Superlätt Dunsäck

Halvlång dragkedja hade jag personligen aldrig valt på en sovsäck. De få gram detta sparar kommer på bekostnad av så mycket annat, inte minst möjligheten till att effektivt kunna variera ventilationen i sovsäcken de dagar den är för varm. Att just öppna 30-50cm i nederkant av dragkedjan vid smalbenen är ett effektivt sätt att ventilera sovsäcken.
Instämmer helt. Den sovsäcken jag konfade hos Cumulus är ganska meningslöst, men den uppfyller TS "behov" av -10 med 1kg. Själv skulle jag aldrig köpa den.
Däremot står den här konfigurationen på min inköpslista. Panyam 600 med standard fyllning och QuantumPro yttertyg. Den borde funka största delen av året här på västkusten. https://cumulus.equipment/eu_en/wizard/advanced/product/id/57/share/dc2d9c3d8a13167b89b89e2aada14324
 
Jag var på jakt efter en sovsäck med liknande specifikationer som du frågar efter. Jag tvekade länge mellan en WM Versalite eller en Cumulus Panyam 600. I slutändan vann Cumulus då den är avsevärt billigare och passar personer upp till 190cm som standard (jag är själv 185cm).

Efter att ha använt den minst en natt i månaden det senaste halvåret är jag supernöjd! Jag är själv väldigt frusen när jag sover men med ett 235g/m ullunderställ och mössa i sovsäcken klarade den -10 utan problem.

(Marmot Helium som tipsades om tidigare saknar invändig krage, vilket jag tycker är ett krav på en bra sovsäck. Detta går dock att lösa genom att linda kläder likt en halsduk kring halsen…)

/Johan
 
Spark 3:an är fin, men jag misstänker att den kan vara lite för kall (-2 komfortrating).

Min WM Ultralite är nästan kusligt varm, även för en person som jag som fryser lätt. Komfort anges som -7 men många hävdar att det är blygsamt angivet. Den är ju inte billig precis, men ruskigt välgjord och lätt, ack så lätt: 820 gram för så mkt värme är närmast magiskt (lite mer om du måste välja long men ändå fjäderlätt).

Review: https://www.outdoorgearlab.com/revi...sleeping-bag/western-mountaineering-ultralite

Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1866589
 
Jag har nyss köpt en quilt från enlightened equipment.
Finns säckar också.

Här är en på 890gr och -12c
 

Liknande trådar