barbro Behm från Kiruna.

Paret behövde inte frysa under vigselakten då en av Lapplands främsta designers, Karin Vasara, hade skapat bröllopskläderna i vadmal åt både brudgummen och bruden.

Bruden bar en samisk kolt med ett traditionellt snitt. Kolten var formad på ett speciellt sätt för att symbolisera nytänkandet för det nya millenniet, ocn var tillverkad i grön vadmal med skinn från både ren och räv.

Torbjörns kläder var också tillverkade i vadmal med inslag av svensk design.
Ett självklart tema i valet av kläder och över huvud taget var att hela bröllopet bar den kultur och tradition som finns i Lappland och på Nordkalotten.

För ett halvt år sedan blev paret föräldrar till en pojke som naturligtvis var ett av bröllopsvittnena på plats i Iskyrkan.

Alla som kom till vigseln i iskyrkan färdades på olika sätt och bar också varierande kläder. Folk kom på snöskoter, med slädhundar, spark, bil och renspann till iskyrkan.
Engelska BBC och Sveriges television var med och bevakade vigseln som alltså skedde 00:13 på nyårsnatten.

Källa: Icehotel mediacenter

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Ut i vilda västern

Magiska vyer och djupa skogar längs den vackra vandringsleden Kuststigen.

Tre gånger tre

Utsidans Philipp Olsmeyer vandrar Norges motsvarighet till Jämtlandstriangeln och reder ut varför det inte är lika högt tryck där som i Jämtland. 4 kommentarer
Den 11-14 september träffas flera aktörer inom friluftslivet för att diskutera hur friluftslivet påverkar klimatet. 5 kommentarer
Naturen erbjuder mängder av möjligheter till friluftsliv - oavsett om vi vandrar, klättrar eller åker skidor. Men hur kan vi se till att vi gör det ... 8 kommentarer
Den 22 maj uppmärksammas Biologiska mångfaldens dag över hela Sverige.

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg