Surved - ditt bästa stalltips

Då omformulerar jag väl frågan då:

Hur förångar man snabbast vattnet i surveden samtidigt som man får den att börja brinna förutom det ganska uppenbara, att splänta upp den?
 
Kan man inte spänta veden är man nog hänvisad till tunna kvistar. Som redan nämnts dom finaste grankvistarna långt ner. Dvärgbjörk brinner hyfsat även när den är färsk och blöt. Hittar man ingen torr näver att tända med så får man väl stoppa det i sovsäcken/ kalsongerna några timmar... ;)
 
Hur förångar man snabbast vattnet i surveden samtidigt som man får den att börja brinna förutom det ganska uppenbara, att splänta upp den?

Vakuumkammare är antagligen det mest effektiva.

Men ute i skogen finns det inga alternativ. Det måste man vara beredd på. Ger man sig ut och vet att man kommer vara beroende av ved så blir man så illa tvungen att ta ha ordnat veden i förväg (antingen ha ett vedförråd i skogen eller ta med sig ved).
 
Det stavas "yta". Ju mer exponerad yta desto snabbare torkning, och i förlängningen en mer intensiv brasa. Även en helt genomsur (eller färsk) tunn kvist torkar mycket snabbt. Dessutom tar man helt bort problemet med kvävning om man använder tunna kvistar.


Kvistar/ris är aldrig så blöta att de inte går att tända med en bit näver.

Samla en famn full, riv av alla "grenar" så att det bara blir "raka" pinnar kvar, sortera dessa i tre högar med avseende på grovlek, gör ett tajt knippe av tunnaste sortimentet, placera vinkelrätt mot vinden och tänd nävret under.

Om det inte tar sig direkt kommer den lilla glöd som blir av nävret torka upp de närmsta tunna kvistarna, vilka i sin tur torkar sina grannar.
Med fördel placerar man sin hand på knippet. Så länge inte värmen avtar torkar kvistarna (om den avtar = ny näverbit), och när det börjar brännas lägger man på de andra två högarna.
Toppa med en hög grövre kvistar/grenar.
Stapla grövre ved längs knippets långsida, och sedan ovanför knippet.

Utnyttja så mycket värme som möjligt till torkning. Att mata på en liten sticka i taget är slöseri med dyrbar torkvärme. Ett stort knippe på en gång. Ett knippe med tunna kvistar kväver aldrig en eld.

En brasa av ris eller kvistar brinner mycket intensivt och torkar fuktigt bränsle på nolltid.

Skickat från min GT-I9305 via Tapatalk
 
Visst kan man ha tankeexperiment, men poängen är att det det inte går att elda vatten. Och det finns inga genvägar till att få bort vattnet ur veden som fungerar ute i skogen.

Om det fanns en genväg för att få torr ved så skulle ju inte folk lägga så mycket tid på att torka ved, det kostar ju lagringsutrymme att torka ved, vilken dröm det vore om man kunde fälla ett träd, klyva det, snabbtorka det och sen sälja den torra veden samma dag som trädet fälldes.
 
Visst kan man ha tankeexperiment, men poängen är att det det inte går att elda vatten. Och det finns inga genvägar till att få bort vattnet ur veden som fungerar ute i skogen.

Om det fanns en genväg för att få torr ved så skulle ju inte folk lägga så mycket tid på att torka ved, det kostar ju lagringsutrymme att torka ved, vilken dröm det vore om man kunde fälla ett träd, klyva det, snabbtorka det och sen sälja den torra veden samma dag som trädet fälldes.

Ja, det borde ju gå att torka veden i en ugn eller liknande.. Men det kräver ju värme och energi, som säkert överstiger vedens energivärde och då var det inte lönt längre..
 
Visst kan man ha tankeexperiment, men poängen är att det det inte går att elda vatten. Och det finns inga genvägar till att få bort vattnet ur veden som fungerar ute i skogen.

Om det fanns en genväg för att få torr ved så skulle ju inte folk lägga så mycket tid på att torka ved, det kostar ju lagringsutrymme att torka ved, vilken dröm det vore om man kunde fälla ett träd, klyva det, snabbtorka det och sen sälja den torra veden samma dag som trädet fälldes.

Peter har en poäng här. Det går inte att elda vatten, något som är väl värt att beakta för alla som av någon anledning trodde det.
Det finns heller inga genvägar till den perfekta torra veden så då har väl TS svaret där, eller?

Är man ute i läskiga skogen och det regnar och allt är blött och skulle önska sig en värmande brasa så är det bara att ge upp. Surved är och förblir surved. Bara att ge upp. Vatten brinner ju inte.

Kanske en liten rotblöta skulle pigga upp då... 😄😄😄
 
Fast det där är ju inte sant. Klart det går att torka surved (bortsett från mättat sjötimmer o. d.).
Att man normalt sett låter veden självtorka handlar ju, bortsett från de uppenbara svårigheterna att få fyr, om att det blir en enorm energiförlust att elda fuktig/blöt ved. Det är inte intressant i friluftssammanhang.

Att vatten inte brinner är inte intressant - det intressanta är att man kan koka bort vattnet i en klabbe genom att elda på den, och vattnet i en liten kvist torkar bort med en liten glöd.
Jag eldar i princip alltid färsk ved i kåtan, och efter ett par timmar har jag till och med en rejäl hög till morgonbrasan.

Gran, asp och kärnved från tall tar inte åt sig vatten, annat än på ytan och/eller om de ligger i vatten. Klyv och spänta bort ytveden så finns där hyfsat torr ved som snabbt torkar över en eld.

Man kan naturligtvis inte slänga på stora blöta klabbar och tro att dessa ska torka på tio minuter.


Skickat från min GT-I9305 via Tapatalk
 
Så tänker man nog inte ett helt dygn i minusgrader, framförallt inte om surveden är genomfrusen.

Värme kommer inifrån, d.v.s. genom matsmältningen (metabolism). Kläder ger ju ingen värme i sig, utan "bara" isolering. Således gäller det att snabbt få i sig ordentligt med käk.

Även vintertid torde det gå betydligt snabbare att få ordentlig fart på bensin/fotogenköket för att koka upp vatten (och eventuellt smälta snö) än att försöka få ut någon vettig energi ur surved till grillning. Det funkar helt enkelt inte att elda vatten.

F.ö. är det mycket miljövänligare att lämna den döda surveden till biologisk mångfald och använda bensin/fotogen-köket, istället för att försöka få fyr på den med diverse brännbara och ofta hälsovådliga kemikalier. Levande surved får ju över huvud taget inte huggas enligt allemansrätten, då den levande surveden är förbehållen markägaren.
/Niklas
 

Liknande trådar


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg