Genomförandefasen eller -Äntligen klara med förberedelserna!
Lördag 24/5
På vägen ut åkte vi förbi badsjön hemma. Den var ockuperad av vildcampande familjer i husvagn och husbil på korttidsparkeringen. En vanlig syn runt om i landet. Skönt jag planerat ett annat mål för vår hajk. Under en av mina träningsturer i vintras kom jag till en fantastisk liten sjö omgiven av skog runt om. Ingen aning om den har något namn, så liten är den, men platsen hade jag lagt på minnet. Vi började som alltid med att rekognosera en lämplig tältplats och gick en bit runt sjön. Det växte blåbärs- och lingonris nästan överallt där det var fin mark och för övrigt var det blött och sumpigt. Det kunde gått att resa ett tält där men då hade vi inte haft någon yta att röra oss på utanför tältet. Vi fick helt sonika vända tillbaka och förlägga tältplatsen på parkeringsplatsen. Öppet, plant och torrt. Nästan allt du kan önska. Den absolut närmaste naturupplevelsen vid sjökanten fick alltså stå tillbaka för den mer praktiska. Vi hjälptes alla åt, efter förmåga, med tältresningen.
Intervallfotografering. Sandwich. Manipulerad. kl 20.07
Intervallfotografering. Sandwich. kl 20.25
Efter tältresningen var små magar hungriga. Då passade det bra att duka fram kvällsmacka a lá dagisstil. Alla fick i tur och ordning komma fram och göra sig en nyttig ostmacka och få ett glas mjölkchocklad. Det började skymma allt mer så direkt efter ordnade vi för att göra en lägereld. I näheten låg en grusås blottad så dit gick vi alla för att plocka stenar till eldstaden. Andre, som är äldst, hade koll på grejorna och svarade utan tvekan på frågan om varför vi lade stenar i en ring.
-Det är för att elden inte skall sprida sig.
För att förklara detsamma för ett litet barn utan inte-omskrivning sade jag. -Vi lägger stenar runt elden för att den skall stanna kvar.
Med blandat resultat sjöng vi några sånger runt lägerelden. Andre sjöng några nyare låtar och jag några riktigt gamla från min barndom som scout. Märkigt hur man minns vissa gamla låtar men glömmer nyare. Lilla Hanna körde sin favoritlåt på repetition hela tiden, Oh aj aj aj aj buff. När trollmor har lagt de elva små trollen. Och den passade ju bra för efter tandborstning var det omedelbar läggdags.
Att det var sent på kvällen innebar ju inte nödvändigtvis att killarna "slocknade" bums dom kom i tältet. Tvärtom faktiskt. Skönt att lilla Hanna efter att ha fått välling och napp var så ostörd av brödernas stohej. Själv hade jag en aktiv natt med att passa hunden, som smet ut och skällde på vilda djur, och passa barnen. Blixtlåset på Fabians sovsäck hade gått upp, och ju mer han kurade ihop sig för att komma in i värmen, ju mer öppnade sig blixtlåset så ryggen kom ut i kylan. I ottan var det sedan dags att gå ut och kissa med Hanna. Jag gjorde ny välling till henne men innan den var ätklar hade hon somnat om. Det gjorde jag också och sov djupt mitt i en dröm när Fabian sedan väckte mig och tyckte det var morgon och dags att stiga upp.
Alla bilder Nikon D300. Stativ. Intervallfotografering betyder automatisk fotografering med bestämt tidsintervall. I det här fallet en bild var annan minut. Kameran tar själv bilder och är monterad på stativ.
Varit naturintresserad sedan barnsben. Nu flitig arrangör av egna turer och mycket aktiv filuftsare. Bästa vän och trogen följeslagare är blandrashunden Kaspar. Erfarenhet från svenska/norska fjällen sommar och vinter. Talar norska.
ny profilbild från 080825.
Intressen: Friluftsmat, Expeditioner, Vandring, Långfärdscykling, Turskidåkning, Navigering, Paddling, Foto, Segling, Utförsåkning, Aktiv fotograf.
Läs mer i bloggen
På Karolinermark
Gästarrangemang vid Storulvån v 7 2010.
Fjällsäkerhetsutbildningen pågår för fullt sedan ht -09. Äventyren har varit många, ja så många att jag inte orkat prioritera bloggen sedan dess. Nu visar jag lite bilder från senaste turen i Jämtlandsfjällen varvat med en saxad text om Karolinernas dödsmarsch från samma område.
Karolinermarschen
Efter att hållit Trondheim belägrat utan framgång och med Karl XII skjuten drog sig generallöjtnant Carl Gustaf Armfeldt söderut med den slitna hären mot Haltdalen, Norge.
Bjärehalvön är fantastisk.
I "grym" form!
Nu vässar jag formen inför höstens KY-utbildning i Älvdalen. I helgen var jag ute på fotvandring på kryss över Bjärehalvön längs Skåneleden.
Fredag; Förslöv-Båstad över Hallandsåsen längs ”postrånarvägen”
Lördag;Båstad-Ängelbäcksstrand via vackra Greviebackar med övernattning på stranden.
Söndag följde jag kusten norrut till Torekov varifrån jag sedan tog bussen tillbaka.
RÖD-mycket aktiv, sportig.
Äntligen ändrat epitet från blå till RÖD samt uppdaterat profil-informationen. Med två turer på sex respektive fem dagar inom loppet av fyra veckor och fler på gång är jag starkare än på länge.
Arbetsnamnet på denna senaste turen är "mitt-i-veckan-vandring". En altenativ rubrik kan vara "från katastrof till succe" men trevligast låter kanske "Värmerekord på Aprilvandring" Läste på en löpsedel under hemresan att vi är "all time high" och ligger en halv grad över gamla rekordet sedan mätningarna började.
Fakta för övrigt är att jag vandrade mellan hemmet i Sjöhultet till Kaspars gamla familj i Billinge. Turen gick vi Klippan och upp på Söderåsen via Klövahallar, där jag följde skåneleden till Röstånga.
Tuffa "biologer" Dag 3, tisdag kl 15.03
Vid dammen i Klåveröd håller Lundastudenterna Alejandra, Luna & Marta på med biologiforskning, Pigmentering av plankton i olika stadier, eller menade dom djup? Levels i alla fall, min engelska var lite ringrostig! Kul hade dom och jag också, ända till Kaspar välte omkull en glasburk för studenterna...
Kaspar letar skorstenar. Dag 3, tisdag kl 20.14
Klåveröd är ett fantastiskt naturområde där jag varit tidigare med barnen (bonusbarn). Senast letade vi efter skorstenar i skorstensdalen, se blogg "Nästan som LEGO" från oktober. Denna gången hittade jag faktiskt en skorsten. När du ser den behöver du i alla fall inte tvivla på om du kommit rätt, den är gigantisk och väl värd ett besök. Jag var så begaistrad av hela miljön att att vi stannade där för natten. Förklaringen bakom naturfenomenet är att lösare bergart vittrat och kvar blir en "skorsten" av hårdare berg.
Odensjön. Dag 4 onsdag kl 13.38
En annan fantaskisk plats är Odensjön, En km NV om Röstånga. En gammal vattenfylld vulkankrater med skyddande omgivning som inbjuder till solbad och andra naturaktiviteter. Här stannade jag också för natten och sov över i det robusta vindskydd som strategiskt ligger placerat där kvällssolen dröjer sig kvar längst. En runda inom Röstånga blev det också för att köpa ett stort lass glass, dvs en halvliters GB, boderligt delad med hunden Kasper. Jag åt glassen och han tittade på!
Sällskaps"häst". dag 5 torsdag kl 08.46
Berikad på diverse upplevelser under min vandring, allt från trafikolycka i Kippan till "gräsare" i Odensjön, fullbordades min vandring med att stifta bekanskap med denna sällskapliga åsna. Klok EU-lagstiftning påbjuder att hästar skall ha sällskap och varför då inte av just en åsna!
Nu planerar jag för en helgtur på cykel om 14 dagar, häng med då!
Observera att alla mina bilder nu går att se i större format.
3 ungar och en hund!
Trollmor är inte dum. Försöker komma ihåg vilkajag brukade sjunga... sagor var nog mer min grej Bockarna Bruse förstås (det är kul att vara troll)
Hans Friedel
Kul att du tar med barnen tidigt ut i naturen..........våra har fått följa med från början. Först på magen, sedan på ryggen osv.......................
Väcker minnen från när mina barn var små och vi var ute och tältade. Det skulle inte vara långa vandringar, lägerlivet var det viktiga!
Ju fler föräldrar som far ut och tältar med barnen,desto bättre.Det ger så mycket.Tror jag i alla fall.