Stort knivintresse - välj din favoritkniv

Kniven som vi diskuterar är inte utrustad med en traditionell "finger choil" utan en ansats. En finger choil är rund i formen för att ge ett någorlunda bekvämt stöd för fingret. Dess kanter är avfasade. Man bör dessutom skilja på en sharpening choil och en finger choil ;). Den aktuella SOG-kniven har eventuellt en sharpening choil åtföljd av en ansats.

Bara för att ansatsen befinner sig på samma plats där man i vanliga fall finner en finger choil betyder således inte att den också är en finger choil ;). En finger choil hittar man ibland antingen före- eller efter en ansats.

Jag kan acceptera finger choils på större knivar/huggare men på en mindre kniv ser jag inte poängen med en sådan.
~Paul~

Är det bara en illusion att "ansatsen", om den nu används som en finger choil, ger intryck av en viss ökad exakthet i handhavandet?

En sharpening choil borde rimligen vara mindre, som framgår av bilden: på TOPS BOB, en minimal sharpening choil. I den aktuella choilen på SOG Pillar (också på bilden) får även ett ganska tjockt finger plats. Således: en finger choil som givetvis även utgör en sharpening choil.

Knivar är väl verktyg. Den ideala kniven finns inte. Alla har för- och nackdelar. SOG Pillar väger t.ex. mindre än TOPS BOB, har annat stål, etc.
 

Bilagor

  • IMG-3221.jpg
    IMG-3221.jpg
    23.2 KB · Visningar: 539
1. Är det bara en illusion att "ansatsen", om den nu används som en finger choil, ger intryck av en viss ökad exakthet i handhavandet?

2. En sharpening choil borde rimligen vara mindre

3. I den aktuella choilen på SOG Pillar (också på bilden) får även ett ganska tjockt finger plats. Således: en finger choil som givetvis även utgör en sharpening choil.

4. Den ideala kniven finns inte
1. Nejdå, men samma grad av positivt intryck får man om greppet tillsammans med den övergripande designen är korrekt utformat och saknar ansats/finger choil.

2. Precis.

3. Du har missförstått mig. På Pillar-kniven finns en liten sharpening choil och en efterföljande ansats. Bladet är inte utrustat med en finger choil. Och som jag redan skrev i mitt förra inlägg. En finger choil är rund i formen, samt försedd med avfasade kanter för ergonomins skull.

4. Den 100%-iga allroundkniven finns inte. Däremot kan man komma nära då det gäller specialiserade knivar.

~Paul~
 
Defibrator - bra för hjärtat.

Ja det är ju inte en hjärtstartare Jag syftar på. Det är inte ens en defillibrator. Defibrator Handlar om process med träfiber. Ändå en väldigt fin kniv från Eskilstuna. Märket är EKA. Skaftet är av eldfängt material, celluloid. Tog en bild på exempelvis en sån där detalj som gör kniven extra åtråvärd för mig. Uttag för nagel i skaftet vid sylen. Väldigt tunn och fin för att vara en tvådagars verktygskniv. Walk and talk Helt felfri mitt i spektrat för motstånd. Typ victorinox. Så tog jag en bild på konservöppnaren. En hel gåta för mig hur man får upp en burk med den där. Någon som skulle kunna ge en beskrivning på hur den används?

Bosse
 

Bilagor

  • 3E659811-1293-45A7-A5CF-E399590477F3.jpg
    3E659811-1293-45A7-A5CF-E399590477F3.jpg
    15.8 KB · Visningar: 476
  • 32132990-296C-4575-94AA-3A1133CA92A2.jpg
    32132990-296C-4575-94AA-3A1133CA92A2.jpg
    11 KB · Visningar: 484
  • 41B19EC4-6B78-4D9A-B287-391BF3329315.jpg
    41B19EC4-6B78-4D9A-B287-391BF3329315.jpg
    17.4 KB · Visningar: 476
Rätt så klumpig syl får man väl säga. Verkar vara en kniv kanske från femtiotalet och den är rostfri. Den är ju ny för mig men det blir spännande och se om rostfritt stål från Eskilstuna på femtiotalet är hårt nog för att passa min smak. Oroväckande lätt att bryna är den. Just nu rakare en armhår lätt.

Bosse
 

Bilagor

  • FD177669-43FB-40B1-AD48-A9949FD2BF5A.jpg
    FD177669-43FB-40B1-AD48-A9949FD2BF5A.jpg
    17.2 KB · Visningar: 484
  • ABAA13A6-9E82-4960-82D4-F73F7F12A703.jpg
    ABAA13A6-9E82-4960-82D4-F73F7F12A703.jpg
    11.5 KB · Visningar: 490
1. väldigt fin kniv från Eskilstuna. Märket är EKA

2. Tog en bild på exempelvis en sån där detalj som gör kniven extra åtråvärd för mig. Uttag för nagel i skaftet vid sylen.

3. Väldigt tunn och fin .... Helt felfri mitt i spektrat för motstånd.

4. konservöppnaren...gåta för mig hur man får upp en burk med den där.

5. Rätt så klumpig syl får man väl säga.

6. spännande och se om rostfritt stål från Eskilstuna på femtiotalet är hårt nog för att passa min smak. Oroväckande lätt att bryna är den
1. Grattis, mycket charmig!

2. Bra sinne för detaljer där!

3. Det var oftast bättre kvalité på grejer från förr till låga priser. Skall man ha samma kvalitet idag så får man punga ut ;).

4. Om jag minns rätt så består tekniken i att i princip bända upp locket genom att vända eggen uppåt och placera fördjupningen i bladet över kanten på burken. Allra först bör man förstås göra hål i locket för att komma åt att trycka in verktyget. Det funkar men kräver en viss period av övning ;).

5. Dock hållbar :).

6. Oftast härdades bladen hårdare än idag! Jag tror att lättheten i att bryna upp skärpa på din kniv snarare beror på det tunna bladet och tillika tunna slipfasen. Eggen bör hålla sin skärpa.

~Paul~
 
4 visst går det att öppna burkar med den modellen på konservöppnare, starthålet gör de enklast med sylen.
Vi ville åt gåslevern och kom runt.
Skänkte arvekniven till en fickknivssamlare.

go tur
 
3. Du har missförstått mig. På Pillar-kniven finns en liten sharpening choil och en efterföljande ansats. Bladet är inte utrustat med en finger choil. Och som jag redan skrev i mitt förra inlägg. En finger choil är rund i formen, samt försedd med avfasade kanter för ergonomins skull.
~Paul~

Jag finner det högst otroligt att det skulle ha undgått SOG att "ansatsen" mycket väl kan fungera som en "finger-choil". Det kan ju vara så att det inte fanns en nomenklatura på SOG som dikterade att "finger-choil" måste vara rund etc. Så knivdesignern hittade på något. En rund choil på denna kniv hade kanske stört formspråket (detta kan man ha åsikter om, givetvis). Jimpingen på knivryggen går dessutom en bra bit ut, vilket talar för att SOG såg "ansatsen" som en "finger- choil" eller en "finger-choil-liknande ansats" kanske. Det finns annars ingen funktionell poäng med jimpingen så långt ut.

Väl i handen funkar ansatsen bra som finger-choil, om man inte har alltför tjocka fingrar.
 
Jag finner det högst otroligt att det skulle ha undgått SOG att "ansatsen" mycket väl kan fungera som en "finger-choil". Det kan ju vara så att det inte fanns en nomenklatura på SOG som dikterade att "finger-choil" måste vara rund etc. Så knivdesignern hittade på något. En rund choil på denna kniv hade kanske stört formspråket (detta kan man ha åsikter om, givetvis). Jimpingen på knivryggen går dessutom en bra bit ut, vilket talar för att SOG såg "ansatsen" som en "finger- choil" eller en "finger-choil-liknande ansats" kanske. Det finns annars ingen funktionell poäng med jimpingen så långt ut.

Väl i handen funkar ansatsen bra som finger-choil, om man inte har alltför tjocka fingrar.
Jag påstår inte att man inte kan använda ansatsen på samma sätt som en finger choil men den korrekta termen när det gäller den aktuella kniven är inte finger choil utan ANSATS.

-Paul-
 

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg