Jag är med undantag från 2010 helvegetarian sedan över ett decennium tillbaka och det är helt riktigt att vi i forna tider fick i oss mer B-12 genom att leva smutsigare och dricka bäckvatten. Rätt typ av B-12 saknas också helt i vegetarisk mat. Det har diskuterats om mjölksyrade grönsaker kan ersätta den typ av B-12 som finns i animaliska produkter men jag har aldrig fått något bra svar. Utan B-12 kan det ta uppåt sju år innan förråden töms så det är en viktig vitamin som är farlig att vara utan. Jag tycker dock fortfarande grundfrågan inte är besvarad. Tillbaka till ämnet?
Vitamin B12 tillverkas endast av ett fåtal bakterier. Det finns t ex B12 i alger som lever i symbios med bakterier som producerar B12 och det finns många olika typer av fermenterad mat som innehåller B12, främst olika typer av fermenterade bönor. Men det finns även traditionella mjölksyrabakterier som producerar B12 t ex Lactobacillus reuteri