Den kommer nog från tradera. Då är det säkert en egen design nån har gjort. Men snyggt gjort tycker jag!
Jag behöver köpa en knivslip. Den ska helst vara liten så den enkelt går att lägga undan.
Framförallt köksknivar, av alla storlekar, men också fällknivar vill jag slipa.
Har kollat på lansky, edge pro och edgepal chef.
Lite olika priser, framför allt lansky är mkt billigare, men hur mkt användarvänligare är tex edgepal som är dyrast? Och hur mkt måste man komplettera för att ha det man behöver.
Vad tycker ni?
Det där med slipning/bryning skulle behöva en egen tråd. Ämnet är så stort att du riskerar få en massa tips som i princip alla skiljer sig åt.
Jag har använt det mesta och slutligen alltid hamnat på samma system, nämligen
Spyderco Triangle Sharpmaker. Den är nämligen så pass okomplicerad och liten i formatet att den enligt min åsikt är den klart behändigaste av dem alla ifall man inte vill slipa på frihand.
Sharpmakern är dock inte lämplig till grövre omslipningar/reprofileringar och bladformanden. Den avverkar inte så mycket material som krävs därtill.
När jag kör på tyngre arbeten så använder jag antingen min
Mado Superschliff, diamant i olika grovlekar eller sandpapper på frihand. Jag har använt
Tormek och
Kirunaslipen men gått ifrån dem eftersom de är bökiga och svåra att gå ned i små vinklar med utan att äventyra eggprofilen. Det är m a o lätt att få en vågig egg trots jiggarna när man sysslar med seriösare och tyngre arbeten.
System som
Edge Pro bygger på en styrpinne och en platta på vilken bladet ligger. Styrpinnen kan vinklas olika djupt och därmed ändras vinkeln med vilken man slipar. Det finns många liknande system som går ut på ungefär samma teknik/metod.
Återigen, jag har använt två av dem utan att vara överväldigad. Alla system har sina starka men också svaga punkter. Det bästa resultatet får man, enligt min mening, genom att
kombinera två eller t o m tre system/tekniker. Till exempel Mado, därefter Sharpmaker och slutligen strigling på frihand.
Ofta handlar det om att ta ned vinkeln på hela slipfasen till en liten vinkel för att därefter aptera en större vinkel på själva arbetseggen (primäreggen, enligt svensk vokabulär/terminologi).
På det viset får man fram en egg som trots sin förhållandevis stora primärvinkel går igenom organiskt material utan större motstånd eftersom den (primärvinkeln) är så pass liten, samtidigt som sekundärvinkeln är mycket snäv. Med andra ord. Bladet glider igenom materialet utan större friktion.
Avslutningsvis. Det är som sagt svårt att ge konkreta råd. Det bästa är att testa sig själv fram och därefter bestämma vad som passar en bäst. Det krävs dock förstås att man har tillgång till olika system/metoder, vilket kan vara svårt.
~Paul~