Några ord om känslan i vandring och vildmark

Användarnamn: Raskesven

Intressen: Friluftsmat, Expeditioner, Fiske, Vandring, Turskidåkning, Litteratur, Navigering, Bär & svamp, Paddling

Mer på profilsidan


Kategorier:


2010:
Februari

2009:
Juli

2008:
December

2007:
Oktober

Varför vandra?

Vandringsdagen har varit lite hård genom den krävande terrängen, så när lägret är iordningställt behöver jag en andhämtningspaus. Lite frid från insekterna skulle inte heller skada.

Jag går upp för den lilla 20 meter höga kulle jag slagit läger bakom. Just när jag når krönet mojnar vinden helt. Märkligt nog försvinner samtidigt alla insekter. Jag snurrar sakta 360 grader och blickar ut över landskapet. Sten, gammeltallar, sjöar, vildmark så långt ögat når, berg i fonden.

Det är tyst, knäpptyst. Jag sätter mig ner mitt på kullen och lyssnar, lyssnar intensivt. Till slut hör jag något, ett dunkande. Dunk-dunk-dunk…, mitt eget hjärta. Tystnad så som den sällan hörs. Jag sitter där 3-4-5 minuter, så, det avlägsna skriet från en lom. Det är så jag ryser i hela kroppen. En vind, sjöarnas yta krusas, grenar rör sig, surret från en insekt, förtrollningen är bruten.

Jag går ner för kullen till lägret, tänder elden, hänger in kaffepannan och slår mig ner. Så, äntligen, när jag sitter där och blickar ut, ser bergets skugga i sjön, fiskens vak, hör det karaktäristiska skriandet från en rovfågel, infinner den sig, känslan av total frid, ro. En känsla jag inte uppnår utan att arbeta för den. Därför vandrar jag, på mitt vis.

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2007-10-15 19:12   Håkan Friberg
Schysst beskrivning av det vemod(?) som infinner sig när man känner sig som en del av det hela.
 
2007-10-16 21:58   BrittMarie
Du beskriver väldigt fint det som är det absolut bästa jag vet! Nu längtar jag ut igen riktigt ordentligt...
 
2007-11-05 08:36   Bulingen
Fin beskrivning av hur det är att "lyssna på tystnaden" och känna lugnet infinna sig när man slagit läger efter en dags vandring!
 
2008-06-28 11:39   Humran
Vilken vackert svar på frågan i rubriken.
 

Läs mer i bloggen

Leoparden

Det var tredje kvällen på raken som vi spanade av träden som växte längs den vindlande flodfåran. Det var nästan bara längst flodfåran större träd än Akacia klarade sig, och vegetationen var tät.

"There is one! Eleven o´clock!" säger jag upphetsad, och pekar mot trädet där jag just sett leoparden glida, rinna ner som en skugga. Den gömmer sig bakom trädet, ner i vegetationen, jag ser huvudet, ansiktet, snabbt när den kikar fram från bakom trädstammen. Så plötsligt passerar leoparden en glänta, fem meter från trädstammen jag fortfarande glor mot. Ser rörelsen.

Naturens ordning

Vi hade lämnat det steniga isiga området runt Áravágge och kommit till ett vänligare landskap med böljande gräshedar och långsträckta åsryggar. Kungsörnen sitter på åsryggen 30 meter framför den åsrygg som vi nyss nått krönet av. Men istället för att segla iväg uppåt, försvinner örnen ner över åsryggen. Fram med kameran, zoomen på och tyst fram emot kanten på åsryggen. Jag kikar försiktigt över krönet med kameran beredd. Örnen måste ju lätta uppåt och ge ett pangkort. Där, den sitter på nästa åsrygg, även den 30 meter bort. Men istället för att segla uppåt störtdyker den över kanten på sin ås, och efter ett tag ser jag den med svårighet när den snabbt seglar några få dm över den sluttande marken, över en snölega och slår sig ner, nu 100 meter bort. Inte en chans att få ett kort. Men nu började jag undra, örnen uppträdde underligt, varför var den så angelägen att stanna?

Gick tillbaks till utgångsläget. Här hade örnen suttit. Kikar neråt och ser gräskullar. Går ner till åsryggen dit örnen först hade flugit. Där finns som ett rett nästan bo på åsryggen. Det är inget bo, men mitt bland dvärgbjörkarna som växer bara sporadiskt i området har örnen rett sig en lega.  Kikar över den kanten. Gräskullar igen.  Går ner och kollar närmare runt kullarna, och finner mig själv stående mitt ibland aktiva fjällrävslyor.

Yl

Vaknade vid 3-tiden på natten. Kände mig pigg, och glad när jag fick klart för mig att jag igen låg i kåtan. Satte mig upp. Fortfarande lite glöd kvar i eldspisen. Slängde på några mindre och större stickor på glöden. Hällde vatten och kokkaffe i pannan, blåste lite på elden så de nu heta stickorna flammade upp, lade på några mindre klabbar och ställde på kaffepannan.

Sedan satt jag bara där och lyssnade. Det enda som hördes var den lilla elden, den stora svarta schäfern som drömde och kved något, en svag vindkåre som svepte längs trädkronorna genom den täta skogen, min vandrarkamrat snarkade inte. Helt perfekt. Njutbart. Hände titt som tätt att jag vaknade så. En av mina favoritstunder på dygnet.


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg