Vidkindadgås bajsar var 4e minut... Just sayingEnligt denna tabell så är det "Fjäderfäkött" som stått för den största delen av ökningen sedan 1960, så vitt jag vet så fiser kycklingar och ankor ytterst lite metan så eventuella vinster med metanutsläpp torde vara blygsamma med tanke på vad det skulle kosta på anda plan.
Vad ska vi använda till gödning till växt och grönsaksodling om vi inte använder gödsel från tamdjur och vad har det för miljö och klimatpåverkan ?
Visa bilaga 33586
Totalkonsumtion (förbrukning av kött) åren 1960-2018
12/3 2019. Uppdaterad ett år fram i tiden, d.v.s. med prognos för år 2018 och för övriga uppgifter fram till år 2017. 19/3 2021 Du hittar vissa uppgifter för år 2020 i ett senare blogginlägg här. J…jordbruketisiffror.wordpress.com
Du använder en föråldrig webbläsare. Det får inte visa dessa eller andra webbplatser korrekt.
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Tomater och Bananer större klimarbovar än Oxfile ?
- Trådstartare Stordrulen
- Start datum
- Status
- Ej öppen för ytterligare svar.
Stordrulen läs artikeln jag länkade till i inlägg 68. Googla näringspyramid och läs på om det. Sedan kan du kanske förstå vad som är problemet med för hög köttkonsumtion (Det är inte kornas fisar eller kycklingarna avsaknad av samma fisar).
"Inga" experter eller forskare föreslår att vi skall sluta konsumera kött men "alla" säger att vi ska minska vår konsumtion.
"Inga" experter eller forskare föreslår att vi skall sluta konsumera kött men "alla" säger att vi ska minska vår konsumtion.
Vad ska vi använda till gödning till växt och grönsaksodling om vi inte använder gödsel från tamdjur och vad har det för miljö och klimatpåverkan ?
"Det går utmärkt att odla vegetabilier utan att använda gödsel från lantbruksdjur. Inget av de näringsämnen som krävs för att få bördig jord har animaliskt ursprung utan kommer från början från vegetabilier.
Att ge foder till djur och sedan använda deras avföring som växtgödning är ett slöseri med energi och gödningsämnen. Djuren tar upp en stor del av näringen i fodret, och tillverkar ingen ny näring - avföringen har därför lägre innehåll av växtnäringsämnena kväve, fosfor och kalium än det som djuren äter. Processandet i mag-tarmsystemet leder till att vissa näringsämnen blir mer lättupptagliga, men den processen kan åstadkommas på andra sätt, utan samma förlust av energi och näring. Sådant som utfodras till djuren kan, tillsammans med matavfall, halm, rester från skogsindustrin med mera, komposteras eller rötas i rötkammare istället. Rötning ger både miljövänlig energi i form av biogas och en rötrest som är utmärkt gödsel. (1, 2) Nästan all näring som fanns i det som lades in i rötkammaren finns kvar efter rötning och biogasproduktion.(3)
Ett annat djurfritt sätt att gödsla är att odla växter som sedan plöjs ner direkt i åkern, så kallad gröngödsling. Det är något mindre effektivt än rötning.(1) Vid både gröngödsling och rötning är det viktigt att använda så kallade kvävefixerande växter, som klöver och baljväxter, för att tillföra kväve till jorden.(4) Vi skulle behöva använda en hel del åkermark för att odla dessa växter enbart för gödning i ett djurfritt lantbruk, men inte mer areal än som idag används för djurfoder. Det skulle också bevara en del av de omtyckta öppna landskapen."
(källa: https://www.djurensratt.se/vanliga-...a-jorden-med-om-all-animalieproduktion-upphor)
Elbilar och vindkraftverk kan aldrig betala sin negativa miljöpåverkan.
Utan djur proteiner och omega fett hade vi aldrig blivit människor.
Utan djur proteiner och omega fett hade vi aldrig blivit människor.
Det faktum att vi drastiskt minskade vår konsumtion av kött och animaliskt fett, och istället ökade kolhydrater och ”vegetabiliska” oljor (dvs fröoljor som är så långt från människomat man kan komma) är anledningen till den pandemi av ohälsa (högt blodtryck, autoimuna sjukdomar, typ 2 diabetes, övervikt, cancer, neurodegenrativa sjukdomar) vi har i dag.
I princip alla behöver mer protein, inte mindre, och animaliskt protein är överlägset. Två gram per kilo kroppsvikt är ett bra riktmärke.
Ta inte kostråd från en person (inkl din läkare) som inte har en kropp som en masai.
I princip alla behöver mer protein, inte mindre, och animaliskt protein är överlägset. Två gram per kilo kroppsvikt är ett bra riktmärke.
Ta inte kostråd från en person (inkl din läkare) som inte har en kropp som en masai.
Det faktum att vi drastiskt minskade vår konsumtion av kött och animaliskt fett, och istället ökade kolhydrater och ”vegetabiliska” oljor (dvs fröoljor som är så långt från människomat man kan komma) är anledningen till den pandemi av ohälsa (högt blodtryck, autoimuna sjukdomar, typ 2 diabetes, övervikt, cancer, neurodegenrativa sjukdomar) vi har i dag.
I princip alla behöver mer protein, inte mindre, och animaliskt protein är överlägset. Två gram per kilo kroppsvikt är ett bra riktmärke.
Ta inte kostråd från en person (inkl din läkare) som inte har en kropp som en masai.
Du har skrivit ett inlägg helt utan fakta. Inte vilseledande utan helt enkelt bara fel.
Thure
Kycklingar och grisar betar ju inte och än så länge äter ni mera gris än nötkött i Sverige. Bara är en liten del av köttdjuren som faktiskt får gå ute och hålla landskapet öppet. Och flera nötdjur på bete lär inte hjälpa enligt ny, svensk forskning: https://www.forskning.se/2020/03/09/lonsamhet-inte-fler-notdjur-kan-radda-naturbetesmarken/
Det där är ju fel. Grisar betar på sitt eget vis. Fast under jorden. Dom bökar.
Tacka gudarna för svartgrisar som få gå ute och beta.
Du har skrivit ett inlägg helt utan fakta. Inte vilseledande utan helt enkelt bara fel.
Thure
Peka på något som är fel.
Man ska akta sig för att låta det bästa bli det godas fiende. Dina vänner som köper ekologiskt och närodlat visar ju i alla fall prov på en viss nivå av medvetenhet liksom din far , alldeles oavsett varför han drabbades av benskörhet, uppenbarligen brydde sig om vad han stoppade i sig. Havet består, för övrigt, av ett oändligt antal droppar och vi ska inte inbilla oss att just vår droppe saknar betydelse.
Javisst. Men det som är fel är att dom tror dom gör så mycket. När dom inte gör det. Det vore nästan bättre om dom köpte det billiga och gav mellanskillnad till den med småbarn. Där maten gör mer nytta och större effekt.
Min far levde som han levde av ren snålhet. Inget annat då han såg inge fel med att byta motorolja i skogen. Töm ut och i med nytt.
Det bästa folk kan göra är att köra bil mindre, aldrig resa och använda läderkläder.
Du kan ju börja med att jämföra det du skriver med texten på https://www.cancerfonden.se/minska-risken/matvanorPeka på något som är fel.
Dessutom ökar köttkonsumtionen i Sverige.
Thure
Dessutom ökar köttkonsumtionen i Sverige.
Thure
Nope, den minskar.
Nej Mattias, du har fel. Att böka är inte samma sak som att beta. Bökandet påverkar dessutom frigörandet av det markbundna koldioxidet och det är inte bra för klimatet.Det där är ju fel. Grisar betar på sitt eget vis. Fast under jorden. Dom bökar.
Tacka gudarna för svartgrisar som få gå ute och beta.
"Den översta metern jord innehåller globalt sett två gånger mer koldioxid än hela atmosfären. Men detta jordskikt är även det som brukas hårdast genom bland annat plöjning, bete, skogsbruk och dränering. Mänsklig aktivitet och jordbruksverksamhet gör att kol avges från jordarna snabbare än det tas upp från atmosfären."
(källa: https://www.sverigesnatur.org/aktue...-paverkar-klimatforandringarna-mer-man-trott/)
- Status
- Ej öppen för ytterligare svar.
Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!
Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.
Få Utsidans nyhetsbrev
- Redaktionens lästips
- Populära trådar
- Aktuella pristävlingar
- Direkt i din inkorg