NATURSTIGEN OCH KOLARKOJAN VID UVBERGSBRON
Våren 2012 rensade jag bland mina anteckningar om vindskydd i Örebro län. Jag hittade då en slarvig anteckning som löd ”KK N Uvb-bron?” – alltså: Finns det en kolarkoja norr om Uvbergsbron? Tyvärr fanns ingen anteckning om varifrån jag fått uppgiften. Jag och Livskamraten åkte dit på vinst och förlust och började leta… och hittade…
… en mycket otydlig stig förbi dassen vid bron och vidare norrut längs Nittälvens östra sida. Då och då kunde vi se orange markeringar på träden - minnet av en markerad led. Efter cirka 1 km kom vi fram till ett tätt gransnår. På andra sidan detta hittade vi ett par informationsskyltar om tjärbränning och kolning.
Efter att ha läst dessa skyltar vände vi oss om – och där fanns kolarkojan, inbäddad i unggranar.
Kojan var mycket sliten. Det yttre väggmaterialet hade rasat.
Den byggdes 1981 och det senaste klottret på insidan skrevs 1997 – och känslan var onekligen att den stått orörd sedan dess. Glädjande nog var kojan helt torr invändigt. Inredningen bestod av tre bänkar runt ett vingligt bord. Såväl eldstad som skorsten ser ut att vara i acceptabelt skick. Två personer kan mycket väl övernatta här.
Skogen runt består av mycket högstammig barrskog, främst tallar men även gran. Strax intill kojan finns en kolbotten och där växer smågranarna tätt, vilket gör det svårt att se kolarkojan.
Några veckor efter vårt besök vid kolarkojan hittade jag källan till min otydliga anteckning. Carl Anders Linstén har författat ett stort antal böcker om lite udda sevärdheter i Örebro län. I boken Sevärt i Bergslagen kan man läsa följande:
”Med utgångspunkt från rastplatsen vid Uvbergsbron har Billerud AB, Hällefors revir, anlagt en 2,5 km lång naturstig. Längs stigen kan vandraren ta del av informativa skyltar om skog och skogsbruk. Leden passerar en plats vid Nittälven där man visar en kolmila med kolarkoja och en tjärdal för framställning av trätjära. Här görs även försök med järnframställning från myrmalm i en primitiv ugn. Leden går i lättgången terräng. Den är en rundvandring och bör gås motsols. På återvägen följer den Nittälven.”
Tyvärr har denna naturstig inte underhållits. Hyggen har bitvis raderat stigen och på flera av informationsskyltarna har informationen försvunnit – bara ramarna står kvar. Informationen går inte längre att läsa. Vid kolarkojan ser man tydliga lämningar efter en tjärdal och något som antagligen är rester av myrmalmsugnen.
Om man tittar noga på terrängkartan – 627 Fredriksberg – så finns stigen markerad.
Positioneringen gäller kolarkojan.
Med vänlig hälsning, Mats Gärling
Torvald Thörn känner jag också till mycket väl. Som 17-åring - 1969 - tog jag kontakt med honom inför en guldvaskartur till Nittälven med två kompisar. Vi hamnade på första sidan i Falu-Kuriren!
:-)