Håller med om depauls filosofi. Går nog att komplettera med fler punkter av samma typ.
Bosse
Bosse
Blodgrejen däremot ställer jag mig tveksam till. Min tveksamhet kommer av att Jag har skurit i hundratals älgar, många tusen fiskar, en hel del skogsfågel, nån hjort och nåt rådjur samt lite annat.
Kan som bäst räknas in som en punkt i filosofin. Själv gillar jag ansatsen och den skall helst vara kort. Underlättar bryningen samt gör skaft av narurmaterial lättare att få bakterietäta.
Bosse
Hehe, nej filosofin bakom min punktlista är inte min egen utan baserad på de åsikter och en del fakta som finns i ämnet och som du med lite googling borde kunna hitta på diverse fora och recensioner.Vems filosofi är det där? Din egen antar jag?
Jag finner inte den filosofin särskilt trovärdig. Men det är min åsikt såklart.
Ämnet slipning/bryning är för stort för att omfattas med några få rader.När jag är ute i skogen så har jag oftast med mig min Mora bushcraft black, den har hängt med i två år nu och börjar bli lite slö. Har "stroppat" den till och från men den behöver lite mer kärlek nu.
Räcker det att köpa en "dubbelsidig" slipsten? Vad ska jag i så fall ha för grovlek på slipstenen?
Tipsa gärna en kniv-novis
Ämnet slipning/bryning är för stort för att omfattas med några få rader.
Rent generellt kan man säga att valet av brynen hänger på vad man vill uppnå för resultat med utgångspunkt från ståltyp, bladgeometri/eggeometri, samt graden av slöhet/oskärpa.
Att därför ge specifika råd kan vara svårt. Jag har därför några frågor:
~Paul~
- Vill du ge kniven tillbaka ursprungsslipfasens utseende? Dvs, vill du slipa hela slipfasen varje gång du slipar/bryner kniven? Eller kan du tänka dig att aptera en liten arbetsegg?
- Hur pass välpolerad egg vill du uppnå? Detta har oftast att göra med vad man mest använder kniven till. T ex är skillnaden stor mellan mjuka träslag och hårda, mellan att skära i mattor eller konstmaterial och mellan att skära i naturmaterial.
- Och slutligen. Är du ute efter ett system där du får hjälp med att hålla vinklarna eller vill du köra på frihand?
Jag förstår att det är en hel vetenskap. Tack för att du tog dig tid att svara!
Min mora har en skandinavisk slipning med en så kallad "micro bevel" så jag måste alltså välja mellan att slipa ner den sekundära eggen så jag får en "äkta" skandinavisk slipning eller försöka behålla den vilket jag tror är krångligare att underhålla i det långa loppet.
Jag har tänkt slipa på frihand och försöka använda en slipsten men vilken grovlek den ska ha är jag osäker på - har hittat en som är 400/1000 men är osäker om 1000 räcker som sista slipning?
Det jag främst använder kniven till är att göra eld, klyva mindre bitar björk/gran/tall, skära upp mat osv.
1. Bara trevligt 🧐.1. Tack för att du tog dig tid att svara!
2. Min mora har en skandinavisk slipning med en så kallad "micro bevel" så jag måste alltså välja mellan att slipa ner den sekundära eggen så jag får en "äkta" skandinavisk slipning eller försöka behålla den vilket jag tror är krångligare att underhålla i det långa loppet.
3. Jag har tänkt slipa på frihand ... har hittat en som är 400/1000 men är osäker om 1000 räcker som sista slipning ... Det jag främst använder kniven till är att göra eld, klyva mindre bitar björk/gran/tall, skära upp mat osv.
Trådstartare | Titel | Forum | Svar | Datum |
---|---|---|---|---|
Stort knivintresse | Utrustning allmänt | 4 | ||
Råd om att sälja stort militärtält | Utrustning allmänt | 8 | ||
Bra led-lampa för stort familjecampingtält? | Utrustning allmänt | 28 | ||
Pannlampan med stort P? | Utrustning allmänt | 34 |