Skogsvandring, budgetfriluftsliv

Användarnamn: V. Väderhatt

Intressen: Friluftsmat, Vandring, Litteratur, Bär & svamp, Orientering, Paddling, Resor

Mer på profilsidan


Hängmattan och jag (och nattfrost)

Så den planerade höstvandringen skulle ha varit en vandring med kompis till Tyresta, men blev p.g.a. sjukdom en solovandring med utgångspunkt Järna, som i sin tur p.g.a. starten på älgjakten blev en annan bit av Sörmlandsleden. Men hösten var ju fin i alla fall.

Framförallt ville jag ju prova hur det skulle gå med hängmattan: Klart väder och nattfrost var inplanerat.

DD Travel Hammock in action.

Jag har härmed lärt mig att när hängmattan precis får plats mellan träden får tarpen precis inte riktigt plats att spännas ut. D'oh. Å andra sidan var det ju inget regn på g.

Jag hade släpat med mig både ett brett liggunderlag (60cm) och någon mystisk värmande picknickfilt med folie på undersidan, efter att ha läst runt på nätet om folk som experimenterade med div. foliefiltar. Den var i alla fall inget att ha när det gick ner mot fryspunkten, men liggunderlaget räckte å andra sidan väl. Hängmattan var helt klart bekväm att ligga i för ryggen och nacken! Jag är inte så förtjust i att fötterna "fångas" i den smalare änden, men tror det är mer en vanesak.

På morgonen såg jag att det hade blivit kondens mellan sovsäcken och mattan. Det hade visserligen inte gått igenom sovsäcken, men jag ska kolla upp om det kan bero på liggunderlaget eller mattan eller säcken eller kylan... eller allt kombinerat? Någon på internet har säkert studerat problemet ;)

Annars var det en vacker natt att prova köldisolering på. Fantastisk stjärnhimmel, och härlig morgonfrost.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2010-10-13 18:10   Winell
Kul att du provade. Själv fegade jag ur och tog tältet. Kan du berätta mer om temperatur, liggunderlag, sovsäck och om du hade mer på dig?
 
Svar 2010-10-13 19:02   V. Väderhatt
Temperatur: Osäker på vad det gick ner på, men mycket mer än -1/-2 blev det nog aldrig.
Liggunderlag: Någon uråldrig variant i tjock grå plast med 60 cm bredd som jag plockat på mig ur min mors frilufsarförråd från förr, det är inte särskilt mjukt att ligga på men tjockt och bra i mattans fack, tyckte jag.
Sovsäck: En budgetsyntetvariant från Clas Ohlson som ska hålla ner till -2. Fördel att den höll värmen och inte släppte in kondensen utifrån, men ingen vidare sovupplevelse annars, tyvärr.

...öh, jag antar att det blir uppenbart att jag inte är så utrustningsfixerad, eller möjligen att jag är fattig, ha ha. Jag började sova i underställ när det var kallt i sovsäcken men tog av det under natten, att frysa var verkligen inget problem.
 
2010-10-13 20:21   Winell
Jag har nog blivit lite avskräckt efter att ha läst på hammockforum att det ska till underquiltar och annat när det blir kallade än +10. Skönt att läsa att det funkar att hänga runt nollan utan att det är nämnvärt kallade än att ligga på marken.
 
2010-10-14 21:00   peter1969
Jag har testat att hänga hängmattan väldigt "löst" med en rejäl "zag". Det funkar faktiskt, testade tidigare i sommar men då hade jag ändå spänt den för hårt. Jag ska försöka fota nästa gång jag hänger upp hängmattan och lägga ut lite bilder.

Angående isoleringen så har jag gjort en underquilt av en gammal yllefilt som låg och skräpade. Det funkade riktigt bra trots att det var ner mot nollan på morronkvisten.
 

Läs mer i bloggen

Långhelg i skogen med regn och vattendjur

Jag + vandrarkompis fortsätter traska runt Sörmlandsleden. Vi började med den vansinnigt vackra biten vid Marvikarna och gick vidare genom blåbärsskog och myr till Ånhammar.

Förutom en hel del slyiga hyggen längs etapperna 16/17/18 är det en väldigt fin bit av Sörmlandsleden. Vindskydden är bland dom finaste jag sett i skogen: Toppskick med uppmurade grillplatser, torrdass och div. praktiska tillbehör från såg till ljus till stekpanna och kaffekanna. Nästan vandrarhemsstandard! :)

Vandring Järna-Gnesta (Feat. Battle of the Hammocks!)

Måndag-tisdag gick jag och en kompis Sörmlandsleden etapp 11, 12, 13 & 13:1 (Järna till Gnesta). Utöver de coola reptilerna var sträckan mellan Järna gruvor och Djupsjön en riktigt fin bit led.

Jag ville verkligen hinna till Stora Envättern för natten, eftersom jag hoppades höra lom där. Det hann vi också, men jag hade inte behövt oroa mig — Lommarna kanske är exotiska för mig, men i det här området är dom uppenbarligen vanliga som ogräs. Vi hade inte hunnit längre än till Trönsjön innan ett lompar simmade upp och började ropa på en två meters avstånd. Ljudet är väldigt trolskt, men på så nära håll är det också högt som ett billarm! :)

2011: Reptilåret!

Jag älskar att röra mig ute, och jag älskar reptiler. Men jag ser nästan aldrig vilda reptiler, och ser jag dom är det en hastig skymt av något ormigt eller ödligt som kastar sig in i gräset när jag närmar mig. 2011 blev året jag till slut vann de svenska reptilernas förtroende. Eller nåt.

Det började en vårpromenad när snoken som kastade sig ut i vattnet ändrade sig och ringlade tillbaks istället. Jag slet fram kameran, för jag har aldrig kunnat fota en levande vild orm så nära tidigare...


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg