Skogsvandring, budgetfriluftsliv

Användarnamn: V. Väderhatt

Intressen: Friluftsmat, Vandring, Litteratur, Bär & svamp, Orientering, Paddling, Resor

Mer på profilsidan


Hängmattan och kondensen (och utrustningsfans)

Hm, när jag väl packade upp min hängmatta och sovsäck hemma för att lufta tyckte jag kondensen verkade som ett större problem än jag såg ute i skogen. Sovsäcken hade visserligen inte blivit genomblött men var ganska fuktig på ryggen, och hängmattan var fortfarande full av vattendroppar.

Jag mailade helt enkelt Nick Vansittart som gör DD Hammock-mattorna och googlade runt på lite forum. Det verkar som om jag inte är ensam om att ha kondensproblem med den vattentäta Travel Hammock 2010-varianten, men att jag inte hittade något om det när jag läste runt inför köpet är för att de flesta inte har några problem. Tyvärr verkar varken Nick eller någon annan ha listat ut varför några har problem och andra inte, eller hur man ska lösa det. Kanske är det helt enkelt bara så att vissa personer utsöndrar mer fukt än andra?

Ah, tråkigt. Jag hade hoppats att nästa köp skulle bli en bättre sovsäck med dunfyllning, men det känns ju som en riktigt dålig kombo...

Däremot är jag lätt road av hur uppoffrande en del är beredda att vara för sin utrustning! I jakten på en lösning har jag hittills hittat:

  • En fleecefilt runt huvuddelen för att fånga kondensen. (Så att bara huvudet vaknar i en fuktig filt?)
  • Att prova att sova med sovsäcken i en bivy-bag, i hängmattan. (Om jag dessutom inte hittar några träd och måste använda den utlovade bivy-bag funktionen, så kan jag förenkla det och helt lämna hängmattan hemma?)
  • Att hålla nacken rak hela natten så att man inte råkar slappa med huvudet och andas på sidorna av mattan. (Mysigt!)
  • Att sova utan myggnätet. (Detta var konstruktörens eget förslag. Tack, men nej tack?)

Jag, å andra sidan, offrar hänsynslöst saker som inte hjälper mig, och är nog beredd att se det som ett felköp. Kan inte returnera en använd matta, och nu ångrar jag att jag inte köpte Frontline-varianten istället. Funktionen att kunna ha Travelmattan som en bivysäck kändes ju ändå mest som en kul grej.

Då har jag väl vintern att fundera på om jag orkar experimentera med lösningar, om jag bara ska köpa en Frontline, om jag ska prova någon annan tillverkare istället, eller om jag ska flytta ner på marken igen. Hängmattan var ju bekväm, men jag gillar verkligen inte kinkig utrustning som kräver en massa pyssel...

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2010-10-13 08:19   4623
Alltid trist med felkp! Tittade på bilden i ditt förra inlägg och undrar om du satt tarpen på/i samma lina som myggnätet? Sover du då med tarpen så stängd (=nerdragen i kanterna) som det ser ut på bilden kan du ha en stor del av kondensproblemet där. På bilden ser det ut som om all fukt på tarpens undersida leds ner till hängmattan via myggnätet. Prova att separera tarp och myggnätslina och se vad som händer! Lycka till. Anna
 
Svar 2010-10-13 15:49   V. Väderhatt
Tack för förslaget! Tarpen satt inte i samma lina som myggnätet, myggnätet var fäst i en separat lina som låg en 15 cm under tarpens. Bilden är kanske inte så tydlig: Det bakre trädet står vid en kulle, så förutom ena hörnet på tarpen så var det en bra glipa mellan mark och tarp.

Det konstiga är att jag faktiskt ingen hade någon kondens alls på själva tarpen eller på ovan-/utsidan av mattan, all fukt var under min rygg.
 
2010-10-14 20:55   peter1969
När grabben sov i Travelhängmattan i sommar med ett cellplast-liggunderlag som isolering så blev det en hel del kondens i hängmattan. När jag använde samma hängmatta när jag var i fjällen med en underquilt som isolering så hade jag inga problem med kondens. Antingen beror det på personen ifråga eller så beror det på underquilten.

Jag tycker inte att du ska ge upp hängmattesovandet, det finns säkert en lösning på ditt problem. Testa med en underquilt, det är det absolut bästa sättet att isolera undersidan. Kruxet med underquiltar är väl att få tag på en men det är inte så svårt att göra en av en gammal sovsäck. Om du har en symaskin vill säga......

Om du har pengar över så går det att beställa underquiltar från USA, jag kan tipsa dig om fina underquiltar om du vill.
 
Svar 2010-10-14 21:52   V. Väderhatt
Mmm, jag har också funderat på om en mer välventilerande sovsäck en den jag hade nu skulle hjälpa. Problemet är väl att jag inte vet hur mycket pengar/energi jag vill lägga ut på att ev. lösa det problemet, när det verkar lättare att hitta en variant på matta som andas bättre, i så fall.

Pengar har jag tyvärr ont om, även om jag har en gammal sovsäck. Problemet där blir väl bekvämlighet + vikt: Ska jag bära med mig både matta, tarp, sovsäck och ytterligare en sovsäck för att kunna sova ute börjar det kännas lite omständligt.

Nyfikenhet: Om du fjällvandrar med mattan, hittar du möjligheter att hänga upp den? Jag föredrar jag att vandra i skog, men utgick från att det inte var någon större idé att ev. ta upp mattan till fjällbjörkarna :)
 
2010-10-15 08:52   peter1969
När jag är i fjällem så försöker jag hela tiden hitta platser att hänga upp hängmattan. När jag var ute senast (4 nätter) så fick jag upp hängmattan 3 nätter bland fjällbjörkarna. En natt fick jag sova på marken men det gick bra det med. Nu har vintern kommit häruppe och då blir det nya utmaningar för hängmattesovandet. Man slipper myggnätet men isoleringen blir en bit att knäcka. Jag ska testa med renskinn inne i hängmattan som ju borde funka bra. Jag har testat med underquilt men fick lite problem med gummilinan som den är fäst med. När det blev kallt så slackade gummilinan och då sjönk underquilten ner och det blev kallt på ryggen. Men andra verkar få det att fungera på vintern så det är bara till att mecka lite till.

Det är bland annat det jag tycker är så kul med hängmatta, att det inte finns några färdiga slutliga lösningar. Utvecklingen går framåt i rasande takt och det uppfinns nya lösningar hela tiden. Där är hammockforums.net en ständig källa för inspiration.
 
Svar 2010-10-16 19:47   V. Väderhatt
Det låter ju lovande att fjällbjörkarna håller, i alla fall, jag tyckar annars dom brukar se lite rangliga ut. :) Annars var det väl lite för såna situationer som jag hoppades att det skulle vara bra med en vattentät botten, om det skulle behövas...

Och det låter ju väldigt roligt att pyssla om man handlag för det, men jag känner mig själv och vet att om jag måste sy så kommer det aldrig bli riktigt bra. Jag kan fuska med att bända till mindre utrustning, eller sticka en mössa för den delen, men just sömnad är inte min grej. Men, som sagt, det verkar ju kul att du kan prova dig fram.
 
2010-10-21 08:24   4623
Valentin, hängmattan är ett ovanligt lätt syprojekt! Det handlar egentligen bara om att fålla och knyta... Inte kostar det så myket heller, några meter foderpolyester på rea eller ur restbitskorgen och lite lina. Gör man hängmattan dubbel, med en öppning i ena sidan, kan man dessutom fodra olika på undersidan efter vad man behöver. Tyvärr ligger jag back i tid och har ett par bortlovade hängmattor på göralistan just nu, annars skulle jag gärna sy åt dig! Anna
 
Svar 2010-10-21 14:23   V. Väderhatt
Men det var vänligt att (nästan-)erbjuda, i vilket fall.

Tja, fast jag vill ju ha ett myggnät på min matta... och sen måste jag hitta någon vars symaskin jag kunde låna... och, och... ;)
 
2012-01-08 22:56   fotografiskt
Tittade runt rejält efter flera som haft problem med kondens, vilket jag liksom du hittade en hel del olika diskussioner kring. Det finns dock väldiga fördelar i att kunna lägga den på marken och på så vis slippa trubbel om man inte hittar träd. Själv har jag bivybag vid sådana tillfällen men man vill ju inte ha produkter med inbyggda konstruktionsfel för den sakens skull. Jag ska för min del experimentera med att sova i hammock vintertid och se vilka lösningar jag kommer fram till. I skrivande stund har det varken varit snö eller ens rejäla minusgrader än, men jag håller tummarna! ;)
 

Läs mer i bloggen

Långhelg i skogen med regn och vattendjur

Jag + vandrarkompis fortsätter traska runt Sörmlandsleden. Vi började med den vansinnigt vackra biten vid Marvikarna och gick vidare genom blåbärsskog och myr till Ånhammar.

Förutom en hel del slyiga hyggen längs etapperna 16/17/18 är det en väldigt fin bit av Sörmlandsleden. Vindskydden är bland dom finaste jag sett i skogen: Toppskick med uppmurade grillplatser, torrdass och div. praktiska tillbehör från såg till ljus till stekpanna och kaffekanna. Nästan vandrarhemsstandard! :)

Vandring Järna-Gnesta (Feat. Battle of the Hammocks!)

Måndag-tisdag gick jag och en kompis Sörmlandsleden etapp 11, 12, 13 & 13:1 (Järna till Gnesta). Utöver de coola reptilerna var sträckan mellan Järna gruvor och Djupsjön en riktigt fin bit led.

Jag ville verkligen hinna till Stora Envättern för natten, eftersom jag hoppades höra lom där. Det hann vi också, men jag hade inte behövt oroa mig — Lommarna kanske är exotiska för mig, men i det här området är dom uppenbarligen vanliga som ogräs. Vi hade inte hunnit längre än till Trönsjön innan ett lompar simmade upp och började ropa på en två meters avstånd. Ljudet är väldigt trolskt, men på så nära håll är det också högt som ett billarm! :)

2011: Reptilåret!

Jag älskar att röra mig ute, och jag älskar reptiler. Men jag ser nästan aldrig vilda reptiler, och ser jag dom är det en hastig skymt av något ormigt eller ödligt som kastar sig in i gräset när jag närmar mig. 2011 blev året jag till slut vann de svenska reptilernas förtroende. Eller nåt.

Det började en vårpromenad när snoken som kastade sig ut i vattnet ändrade sig och ringlade tillbaks istället. Jag slet fram kameran, för jag har aldrig kunnat fota en levande vild orm så nära tidigare...


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg