Hämtade paket på posten igår... En Kifaru Small stove. Vikt på allt i lådan 1.9kg.
Alltihop levererades i en rejält tilltagen väska av tjock canvas. Tippar på att väskan väger minst 400g
Tog ett par foton som tyvärr vart helt kassa (dåligt ljus i kobination med dålig kamera/kameraman)
I väskan låg förutom själva kaminen även kaminrör 8'6'' lång samt... håll i er nu... ett par fingervantar så att man inte skär sig på de vassa kanterna
Underbart!
Satte ihop kaminen (inte röret denna gång) och det gick riktigt lätt. Satte på trangia stekpanna och liten kaffe-panna. funkade perfekt.
Nu kan man knapt hålla sig från att fält-testa. Måste bara fixa skorstensisoleringen.
Bilder kommer när fält-testerna genomförs
BZ/
Grattis. Kul liten kamin, kan tuffa på bra om rätt hanterad. Kommer inte ihåg om du fått den , men här har en kanadensare gett en relativt utförlig genomgång av hur han eldat in sin ihopplockningsbara kamin.
http://www.ehko.info/reviews_tgstove.html
Den är i titan, så egenskaperna skiljer sig från stål. Särskilt när det gäller en punkt, men den är värd att läsa. Noggrannheten när man eldar in de här tunna kaminerna kan knappast överdrivas. Första eldningen är avgörande för hur bra det blir med rökröret.
Jag har eldat in tre olika stålrör. Det minsta, som du har, blev riktigt bra, ett större gick helt åt h-e, och ett annat likadant blev halvbra. När man lägger ut det lilla rökröret som en plåt på backen och jämför med det större rökröret, är plåtarna lika breda. Men på den lilla modellen, som du har, sitter skruvhålen där vingmuttern sätts i rökrörets ände längre in från kanterna, så när det rökröret rullas ihop blir det smalare än rökröret till den större modellen. Det betyder att det lilla rökröret går mycket mer omlott med sig själv, än vad det större rökröret gör. Den lilla ger ett mer riktigt rör.
Kifarus större rökrör får alltför lätt farliga glipor när det slår sig. Ville de ge ett bredare rökrör till den större kaminen, borde plåten gjorts bredare och hålen för vingmuttern satts längre in. Kombinationen av ingen flandämpare, inte helt tät lucka och en glipa i rökröret högt upp är ingen höjdare.
Kanadicken för-rullar sitt rökrör i titan, låter det stå ett tag innan han eldar in det. Kanske är bra för titan, men gör INTE det med stålröret. Bäst är om du första gången kan rulla till rökröret på ett helt platt golv, och sedan direkt lyfta det på plats på kamin och sätta igång och elda. Rullar man röret och låter det stå blir det svårare att få röret att slå sig till ett bra och tätt rör. Blir deforemerat om får stå rullat. Lyckas man bra blir det sedan lätt som en plätt att rulla röret ute i fält. Efter ett tag, när man rullar ut det på längden i terrängen, rullar det till sig av sig självt, mot den form det fick under de första eldningsomgångarna. Men första ineldningen känns avgörande för hur bra det sedan kan bli.
Flamdämpare vill du ha. En plåtbit i form som gnistskydden, lite platt på sidorna, smiter in bra där ena gnistskyddet sitter. Ta inte alu. Kolla förresten gnistskydden innan dagens första brasa tänds, de kan kolka igen.
Fingervantarna är både allvar och rena skämtet. Lätt att snitta sig på de skarpa kanterna när man första gångerna rullar tilll röret. Jag har sandpapprat bort det vassa på mina rör. Men vantarna. Vad som händer är att tyget fastnar och rullar in sig i röret och det strular tills du sliter av dig fingervantarna, och snittar dig i rena upphetsningen på stålröret.
Ska bli intressant att få höra om dina äventyr med kaminen
Raskesven