Tomater och Bananer större klimarbovar än Oxfile ?

Status
Ej öppen för ytterligare svar.
Nej Mattias, du har fel. Att böka är inte samma sak som att beta. Bökandet påverkar dessutom frigörandet av det markbundna koldioxidet och det är inte bra för klimatet.

"Den översta metern jord innehåller globalt sett två gånger mer koldioxid än hela atmosfären. Men detta jordskikt är även det som brukas hårdast genom bland annat plöjning, bete, skogsbruk och dränering. Mänsklig aktivitet och jordbruksverksamhet gör att kol avges från jordarna snabbare än det tas upp från atmosfären."
(källa: https://www.sverigesnatur.org/aktue...-paverkar-klimatforandringarna-mer-man-trott/)


Det är en annan sak.
Däremot i vårat land så bryts det inte ny jordbruksmark. Den minskar. Så den del som används torde vara bra urlakad. Det lilla den hinner lagra innan den plöjs eller en gris besöker den är inte mycket, sett till 1 meter runt hela jorden.
Däremot när dom plöjer skogsmark för snabbare tillväxt. Då kommer det nog upp en hel del. Sånt kan ju ligga och andas i 10 år, om inte mer. Och lagra i 70 år.

Att ge sig på våran matförsörjning, då den redan är för liten och bör öka rejält är lågt skjutet. Det finns betydligt värre(bättre) saker att ge sig på i miljöns namn. Nöjesresor t.ex. Eller mode. Var det inte 10 kubik rent dricksvatten per jeans?
 
Säkert. Men den här tråden handlar om kött kontra grönsaker och om vi ska importera eller producera och vad det innebär för miljön. Någon ställde en fråga om hur vi ska hålla kulturmarkerna öppna. Jag svarade. Resten är en annan diskussion och jag håller helt med dig i det du säger om nöjesresor och mode. Det finns ingen motsättning och som någon redan sa åt dig är det väl bättre om man gör någonting än om man låtsas som att problemen inte finns? Allt är inte svart eller vitt, det finns en gråskala som är lite knepig och för att hänga med här behöver man läsa alla inlägg (och gärna vissa länkar!) ordentligt så man har koll på vem som svarar på vad.
 
"Den översta metern jord innehåller globalt sett två gånger mer koldioxid än hela atmosfären. Men detta jordskikt är även det som brukas hårdast genom bland annat plöjning, bete, skogsbruk och dränering. Mänsklig aktivitet och jordbruksverksamhet gör att kol avges från jordarna snabbare än det tas upp från atmosfären."
(källa: https://www.sverigesnatur.org/aktue...-paverkar-klimatforandringarna-mer-man-trott/)

Menar du att man bör undvika äta gris bland annat för att dom bökar i jordskiktet och det är illa för klimatet ?

Gör inte dom som odlar föda år Veganer också det ?
 
"Så den del som används torde vara bra urlakad"

Det verkar inte stämma:

"Närvaron av rötter i jord ökar det markbundna kolet med upp till fem gånger. Författarna rekommenderar flera strategier som kan användas av bönder för att minska sin klimatpåverkan. Dels vill de se en övergång till fleråriga växter som har större rotsystem istället för ettåriga. Dessutom bör man upphöra med två jordbrukstekniker som förstör de viktiga rotsystemen. Plöjning inom jordbruk och skogsbrukets markberedning. På detta sätt ökar markens förmåga att hålla vatten, erosion minskar och mycket mer kol binds i jorden.

– I det mest positiva scenariot skulle det binda väldigt mycket kol, till och med mer än vad permafrosten och mänsklig markanvändning frisläpper idag."
(https://www.sverigesnatur.org/aktue...-paverkar-klimatforandringarna-mer-man-trott/)

Och är det inte det man har grisar till? Att böka upp stubbar och rötter? Men vad vet jag. Jag försöker bara förstå alla tvärsäkra kommentarer som folk häver ur sig utan minsta hänvisning till någon trovärdig källa.
 
Menar du att man bör undvika äta gris bland annat för att dom bökar i jordskiktet och det är illa för klimatet ?

Gör inte dom som odlar föda år Veganer också det ?
Nej, jag menar ingenting. Jag bara kollade hur det var med saken och hittade en sida från en seriös organisation som verkar ha koll på saken. Det går hur bra som helst att odla grönsaker utan att gräva, jag gör det själv. Hört talas om täckodling?
 
Är det normen inom storskalig grönsaksproduktion ?
Här är väl problemet att dagens storskaliga jordbruk, som förmodligen krävs för att föda jordens befolkning (och det är ju inte bara vegander som äter bröd, potatis, frukt etc) inte är hållbart och även om befolkningen vore mindre så borde antagligen odlingen ske annorlunda.
 
Här är väl problemet att dagens storskaliga jordbruk, som förmodligen krävs för att föda jordens befolkning (och det är ju inte bara vegander som äter bröd, potatis, frukt etc) inte är hållbart och även om befolkningen vore mindre så borde antagligen odlingen ske annorlunda.

Låter rimligt.

Med det antal vi är på planeten och befolkningsökningen i kristallkulan så är det nog mer av storskalighet vi kommer att få se i framtiden när det gäller odling, så på vårt eget jordbruk, på 50år så har många av dom små jordbruken tvingas lägga ner och dom som finns kvar är oftast relativt stora.

Med tanke på att Sverige under dom senaste 100åren i stor utsträckning flyttat från landsbygd till städer så är självhushållsodling inget realistiskt alternativ för att föda flertalet Svenskar.
 
En tanke, om det anses att nötkreatur är ett klimatproblem för dom fiser metan, skulle man inte kunna lösa den biten om man använde sig av mer storskalig produktion och filtrerade utsläppen ?

Borde gå med dagens teknik, stämmer detta så kan restprodukten både användas till foder och ersätta viss plast.

Kanske en vettig användning av pengarna som plastpåseskatten inbringar skulle kunna gå till forska och vidareutveckla detta.
Kan ju bli Vinn-vinn för miljön.

 
Senast ändrad:
Ursäkta, gjorde ett inlägg som inte var relevant i denna diskussionen så raderade det.
 
Senast ändrad:
Status
Ej öppen för ytterligare svar.

Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg