Hej!
Jag har bilsemestrat en hel del och bland annat varit tre vändor i Norge. Bra val för övrigt, det är löjligt vackert. Vilken del av Norge ska ni till?
Grejerna ni köpt duger utmärkt och om, mot förmodan, The Perfect Storm kommer så har ni ju bilen som reserv. Ingen oro för tältet med andra ord. När det gäller värmen så rekommenderar jag underställ när ni sover, men det kanske ni tänkt på.Tunga prylar? Tja...allt är relativt. För några år sedan vägde allt mer än vad det gör nu, och ändå överlevde folk campingturer. Stolar, bord och sånt kan ju ligg kvar i bilen om ni väljer att gå någon kilometer.
När det gäller mat. Vi har testat tre metoder för mathållning:
- Kylväska med el har vi bara använt vid stationär camping, då med vår Camplet tältvagn vilket ger lite andra förutsättningar. Kylan i vår Claes Olssonbox har varit ok trots varmväder. Förutsätter camping. Min uppfattning är att dessa boxar ofta är dåligt isolerade och tappar kylan snabbt om de inte har strömmen kopplad.
- Vanlig kylväska kräver klampar, vilket kan vara lite meckigt. Ibland fryser man klamparna själv i en allmän frys (ta gärna med dubbla uppsättningar). Ibland sköter campingbutiken detta. Notera dock att det kräver tillgång till frys för att systemet ska funka, vilket gör det trassligare med fricampande. Räkna med att byta klampar en gång per dygn om det är hyggligt väder. Lite trassligt men jag föredrar faktiskt det framför elvarianten. Ofta är elplatserna bland husvagnarna på campingen, och de vanliga 'elfria' tältplatserna ligger oftast vackrast. Väljer ni detta alternativ, tänk på att det är väldigt stor skillnad på kylväskor. Tjocka väggar och tyngd ska man leta efter, det tyder på bra isolering. Jag har en 28-liters från Igloo som är märkbart bättre än andra.
- Utan kylbox. Skulle jag välja om jag var er. Visst, standarden på mat sjunker en aning men inte krisartat. Minst meckigt och minst jagande efter el eller frysar. Kika gärna på hur man torkar köttfärs, inte alls så trassligt som man kan föreställa sig. Håller veckovis utan kyla (vi hade egentorkad köttfärs under en tvåmånaderstur). Annars är konserver inte så dumt. Gulaschsoppa från Felix är vinnaren i mitt konservskafferi. Även köttsoppa från Bong är gott men man hittar väl egna favoriter. Makaroner, ris, pulvermos, mjölkpulver, grönsaker, frukt; allt håller utan kyla. Bregott och hårdost funkar hyggligt men kan bli lite sunkigt efter några dagar. Ost finns ju annars på tub. Göl har salami (den italienska tror jag) som ej behöver ligga kyld.
Några synpunkter från mig.
Ha de!
//Anders, som för en gångs skull hyrt hus i sommar.
Jag har bilsemestrat en hel del och bland annat varit tre vändor i Norge. Bra val för övrigt, det är löjligt vackert. Vilken del av Norge ska ni till?
Grejerna ni köpt duger utmärkt och om, mot förmodan, The Perfect Storm kommer så har ni ju bilen som reserv. Ingen oro för tältet med andra ord. När det gäller värmen så rekommenderar jag underställ när ni sover, men det kanske ni tänkt på.Tunga prylar? Tja...allt är relativt. För några år sedan vägde allt mer än vad det gör nu, och ändå överlevde folk campingturer. Stolar, bord och sånt kan ju ligg kvar i bilen om ni väljer att gå någon kilometer.
När det gäller mat. Vi har testat tre metoder för mathållning:
- Kylväska med el har vi bara använt vid stationär camping, då med vår Camplet tältvagn vilket ger lite andra förutsättningar. Kylan i vår Claes Olssonbox har varit ok trots varmväder. Förutsätter camping. Min uppfattning är att dessa boxar ofta är dåligt isolerade och tappar kylan snabbt om de inte har strömmen kopplad.
- Vanlig kylväska kräver klampar, vilket kan vara lite meckigt. Ibland fryser man klamparna själv i en allmän frys (ta gärna med dubbla uppsättningar). Ibland sköter campingbutiken detta. Notera dock att det kräver tillgång till frys för att systemet ska funka, vilket gör det trassligare med fricampande. Räkna med att byta klampar en gång per dygn om det är hyggligt väder. Lite trassligt men jag föredrar faktiskt det framför elvarianten. Ofta är elplatserna bland husvagnarna på campingen, och de vanliga 'elfria' tältplatserna ligger oftast vackrast. Väljer ni detta alternativ, tänk på att det är väldigt stor skillnad på kylväskor. Tjocka väggar och tyngd ska man leta efter, det tyder på bra isolering. Jag har en 28-liters från Igloo som är märkbart bättre än andra.
- Utan kylbox. Skulle jag välja om jag var er. Visst, standarden på mat sjunker en aning men inte krisartat. Minst meckigt och minst jagande efter el eller frysar. Kika gärna på hur man torkar köttfärs, inte alls så trassligt som man kan föreställa sig. Håller veckovis utan kyla (vi hade egentorkad köttfärs under en tvåmånaderstur). Annars är konserver inte så dumt. Gulaschsoppa från Felix är vinnaren i mitt konservskafferi. Även köttsoppa från Bong är gott men man hittar väl egna favoriter. Makaroner, ris, pulvermos, mjölkpulver, grönsaker, frukt; allt håller utan kyla. Bregott och hårdost funkar hyggligt men kan bli lite sunkigt efter några dagar. Ost finns ju annars på tub. Göl har salami (den italienska tror jag) som ej behöver ligga kyld.
Några synpunkter från mig.
Ha de!
//Anders, som för en gångs skull hyrt hus i sommar.