UL-kniv!?

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Blandade erfarenheter

dePaul; sa:
Bara några uppslag. Finns mycket mer, bara att kolla marknaden.

Jag vet att jag är en jobbig jävel, men trots att jag faktiskt försöker (jag brukar ju själv säga åt folk att leta lite själv innan de frågar) tycker jag att det är svårt att hitta några fällknivar med ett blad på "någon mm" (om ens tjockleken nämns). Två och en halv är inte "någon".
Ett blad som är dubbelt så tjockt väger också mer. Det låter såklart larvigt, men UL är ju hela förutsättningen för tråden, så du får stå ut :)


Jag vägde förresten precis en liten brytbladskniv. 11 gram, 65 mm egg och går nog finfint att skära lök med (det måste dock testas i verklighetstrogna försök).
 
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Blandade erfarenheter

Nordesjö; sa:
Jag vägde förresten precis en liten brytbladskniv. 11 gram, 65 mm egg och går nog finfint att skära lök med (det måste dock testas i verklighetstrogna försök).

Enda problemet med brytbladsknivar är att bladet är gjort för att enkelt kunna brytas av... Ett sånt blad men UTAN brytanvisningarna vore suveränt.

Men skär man försiktigt så funkar det utmärkt.

Annars kom jag att tänka på en kniv som farsan använder i sin verkstad när han ska skära små saker (typ skära loss fasttorkade O-ringar). Han har helt enkelt gjort ett blad av ett bågfilsblad. Där är visserligen skaftet (maskeringstejp runt bladet) 10-12 cm och eggen bara 2 cm, men iden är ju rätt bra. Det är ju inte så himla dåligt stål i ett bågfilsblad.
 
Rätt UL kniv?

dePaul; sa:
johankse; sa:
Gerber fällkniv E-Z OUT, ATS 34, bladlängd 90, grepp 114, 74g. Funkar till lök och mm. Bladtjocklek 2,5. Går att öppna med tumvantarna på.
Håller med. En mycket bra kniv.

~Paul~
http://www.gerbergear.com/product.php?model=6701
Nja...är den det egentligen, den tillhör ju inte de mest lättvässade...och skall inte det vara ett av kriterierna på en bra UL-kniv?
Jag har använt den i skogen och på resor, det senare blev ju betydligt mer problematiskt efter 2001-09-11...Jag har gjort om några fiskar och kycklingar med tillbehör till mat med hjälp av den, det gick rätt bra. Skurit smörgås, frukt mm. Att jag kan skärpa den med mitt diamantbryne i fält betyder inte att den är lättskött för alla. Men visst ser den ut som en kniv skall, när man har den i handen, visst finns där en åder långt ner i historien. Ett riktigt redskap. Men knappast för alla och näppeligen i UL-klassen, tyvärr.. även om nu de tagit bort ytterligare 0,29g! ;-) Samtidigt som den blivit väsentligt svårare att hålla ren.

Ett förslag till kriterier på en bra kniv:
Rejält, symetriskt, hållvänligt skaft
Lättskärpt blad med moment symetriskt slipat så att den är lika i bruk för höger som vänsterhänta
Duga till matberedning med råge
Lätt
Lättdiskad
Hål i skaftet för fångsnöre
Duga att slå gnistor mot eldstålet
Fler förslag?

Nyfiken på responsen

Go tur
[Ändrat av johankse 2006-09-08 kl 08:59]
 
dePaul; sa:
ala; sa:
1. Det jag har haft i åtanke har främst varit fällknivar.

2. Att hugga ner björk är som sagt inget jag gör till vardags så kanske är en annan bladtyp bättre?

3. Å andra sidan hackar jag sällan lök ute heller (om turen har sådan karaktär att lökhackning ingår kan jag nog tänka mig att ta med en något tyngre men endamålsenlig kniv). //AA
1. Se tillbaka på tråden
2. Använd yxa, alt. machete, alt stor huggare
3. Det behövs ingen större kniv till lökhackning

~Paul~

Jo, jag ser tillbaka i tråden och ser vad jag redan skrivit.... Har ju redan konstaterat det du skriver...
 
Nordesjö; sa:
1. Ett blad som är dubbelt så tjockt väger också mer. Det låter såklart larvigt, men UL är ju hela förutsättningen för tråden, så du får stå ut :)


2. Jag vägde förresten precis en liten brytbladskniv. 11 gram, 65 mm egg och går nog finfint att skära lök med (det måste dock testas i verklighetstrogna försök).
1. Självklart. Men jag tycker att man ofta i jakten på den ultimata UL prylen går miste om funktionen.
2. Mitt förra svar passar in här. Visst du får en lätt kniv men hur användbar är den? Du får hoppas att lök är det enda du kommer att skära i! Skulle vara jobbigt att bygga en bivack med en sådan
laughing-1.gif


~Paul~
 
Re: Rätt UL kniv?

johankse; sa:
1. Nja...är den det egentligen, den tillhör ju inte de mest lättvässade...

2. och skall inte det vara ett av kriterierna på en bra UL-kniv?

3. Ett förslag till kriterier på en bra kniv:
Rejält, symetriskt, hållvänligt skaft
Lättskärpt blad med moment symetriskt slipat så att den är lika i bruk för höger som vänsterhänta
Duga till matberedning med råge
Lätt
Lättdiskad
Hål i skaftet för fångsnöre
Duga att slå gnistor mot eldstålet
Fler förslag?
1. Har aldrig märkt att ATS-34 skulle vara speciellt svårt att vässa. Med ett Lansky Dog Bone - inga problem.
2. Inte nödvändigtvis. Som du ser av de många inläggen så prioriterar man annat än funktionen.
3. Bra förslag. Har några till: Isärtagningsbar (för lättare rengöring), billig (så att det inte svider i skinnet om man skulle råka tappa den), rostfri och en bra slida/fodral för olika bärsätt.

~Paul~
 
dePaul; sa:
Skulle vara jobbigt att bygga en bivack med en sådan

~Paul~

Varför skulle han vilja bygga en bivack med en brytblandskniv? Jag känner på att både Nermander (mannen med brytisarna) är erfarna nog att välja rätt verktyg för rätt tur. Ger man sig ut på "överlevnadsstrapats" så har man inte en brytis utan en riktig "överlevnadskniv" nämnligen en Mora. Skall man på fjället så tror jag att en brytis duger väl så bra som en kniv av annan sort, varför skulle man bygga bivack när man har en portabel bivack med sig "kallas tält i folkmun"..
 
Re: Rätt UL kniv? ed II

Ett förslag till kriterier på en bra kniv:
Rejält, symetriskt, hållvänligt skaft
Lättskärpt blad med moment symetriskt slipat så att den är lika bra och enkel i bruk för höger som vänsterhänta
Duga till matberedning med råge, även vindskyddsbygge
Lätt
Lättdiskad
Isärtagningsbar (för lättare rengöring)
Hål i skaftet för fångsnöre
Duga att slå gnistor mot eldstålet
Billig (så att det inte svider i skinnet om man skulle råka tappa den)
Rosttrög och en bra slida/fodral för olika bärsätt

Fler förslag?

Det här kan bli riktigt, riktigt bra!










[Ändrat av johankse 2006-09-08 kl 10:00]
 

Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg