Re: Glastermos vs. ståltermosar
Jag har självklart glastermos på skridskoturerna. Tre krossade glastermosar på drygt 25 år har jag stått ut med. Packar termosen utanför innerpåsen i ryggan.
Vid promenader i skogen kör vi ofta med kokkaffe i en alukastrull över en liten kaffeeld. Har inte vågat mig på kaffeeld när jag åker med grupp 1.
Stål fungerar som katalysator för oxidationen av kaffet. Aluminium och titan har en oxiderad yta och sannolikt är den ytan inte lika aktiv som katalysator som en stålyta.
Öl och läskburkar i aluminium lär ha en plastbeläggning på insidan som är smakneutral. Kanske skulle man kunna ha liknande beläggning på insidan av ståltermosar eller någon slags keramik/emalj?
Thure
Brune; sa:Jag är tveksam om någon i bekantskapskretsen (skridskoåkare) använder glasthermos längre. Även om glasthermosen nog en gång i tiden ändrade vanor för utefolk, så kom stålthermosen till glädje för dom som någon gång krossat en glasthermos.
Kemifråga: Vad gör det rostfria stålet med kaffet? Katalysator i någon kemisk process ?
Per Brune
Jag har självklart glastermos på skridskoturerna. Tre krossade glastermosar på drygt 25 år har jag stått ut med. Packar termosen utanför innerpåsen i ryggan.
Vid promenader i skogen kör vi ofta med kokkaffe i en alukastrull över en liten kaffeeld. Har inte vågat mig på kaffeeld när jag åker med grupp 1.
Stål fungerar som katalysator för oxidationen av kaffet. Aluminium och titan har en oxiderad yta och sannolikt är den ytan inte lika aktiv som katalysator som en stålyta.
Öl och läskburkar i aluminium lär ha en plastbeläggning på insidan som är smakneutral. Kanske skulle man kunna ha liknande beläggning på insidan av ståltermosar eller någon slags keramik/emalj?
Thure