Skogsvandring, budgetfriluftsliv

Användarnamn: V. Väderhatt

Intressen: Friluftsmat, Vandring, Litteratur, Bär & svamp, Orientering, Paddling, Resor

Mer på profilsidan


DD Travel Hammock: Första upphängningen

OK, så det är ett litet tag kvar tills jag kan ta mig ut i skogen och testa den på riktigt. "Det är väl ändå en bra idé att testa hur det funkar innan jag måste sova i den" tänkte jag, och motiverade med det att otåligt springa ut i skogen med min matta.

Detta ingår i paketet jag köpte från huskygard.se: Hängmatta med rep och tre elastiska linor, "hammock sleeve", och en tarp inklusive fyra spännlinor och pinnar. Egen utrustning är liggunderlaget, och en usel blå tvättlina av tvinnad syntet som jag kastade in när jag kom på att jag inte hade någon lång lina.

Hängmattan:

Woosh! Jag hade läst på om hur den skulle funka, och det var superlätt att få upp den.

Jag funderade på om jag verkligen skulle våga ligga i något som hängts upp med en vanlig rosett, men den kändes helt stabil med fästrepen virade runt träden. Hur den känns att sova i återstår att se, men jag har i alla fall gott om plats i den.

(Fler och större bilder här: Första mötet med hängmattan)

För att ta ner den satte jag på min hammock sleeve. Den ska göra det lättare att ta upp/ner mattan i t.ex. regn, och, för att citera DD Hammocks, "The Sleeve makes it very easy to stuff your hammock into your hammock stuff sack".

Nedan följer en bild på mattan i sin ärm och den rara lilla packpåse man fick med på köpet:

Öh. Påsen rymde knappt mattan när den var ihopvikt, mattan i sin ärm är hal som en ål, och man får verkligen brotta in den i påsen. Om ärmen ska vara värd det vill jag nog skaffa en större packpåse, möjligen komprimerbar.

Tarpen:

"Tarp" är då ett finare ord för prasselpressening som fladdrar i vinden. Jag hade inte läst på om hur det funkade trots att jag aldrig satt upp någon förut, för det såg så lätt ut att få till någon enkel tältliknande upphängning.

Det var det inte! Vi kan väl helt enkelt konstatera att:

• Hala tvättlinor av tvinnad trasselsyntet rekommenderas inte vanligen för användning i skogen, och det finns en anledning till det.

• Jag saknar varje form av förkunskap för att sätta upp en tarp, från grundplanering till hur man hanterar lösa sträcklinor.

• Det räcker inte med fyra fästlinor om det blåser så friskt som det gjorde idag.

Jag behöver alltså läsa på mer om att sätta upp en tarp, köpa fler spännlinor och en bättre huvudlina, och sen ge mig ut för ett nytt försök...

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2010-09-28 19:50   xtrem
Kul med flera som upptäcker alla fördelar med hängmatta..!
Och jag måste säga att DD Hammock är helt suverän, lätt att hänga upp och med ett fungerande myggnät.
Jag har aldrig problem med att hitta en bra lägerplats längre, det räcker med 2 träd. Det är så jäkla skönt att slippa ett knöligt tältgolv och inte lider hängmattan av någon kondens heller...
 
2010-09-30 17:01   peter1969
Kul med fler som testar hängmattor.
Jag har haft (och har väl fortfarande) gjort en hel del knep och knåp med min uppsättning. Den största hjälpne om hur man ska göra och vilka typer av uppsättningar som finns hittar man på youtube.

Här en superbra länk till hur man sätter upp en tarp:
http://www.youtube.com/watch?v=bjMmla9DSzo
Den typen av uppsättning använder jag dvs att jag sätter upp en sk ridgeline där jag sedan fäster tarpen. På den linan har jag satt fast 2 korta repslingor med en prusikknop där jag sätter fast tarpen så att jag kan flytta tarpen längs ridgelinen och spänna ut den. För att spänna ut tarpen mot marken gör jag som killen i filmen.

På mina hängmattor har jag bytt ut originalbindningen mot en version som funkar lättare. Jag har tyvärr ingen samlad info om den sortens uppsättning men det finns MASSOR på youtube att lära.

Dina hammocksleeves är nog bra att ha när du satt upp allt men vill utnyttja utrymmet under tarpen till matlagning eller liknande. Då kan du trä in hängmattan i dina hammocksleves så är hängmattan ur vägen.

Angående liggunderlag så kommer du snart att märka att det blir kallt om ryggen i alla fall. Det beror på att vanliga liggunderlag är för smala och då trycks hängmattan mot sidan av din kropp och då blir det kallt där. Det finns sätt att åtgärda detta tex med specialgjorda liggunderlag som är bredare på överdeln (går att fixa själv) eller med en underquilt dvs en del av en sovsäck som spänns fast på undersidan av hängmattan.

Hursomhelst, välkommen till hängmattornas förunderliga värld!
 
Svar 2010-10-04 13:56   V. Väderhatt
YouTube är guld, bara lite svårt att hitta rätt i. Tack så mycket! :)

Jag har sett bilder på lite olika ihopsydda liggunderlag, men tänkte för nästa helgs vandring (kanske 5-10 grader) prova att helt enkelt dra fram ett uråldrigt liggunderlag ur förrådet, 60 cm brett och stenhårt. Inte så mysigt att sova på på marken, men det verkar som en bättre idé för hängmattan?
 
Svar 2010-10-04 17:49   V. Väderhatt
Hm, en sak som får mig att undra nu när jag kollat videon och slagit lite knopar runt träden utanför balkongen: Vad är egentligen en lämplig lina för att hänga upp en tarp, och hur lång lina behöver man ta med sig ut?

Edit: Aha, "paracord" skriver han ju t.o.m. om man letar bland kommentarerna! Något dylikt i lämplig längd borde funka, alltså, antar jag :)
http://www.terrang.se/ProductInfo?i=ATL-5066
 
2010-10-12 14:06   avslut_24_02
Packpåsen som DD Hammock har till hängmattan är polyuretanbelagd på insidan tror jag. Tycker man att det är krångligt att knö ner det helt suveräna "ormskinnet" så kan man helt enkelt vända packpåsen ut och in.
Sedan ringlar sig ormen snällt på plats....
Vi tycker dock inte att problemet är stort alls.
Vi tackar samtidigt för den lagom generösa passformen på "ormskinnet". Det finns skinn/överdrag som är riktigt trånga på marknaden.
För dom som gillar knopar (och vem gör inte det som är ute med tampar i packningen) kan vi rekommendera den nya knopboken " Vilken knop?" (endast ca 120:- på Bokus (2010 okt).
Skön layout, beskrivningar och kvalitet.
Förvånande bra.
Tack för att du gjort den här recensionen på din hängmatta.
Perfekt med hängmatta nu när den subtropiska zonen kryper norrut ;)
 

Läs mer i bloggen

Långhelg i skogen med regn och vattendjur

Jag + vandrarkompis fortsätter traska runt Sörmlandsleden. Vi började med den vansinnigt vackra biten vid Marvikarna och gick vidare genom blåbärsskog och myr till Ånhammar.

Förutom en hel del slyiga hyggen längs etapperna 16/17/18 är det en väldigt fin bit av Sörmlandsleden. Vindskydden är bland dom finaste jag sett i skogen: Toppskick med uppmurade grillplatser, torrdass och div. praktiska tillbehör från såg till ljus till stekpanna och kaffekanna. Nästan vandrarhemsstandard! :)

Vandring Järna-Gnesta (Feat. Battle of the Hammocks!)

Måndag-tisdag gick jag och en kompis Sörmlandsleden etapp 11, 12, 13 & 13:1 (Järna till Gnesta). Utöver de coola reptilerna var sträckan mellan Järna gruvor och Djupsjön en riktigt fin bit led.

Jag ville verkligen hinna till Stora Envättern för natten, eftersom jag hoppades höra lom där. Det hann vi också, men jag hade inte behövt oroa mig — Lommarna kanske är exotiska för mig, men i det här området är dom uppenbarligen vanliga som ogräs. Vi hade inte hunnit längre än till Trönsjön innan ett lompar simmade upp och började ropa på en två meters avstånd. Ljudet är väldigt trolskt, men på så nära håll är det också högt som ett billarm! :)

2011: Reptilåret!

Jag älskar att röra mig ute, och jag älskar reptiler. Men jag ser nästan aldrig vilda reptiler, och ser jag dom är det en hastig skymt av något ormigt eller ödligt som kastar sig in i gräset när jag närmar mig. 2011 blev året jag till slut vann de svenska reptilernas förtroende. Eller nåt.

Det började en vårpromenad när snoken som kastade sig ut i vattnet ändrade sig och ringlade tillbaks istället. Jag slet fram kameran, för jag har aldrig kunnat fota en levande vild orm så nära tidigare...


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg