Hållfastheten (Rm) för aluminium varierar mellan 70 till dryga 300 N/mm2 (eller MPa om ni föredrar det...). Motsvarande för titan är 210-1380 N/mm2.
För motsvarande vikt är titan ett starkare material än vad aluminium är. När det gäller kokkärl med ungefär samma hållfasthet går skalan från tungt till lätt: (rostfritt) stål => aluminium => titan. Jag tycker därmed inte att det är fel att hävda att titan är lättare än aluminium, även om den specifika vikten är högre.
Titan är dyrare och svårare att bearbeta. För vanlig friluftsanvändning går det att diskutera om det är någon ide att använda titan. Viktvinsten mot hårdanodiserad aluminium är liten. Ur mitt perspektiv är största fördelen med titan om du behöver rengöra en gryta ordentligt ute i skogen. Då kan du fylla en titankastrull med sand och gnugga bort eventuellt fastbrända rester. Det fungerar inte lika bra med hårdanodiserad aluminium.
För motsvarande vikt är titan ett starkare material än vad aluminium är. När det gäller kokkärl med ungefär samma hållfasthet går skalan från tungt till lätt: (rostfritt) stål => aluminium => titan. Jag tycker därmed inte att det är fel att hävda att titan är lättare än aluminium, även om den specifika vikten är högre.
Titan är dyrare och svårare att bearbeta. För vanlig friluftsanvändning går det att diskutera om det är någon ide att använda titan. Viktvinsten mot hårdanodiserad aluminium är liten. Ur mitt perspektiv är största fördelen med titan om du behöver rengöra en gryta ordentligt ute i skogen. Då kan du fylla en titankastrull med sand och gnugga bort eventuellt fastbrända rester. Det fungerar inte lika bra med hårdanodiserad aluminium.