Eld och is
Tänkte sammanfatta de erfarenheter jag har av kombinationen kåta, eldning och is. Förutsättningen är minus 20 grader.
Under första kvällen har det eldats i eldspisen, öppen eld. Allt är torrt och behagligt när vi somnar in för natten. På morgonen ligger det en tunn hinna av frusen kondens över enkeldukens insida. Eldspisen tänds och den öppna elden tinar och torkar upp allt, utom längst ner på duken, någon halvmeter upp från marknivån. Hade det bara varit minus 10 grader, så hade eldspisen räckt till för att torka upp den frusna kondensen hela vägen ner på duken. Bakom ryggsäckar, packpåsar och annat bildas det köldfack, så de grejorna måste man flytta på om man vill torka upp helt. Min kåta har en stormmatta av syntetmaterial. Tätas den inåt får man en syntetduk inne i kåtan, där kondens lätt bildas. Bättre att täta utåt, så blir man av med det problemet (vår-sommar-höst gäller motsvarande för fukt, blöthögar från kondens)
Efter nästa natt är det samma visa. Ett tunt lager frusen kondens över dukens insida, ett nu något tjockare lager sista havmetern-metern längst ner på duken. Eldspisen tänds och tinar upp allt, utom längst ner på duken, och nu börjar problemet. När den frusna kondensen på duken tinar rinner en del lite neråt på insidan av duken, till punkten längst ner dit värmen från elden inte når. Där fryser vattnet igen. Efter hand byggs det på ett islager längste ner runtom på duken. Det byggs på varje natt när vi sover, och förvärras av den smältande frusna kondensen ovanifrån när vi eldar efter natten. Efter 10 dygn sitter en tjock otrevlig av sot svart isskorpa runtom på kåtadukens insida
För att få en jämnare och högre värme än vad en öppen eld ger, skaffade jag en kamin. Kaminen räcker till för att torka upp helt i minus 20, när ryggsäckar etc. flyttas på. Men det gäller att aldrig börja bygga något islager. Antag att man inte plockar fram kaminen förrän tredje dagen; då har det redan hunnit bildas ett tunt islager längst ner på kåtadukens insida, som man får elda som en galning för att få bort och torka upp. Knappt det går att få bort om de väl börjat bildas is, så det gäller att dra igång kaminen rätt snart när man väl börjat vistas i kåtan.
Med kamin fungerar det att slippa is längst ner på duken vid minus 20, om man sköter det med snar eldning, flyttar på ryggsäckar etc. Men vid minus 30 verkar det alltså knepigt att tina upp isbildningen helt även med en Laxenkamin, t.om. med eldpost under natten? Började ni elda direkt, första dagen, dvs. så det aldrig hann "grundas" med is på dukens insida?
Återstår trästöttor och djurhudar för att isolera
Raskesven