Försöker hålla emot men kan inte låta bli.
Först lite siffror, finns här för den intresserade (från SLUs forskarblogg):
http://forskarbloggen.typepad.com/forskarbloggen/2008/07/kttkonsumtionen.html
Sen ett boktips:
Eating Animals, Jonathan Safran Foer (ISBN 0316069906); intressant mycket för att han väljer att bygga boken på köttindustrins och myndigheters statistik, dvs svårt att anklaga honom för att använda skeva data. Dock måste man komma ihåg att det rör sig om en nordamerikansk kontext, lagstiftningen i Sverige och EU är i stort tuffare.
Vad grundfrågan tycks handla om (lite överslagssiffror):
Blandkost behöver utnyttja ca 2300 kvm åker/person/år
Laktovegetarisk kost behöver utnyttja ca 1500 kvm åker/person/år
Vegankost behöver utnyttja ca 1000 kvm åker/person/år
En genomsnittlig svensk kost (baserat på konsumtion i Sverige) behöver utnyttja ca 2500 kvm åker/person/år
Detta i en SLU-rapport från 1997. Och köttkonsumtionen ökar, den har fördubblats de senste 25 åren. Från 1995 till 2008 gick den från 54,8 till 61,8 kilo/capita/år (enligt köttindustrins egna siffror).
Det intressanta tycker jag ligger i de sista siffrorna. Vi tycks ta den mängd kött vi äter idag som naturlig och självklar, men vad vi betraktar som normal köttkonsumtion förskjuts kontinuerligt. (Och man behöver inte vara konspirationsteoretiker för att lista ut vilka som glatt hejar på den utvecklingen.) Även om alla inte behöver bli vegetarianer (men varmt välkomna in i klubben ) så kunde en återgång till de konsumtionsnivåer som var legio för 25, eller varför inte 50, år sedan vara ett bra steg mot en mer hålbar kosthållning.
Först lite siffror, finns här för den intresserade (från SLUs forskarblogg):
http://forskarbloggen.typepad.com/forskarbloggen/2008/07/kttkonsumtionen.html
Sen ett boktips:
Eating Animals, Jonathan Safran Foer (ISBN 0316069906); intressant mycket för att han väljer att bygga boken på köttindustrins och myndigheters statistik, dvs svårt att anklaga honom för att använda skeva data. Dock måste man komma ihåg att det rör sig om en nordamerikansk kontext, lagstiftningen i Sverige och EU är i stort tuffare.
Vad grundfrågan tycks handla om (lite överslagssiffror):
Blandkost behöver utnyttja ca 2300 kvm åker/person/år
Laktovegetarisk kost behöver utnyttja ca 1500 kvm åker/person/år
Vegankost behöver utnyttja ca 1000 kvm åker/person/år
En genomsnittlig svensk kost (baserat på konsumtion i Sverige) behöver utnyttja ca 2500 kvm åker/person/år
Detta i en SLU-rapport från 1997. Och köttkonsumtionen ökar, den har fördubblats de senste 25 åren. Från 1995 till 2008 gick den från 54,8 till 61,8 kilo/capita/år (enligt köttindustrins egna siffror).
Det intressanta tycker jag ligger i de sista siffrorna. Vi tycks ta den mängd kött vi äter idag som naturlig och självklar, men vad vi betraktar som normal köttkonsumtion förskjuts kontinuerligt. (Och man behöver inte vara konspirationsteoretiker för att lista ut vilka som glatt hejar på den utvecklingen.) Även om alla inte behöver bli vegetarianer (men varmt välkomna in i klubben ) så kunde en återgång till de konsumtionsnivåer som var legio för 25, eller varför inte 50, år sedan vara ett bra steg mot en mer hålbar kosthållning.