Så för ett tag sen blev jag sugen på att göra ett sånt därnt konservburks-vedkök. Det verkade kul, och jag skulle vilja ha något mer lättpackat än mitt ärvda, robusta gamla Trangia.
Sen såg jag ett gammalt Meta-80 kök på Myrorna, och den kastrullen har en bra storlek. Dessutom kunde jag använda det till ett mer kompakt spritkök också, tänkte jag...
Provlagning i första snön, Bogesundslandet.
Ja, modellen är i stort sett en klassisk "hobo stove", så det är bara att googla detta + gå in här, för mer bygginfo. Jag kokade mig en Knorrspagetti och en Varma koppen, så köket funkar.
Ingredienserna till det hela (förutom lilla trangiakastrullen längst bak, som var överflödig). Konservburken är modell större, den extra trangiabrännaren var till min spritköksidé. Mycket enkelt, sätt ben på Meta-vindskyddet och ställ in en brännare:
Ta-da! Det här spritköket är jättelitet.
Frågan är vad jag gillar bäst: Spritkök funkar alltid, men man ska ta med sig spriten ut. Vedkök kan man driva på pinnar som man hittar, men som jag märkte i blötsnön är det inte alltid helt lätt, och ska man ha längre kok får man sitta och fylla på det konstant. Spritköket är litet, vedköket större.
För att täcka alla eventuella händelser kan dock samtliga delar packas ihop i konservburken! Det är knappast superlätt, men fortfarande mindre tungt och byngligt än mitt Trangia...