Vem har ansvaret för rovdjuren?

mellpat; sa:
Kulisser av djur träffar helt rätt när man ska beskriva svenska statens officiella och orealistiska rovdjurspolitik.
.....
Det håller jag verkligen med om. Svenska staten borde t.ex hoppa över målet om 200 ynka vargar och sikta direkt mot de lite mindre ynka 500 vargar som genetikerna vill se, plus då och då nytt blod österifrån. Och sedan medelst jakt, precis som på lo och björn, hålla antalet vargar runt 500 stycken tills en ny generation vant sig vid att vargen finns. Därefter låta den öka så det finns lite marginal, kanske 750-1000 stycken, kanske fler? Polen, Italien, baltländerna, Spanien och andra länder med betydligt fler invånare per kvadratkilometer än Sverige har betydligt fler vargar än vad Sverige har.

Meningslöst t.ex att hålla på och klema med personer som drabbats av diverse aversioner mot djur p.g.a. traumatiska upplevelser från kaniner i barndomen, eller som tror på diverse sagor från rödluvans värld.

Vore också bra om det fanns tillräckligt med varg så det inte behövde vara så restriktivt med att skjuta djur som visar sig oskygga. Här har tjuvjägarna gjort alla en björntjänst. Genom att tjuvskjuta varg har de förstört, fördröjt möjligeten till mindre restriktiv jakt.

Raskesven
 
http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,927796,00.html

Fjällräven är ett djur i min smak. Att den är nära utrotning är statens ansvar. Fjällräven hade haft en ljus framtid om man satsat bråkdelen av dom resurser man nu satsar på varg. Exempelvis genom utfodring och skottpengar på vanlig räv i fjällområdena.

PS. Hur gör man för att få länken att fungera? Adressen är rätt och artikeln finns i dagens Aftonbladet.
 
Intressant så tillvida att karln som skrivit den behöver universitetskursen "Verklighetsförankring 5 P halvfart" Ställer man frågan: Skall vi överge idén om människolivets helgd och offra barn för nöjet att ha varg i grannens knutar? jaaaa, då saknas nåt.
 
Roade mig med att kolla lite mer om den där artikeln i VK....

I artikeln http://www.vk.se/Article.jsp?article=87250 presenteras en rad saker som fakta... Några exempel:

"Sveriges Vetenskapsakademi publicerade rapporten i serien Ambio, mars 1999. Åren 1980?86 dödade vargar 122 barn och skadade 100 innan människoätarna kunde avlivas."

Söker man efter Sveriges Vetenskapsakademi eller Ambio så återlänkas man bara till liknande varghatarinlägg i olika tidningar och diverse internetsajter..Ingenstans hittar man några uppgifter som på något sätt går att befästa siffrorna i citatet ovan.

"År 2002 publicerade Mark NcNay från Alaskas vilt- och fiskeridepartement en studie om vargangrepp på människor i Alaska och Kanada. Han fann ett åttiotal fall, inget av dem dödligt och alla inom områden där vargar inte jagas och de har lärt sig söka föda i människans närhet."


Utan att gräva djupare i rapporten: http://www.wildlifenews.alaska.gov/pubs/techpubs/research_pdfs/techb13_full.pdf

... så ser man att det handlar om 80 fall av möten mellan varg och människa, inte 80 vargangrepp....

Av de var 39 aggresiva friska vargar, 12 rabiessmittade djur och 29 av mötena gällde orädda men samtidigt icke-aggresiva vargar. Av de 6 fall där friska vargar uppträdde aggresivt hade människan sällskap av hund. Aggresiva, icke rabiessmittade vargar hade i 16 fall bitit människa, inga livshotadande skador men 6 fall fick svåra skador.
 
Det är ju iofs varken konstigt eller kontroversiellt att risken för vargangrepp på människor är större i områden där vargen inte jagas och där de lärt sig att söka föda i människors närhet. De flesta är nog eniga om att en skygg varg är en bra (bättre) varg, men kanske utifrån lite olika perspektiv.

Problemet i Sverige har ju varit, och är, att stammen är så pass liten och genetiskt utmärglad att jakt i syfte att upprätthålla djurens skygghet inte är en självklarhet.

/Per
 
Att få vargstammen skyggare genom jakt innebär alltså att man tror på att det går att avla fram skyggare vargar (eller avla bort oskygghet). Det går säkert, men kräver ju helt klart kontrollerad avel, vilket knappast går att genomföra effektivt på vilda djur och i vilket fall som helst lär ta många generationer innan det slår igenom.

Jag tror ju det är betydligt bättre att "träna" fram skyggheten genom att skrämma vargarna och lära dem att det inte går att få mat genom att närma sig människor. Framförallt går det snabbare.
 
Betr. vargar och annat vilt:
Det bästa vore naturligtvis att göra de nordliga delarna av Skandinavien inklusive Ryssland till ett stort naturvårdsområde/en nationalpark och låta där befintliga rovdjur och övrigt djurliv föröka och sprida sig i fri konkurrens för att därigenom återgå till ett tillstånd före människans inträngande. Härigenom skulle man ju bl.a. slippa denna evinnerliga debatt, som närmast ger ett löjeväckande intryck, nämligen om det ska få finnas ex.vis 800 eller 900 vargar. På sikt kommer väl dessa regioner att helt avfolkas i och med en åldrande befolkning och avflyttning. Det är ju trots allt alltid människan som är det stora problemet och som orsakar problem. Balansen och jämvikten i naturen i olika avseenden har ju successivt framarbetats under tidens gång. Ett tillstånd av jämvikt är ett mål som konstant bringas ur balans men som naturen hela tiden stävar efter att etablera. Nu rubbar ju som bekant människan i olika avseenden denna jämvikt betr. ekologi, klimat. Listan kan göras oändlig på de problem som människan framfart för med sig
 
viavescovile01; sa:
Betr. vargar och annat vilt:
Det bästa vore naturligtvis att göra de nordliga delarna av Skandinavien inklusive Ryssland till ett stort naturvårdsområde/en nationalpark och låta där befintliga rovdjur och övrigt djurliv föröka och sprida sig i fri konkurrens för att därigenom återgå till ett tillstånd före människans inträngande.

Tänk att gamla människor också kan vara ironiska.
[Ändrat av öringen 2006-11-14 kl 11:53]
 
Håller med Torsten. Klimatet i vår del av världen är alltför dåligt för människor. Att fler och fler flyttar hit från varma områden leder för övrigt till påskyndad klimatförsämring pga ökad växthuseffekt från bostadsuppvärmning.
 

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg