Skogsvandring, budgetfriluftsliv

Användarnamn: V. Väderhatt

Intressen: Friluftsmat, Vandring, Litteratur, Bär & svamp, Orientering, Paddling, Resor

Mer på profilsidan


Ledmärkning, en ny variant

Leder i skogen kan märkas på många sätt: Fyrkanter i glada färger på träd, färgband runt träd, färgduttar på träd, skyltar och pilar. Idag gick jag Fornstigen i Törnskogen, och det är första gången jag sett valet omålat, obehandlat trä på träd.

Ser du mig?

Jag tappade väl bort leden en 10-15 ggr innan jag vände efter 3 km, och hälften av gångerna var jag ändå på rätt stig med ett märke rakt framför mig. För att öka skogsmystiken fanns också skyltar längs leden utan text, men med egna märkningar. Vad ville t.ex. denna pil visa mig?

Berg, gravhögar, hamburgerresturang?

Det är säkert fantastiska frivilliga människor som lagt leden: Tack, jag visste inte om Törnskogen, jag hade inte gått dit annars. Det är en bra plats för dagsutflykter nära mig. Men det hade nog varit bra att ta med en färgburk ut också...

Annars var det i alla fall fint i skogen. Jag lämnade trattkantareller och taggsvamp stående längs leden, så för den som vill göra ett sista svampryck innan frosten kommer tillbaka... ta med en hyfsad karta! :)

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer i bloggen

Långhelg i skogen med regn och vattendjur

Jag + vandrarkompis fortsätter traska runt Sörmlandsleden. Vi började med den vansinnigt vackra biten vid Marvikarna och gick vidare genom blåbärsskog och myr till Ånhammar.

Förutom en hel del slyiga hyggen längs etapperna 16/17/18 är det en väldigt fin bit av Sörmlandsleden. Vindskydden är bland dom finaste jag sett i skogen: Toppskick med uppmurade grillplatser, torrdass och div. praktiska tillbehör från såg till ljus till stekpanna och kaffekanna. Nästan vandrarhemsstandard! :)

Vandring Järna-Gnesta (Feat. Battle of the Hammocks!)

Måndag-tisdag gick jag och en kompis Sörmlandsleden etapp 11, 12, 13 & 13:1 (Järna till Gnesta). Utöver de coola reptilerna var sträckan mellan Järna gruvor och Djupsjön en riktigt fin bit led.

Jag ville verkligen hinna till Stora Envättern för natten, eftersom jag hoppades höra lom där. Det hann vi också, men jag hade inte behövt oroa mig — Lommarna kanske är exotiska för mig, men i det här området är dom uppenbarligen vanliga som ogräs. Vi hade inte hunnit längre än till Trönsjön innan ett lompar simmade upp och började ropa på en två meters avstånd. Ljudet är väldigt trolskt, men på så nära håll är det också högt som ett billarm! :)

2011: Reptilåret!

Jag älskar att röra mig ute, och jag älskar reptiler. Men jag ser nästan aldrig vilda reptiler, och ser jag dom är det en hastig skymt av något ormigt eller ödligt som kastar sig in i gräset när jag närmar mig. 2011 blev året jag till slut vann de svenska reptilernas förtroende. Eller nåt.

Det började en vårpromenad när snoken som kastade sig ut i vattnet ändrade sig och ringlade tillbaks istället. Jag slet fram kameran, för jag har aldrig kunnat fota en levande vild orm så nära tidigare...


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg