UL eller inte

Tanken med UL....

Nu när alla håller på att räkna ut hur mycket ett par skor med eller utan strumpor väger jämte ett par nya kängor är det kanske dags att påminna igen om att UL inte bara är att ha den lättaste skon och den lättaste ryggsäcken, det är en del men också mycket mer.

Tanken med UL för mig har alltid varit att man skall kunna vandra på det mest effektiva och bekväma sättet långa sträckor och att leva i naturen, med naturen.
Som det har sagts förut UL är som ett pussel med många bitar - Vikt, proviant, utrustning är några av bitarna som skall passa ihop.

En del av Ul tänket handlar ju om att minimera packningen så mycket som möjligt både i vikt men också i antal pryttlar och kläder man har med sig allt detta utan att man för den delen äventyrar den personliga säkerheten allförmycket. Hur man gör detta är olika från person till person men man brukar oftast se på packningen som en helhet där varje pinal eller plagg skall passa in med dom övriga på ett så bra och enkelt sätt som möjligt.
Men viktigt att komma ihåg är att det är inte är några självsvältande masochister som huttrande springer fram på fjällen iklädda flip-flop sandaler , med sin sparsamma packning fasttejpad direkt på kroppen och ett paraply i högsta hugg som håller på med UL (jag känner iallafall inte många av den sorten).

När man så håller på att minska på packvikten så måste man ju byta ut en del saker som man redan har. Man tittar på andra lösningar än de man har använt tidigare - dom som man har använt förut vet man ju att dom inte var tillräkligt lätta. Man måste kanske komma upp med "nya" lösningar. Det är många av dom här lösningarna som får kritik och avfärdas som strunt - Tarp istället för tält, Paraply (!), Löparskor på fjället. Inte nog med det - många UL människor har den konstiga egenheten att dom inte nöjer sig med färdig tillverkad utrustning utan dom skall göra saker på egen hand - Sovtäcken, regnkläder och gud vet allt.
Inte konstigt att man kan undra vad det är för skumma grejer det där UL.....

Jag tycker att det är viktigt att man skiljer på lättvikt och UL.
UL är så mycket mer än att bara ta den lättaste modellen av det man packar med sig.
 
Re: Tanken med UL....

UL är så mycket mer än att bara ta den lättaste modellen av det man packar med sig.

Ja, självklart. UL är att ta den lättaste modellen av det man inte kan lämna hemma:)

När det gäller skodonen så har i alla fall jag alltid tyckt att det är bekvämare att gå i gympadojor än i kängor. Kängor skaffade jag för att "det skulle man ha" och de klarade väta bättre än gympadojor.

Men jag har aldrig varit överförtjust i kängor annat än på vintern (och då handlar det ju mest om att de rymmer rejäla sockor). Men det KAN ju såklart vara så att jag haft otur med de kängor jag provat på.

De saker som jag ogillade med gympadojor var att de inte fungerade så bra om det var blött ute. De släppte in vatten och tog evigheter på sig att torka.

Sen hittade jag mina GTX-sockor (för många år sen) och då blev helt plötsligt gympadojorna ett bättre alternativ. Men de torkade fortfarande oerhört långsamt på grund av allt sugande skumgummi som fanns i dem (varför använder man inte slutna celler för vadderingen i kängor?).

Men när jag insett att det var skumgummit som var problemet började jag leta efter skor utan en massa skumgummit. Och hittade det.
 
Sealskinz finns från på olspecialisten.com
korta 359kr (webpris), 399:- i butiken på Kungsholmen.
De har en del annat smått o gott med som passar för lättviktsentusiaster.
Jag tror på en mycket enkel definition av Total
packvikt se nedanstående citat, men vilket procenttal ska det vara `?

"One of the factors that I considered when pursuing the optimum pack weight was % of pack weight to body weight." (http://www.backpackinglightweight.com/packwate.html)

/Mattias
 
joru; sa:
Fjällräven Atac känner jag inte till, men jag vågar ändå påstå att ett Akto i moderna material klarar mer stryk än en konstruktion som har 30 år på nacken. Det har hänt mycket med de material som används för tält. Den lägre vikt som man "kunde" ha haft på t ex Akto används istället för att ge betydligt högre komfort genom ventiler och stor absid, utan någon viktöknng.

Ett annat exempel, mitt nuvarande hårdväderstält (eller kanske snarare allväderstält ;) ) väger lika mycket som mitt tunneltält från 1982, trots att det är ca 30 % större, har överlägsen ventilation och klarar busväder som nästan inga andra tält.

Så för att sammanfatta, jag menar att utrustning för vandring har blivit betydligt lättare för jämförbara produkter, möjligen undantaget ryggsäckar. Det sistnämnda tror jag beror på två saker: äldre ryggsäckar har inte den ergonomi som moderna säckar har, men ergonomin har ett pris, högre vikt.

Tyvärr finns det dessutom hos vissa tillverkare en tendens att utrusta säckarna med onödiga prylar, som höjer vikten utan att öka ergonomin. Trist, men där kan man som konsument se till att välja med ryggen och inte med katalogen som stöd ;).


//J
Jag tror inte att vi har så olika uppfattning som det kan synas.

Atac ser ut som Akto, om du istället för bågen sätter en tältstång mitt i. Akto har mycket bättre utrymmen och ventilation. Och väger lika mycket. Vilket visar vad som går att göra om man vill. Men Akto är ju ett av marknadens absolut lättaste tält. Och det är det jag menar. Att marknadens lättaste tält idag väger lika mycket som marknadens lättaste tält gjorde för 30 år sedan.

Jag håller helt med om att 2-3 mannatälten idag är rymligare och komfortablare och förmodligen även stormsäkrare än tidigare. Men de väger ju ganska mycket, vilket jag menar stödjer min tes att man inte använt materialutvecklingen till att minska vikten på produkterna, utan till att öka komforten och annat s k added value. Vilket visar sig väga ganska mycket. Men eftersom många köper det så är det ju tydligen inte så att många fjällvandrare egentligen prioriterar komforten låg vikt framför andra, tungt vägande, komfortfaktorer.

Så det är en massa onödiga prylar som adderats som väger, det verkar vi vara överens om. Men som tidigare diskuterats i tråden så är de ju "onödiga" för en ganska smal del av marknaden, nämligen vi som använder prylarna på vandring och inte i stan. Om inte allt som hängts på ryggsäckarna de senaste decennierna bidrog till att sälja dem och göra tillverkarna rika och lyckliga (?) så skulle de inte finnas. Vi som bryr oss om vad sakerna väger är en liten och utsatt grupp :)

Jörgen
[Ändrat av NUI 2005-10-10 kl 15:08]
 
Proffs annorlunda?

Det har varit uppe i förbigående att erfarna friluftsmänniskor klarar sig med enklare, lättare grejor än vad oerfarna gör.

Jag ifrågasätter om detta är riktigt. Jag tror att det är en del av den "säkerhetsmyt" som gör att man kan sälja på oerfarna människor onödigt tunga och komplicerade produkter därför att de tror att produkterna skall kunna kompensera för deras bristande erfarenhet/självförtroende. Mycket bra för branschens försäljning men risken är att upplevelsen av fjällturen blir så tung att man stannar hemma i fortsättningen.

Jag tror inte att erfarna fjällmänniskor fryser mindre eller är starkare eller tåligare än andra. Möjligen har de en bättre förmåga att undvika att försätta sig i situationer där de blir trötta, kalla och hungriga. Men det beror inte på utrustningen i sig, utan på kunskapen om hur man använder den. Man kan alltså inte köpa sig fjällvana genom att köpa en jacka som testats på Mt Everest i tron att "då borde den ju räcka med råge i Grövelsjön".

Jag tror att det snarare är så att det krävs ett antal turer för att man skall upptäcka att man inte använder alla prylar man har med sig. Och varför då ta med dem. För att man skall upptäcka att det finns lättare varianter på de prylar man har med sig. Och att dessa kanske inte ens finns bland de traditionella fjällprylarna, utan bland jogging- och cykelutrustning. Eller på Jysk, IKEA eller Rusta.

Ett antal turer och ett visst mått av kritisk läggning som grund för att man skall våga följa sin egen instinkt och kunskap och prova något annat än det som "alla erfarna fjällmänniskor" hävdat i decennier. Vilket, inom parentes, kanske är det viktigaste skälet till att packningarna fortfarande lika tunga som för ett par decennier sedan, trots ett våldsamt tillflöde av lätta och starka material.

Eller är vildmarksproffsen en samling fakirer som har härdat kropp och psyke till en sådan grad att de kan gå nakna i snön utan att frysa? Eller de fryser men är så sjuka att de säger att de gillar det? Eller så oärliga att de hävdar att de inte fryser trots att de gör det? Eller vad menar ni?

Jörgen
[Ändrat av NUI 2005-10-11 kl 18:55]
 
Utrustning för nybörjare

Som ledare för patrullscouter (12- 15 år gammla) har man ju råkat på en hel del intresanta utrusningsvarianter.

Senast i helgen var det en kille som uppenbarligen körde UL-konceptet. Gympadojjor, 30 liters skolryggsäck och hälften av grejerna hängande utanpå säcken *ler* Förmodligen var han rätt hardcore UL då han lämnat hälften av den rekomenderade hajkutrusningen hemma. *ler*

Heder åt scouten som genomförde hajken med glatt humör, men lite tankeväckande är det ändå med denna "omdevetna UL- stil".
 
Re: Proffs annorlunda?

Ett antal turer och ett visst mått av kritisk läggning som grund för att man skall våga följa sin egen instinkt och kunskap och prova något annat än det som "alla erfarna fjällmänniskor" hävdat i decennier.

Kritisk läggning är nog ett av nyckelorden. Vågar man inte ifrågasätta "de gamla sanningarna" så kommer man få svårt att lätta sin packning.
 
UL - långt ifrån civilisationen

Ursäkta om detta redan har varit uppe.

Tycker det verkligen är friskt vågat (läs: positivt)att köra UL om man, låt säga, är tre dagars färd hemifrån - och eller civilisationen.

Jag kör dock UL om jag skall vara ute 1 till 2 dygn och är nära civilisationen/tfn-mottagning mm. Perfekt =) Men skulle aldrig våga på längre/tuffare turer.

Kör UL-förespråkarna "ALLTID" UL, oavsett vilken typ av vandring eller liknande, man gör? Detta är min fråga.
 
Re: UL - långt ifrån civilisationen

Aknot; sa:
Kör UL-förespråkarna "ALLTID" UL, oavsett vilken typ av vandring eller liknande, man gör? Detta är min fråga.

det e ju det som är det svåra, jag är nog inte UL men jag gillar lättviktspackning och tar så mycket jag kan från UL tänket.. jag kör alltid lättvikt!
 
Re: UL - långt ifrån civilisationen

Aknot; sa:
Kör UL-förespråkarna "ALLTID" UL, oavsett vilken typ av vandring eller liknande, man gör? Detta är min fråga.
Jag är mer noggrann och kör mer UL på långa turer där jag är långt ifrån civilisationen. På kortare turer närmare civilisationen tar jag med mig mycket mer onödig "lyx". :)
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
stefan.svard Heat-Pal T-röd eller koncentrerad spolarvätska Utrustning allmänt 20
m71 Vinterskor med dubbar. Icebug, GörDetSjälv (bestgrip) eller annat? Utrustning allmänt 15
sachsaren 12V-USB- eller Iphone-laddare med låg ingångsström. Utrustning allmänt 10
Dalla Ny säck eller dubbla Utrustning allmänt 2
elinorbohlin TrekSea - skitprodukt eller äkta vara? Utrustning allmänt 3
Pla690 75 eller 90 liters ryggsäck Utrustning allmänt 8
MonicaKa Vardagsryggsäck: Normalt slitage eller reklamation? Utrustning allmänt 16
frycke Arcteryx Beta Sv M eller L? Utrustning allmänt 7
jonw Skavsår - Fel kängor, eller ömtåliga fötter? Utrustning allmänt 16
_Mirella_ Vandring: Multiverktyg eller inte Utrustning allmänt 49
behedwin Drybag/Packpåse med ventil eller utan? Utrustning allmänt 3
Argusgranskare Sangean AM/FM eller DAB Utrustning allmänt 13
krakelz Alsolgel / alsolsprit, bra att ha eller bara bulkigt? Utrustning allmänt 12
Bobo E Märke eller modell på denna pulka Utrustning allmänt 2
Göran_ Är det sovsäcken det är fel på, eller mig? Utrustning allmänt 7
Hattmakaren Vandringsstavar - klassiska eller moderna? Utrustning allmänt 30
Svartling1 Kikare nytt eller begagnat. Utrustning allmänt 12
wajder Fjällräven abisko 45 friluft eller Klättermusen Grip? Utrustning allmänt 0
AndersSupertramp Lundhags Jaure II Mid bra eller obra ? Utrustning allmänt 0
Skärkarln Lindblomskniven, flip eller flop Utrustning allmänt 7
vandrafjäll Nya medar eller slipa om de gamla Utrustning allmänt 3
Nettchen Lundhags Jaure high light eller vanlig Jaure high? Utrustning allmänt 19
Hattmakaren Vad motiverar överlevnadskniv eller annan kniv i fjällen? Utrustning allmänt 865
jimimaru Kommer jag undan med vandringsskor eller krävs kängor? Utrustning allmänt 35
Wibrån En pulsklockas egenheter eller felaktigheter? Utrustning allmänt 24
Gregorius Högsta domstolen förtydligar kring knivbärande. Eller? Utrustning allmänt 13
JackLynx800 Telia eller Telenor? Utrustning allmänt 70
MarkusF Vattenflaskor i aluminium eller plast? Utrustning allmänt 27
joask202 Solglasögon: slipade glas eller adapter? Utrustning allmänt 8
Parzz Fällkniven F1 eller S1 Utrustning allmänt 23
Valpish Hammock eller vindsäck? Utrustning allmänt 14
såg svenka märken utomlands eller på hemma plan när det gäller tillvärkning Utrustning allmänt 12
pernissila Tarp, 4x4 meter eller 3x3? Utrustning allmänt 21
salvion Livslängd på Löparsko och eller Walkingsko Utrustning allmänt 61
Caminista Vada i vandringsskorna eller ha med ett par extra sandaler? Utrustning allmänt 23
daniel.jsn Therm a Rest Treo Chair eller Helinox Chair One Utrustning allmänt 0
Cryfish Casström nr10 eller no14 Utrustning allmänt 1
Caminista Termosens vara eller icke vara? Utrustning allmänt 25
Madison FJÄLLRÄVEN ABISKO eller FJÄLLRÄVEN KAJKA Utrustning allmänt 14
fotografiskt Billiga alkaliska eller lithium engångsbatterier? Utrustning allmänt 7
friluftaren Minikikare eller monokikare? Utrustning allmänt 4
Rasumusu Mora eller Fällkniven? Utrustning allmänt 24
Marikalouise Ryggsäcken Fjällräven kajka eller Lundhags V8? Utrustning allmänt 8
Tetris Isolerad plastmugg, myt eller verklighet? Utrustning allmänt 32
MonicaKa Stav eller stavar? Utrustning allmänt 5
Airfoil Kängor i nubuck, är det bra eller? Utrustning allmänt 3
dan8906 Lundhags Professional eller Syncro? Utrustning allmänt 2
Skipper_ Prusisk knop eller linsträckare till tarp och tält? Utrustning allmänt 30
BeatriceK Gossamer Gear Mariposa eller Ula OHM 2.0 i Sverige Utrustning allmänt 3
thureb Windfree eller earbags mot vindbrus Utrustning allmänt 3

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg