Stort knivintresse - välj din favoritkniv

Tack för många och bra svar!
Jag har några olika brynstål både diamant och keramiskt. Dom fungerar bra för dagligt underhåll, speciellt hemma där dom nye nöts så mycket. Knivarna på jobbet (kock) brukar jag lämna bort någon gång per år för slipning, blir oftast nöjd men skulle gärna göra det själv.
Jag har också en del loppisfynd som jag inte får ordning på med brynstålen.

Håller med om att jag borde startat en egen tråd.

Kollar igenom en massa videos på Google för att få uppfattning om de olika.
 
Kan absolut ingenting om olika metallsammansättningar och äger inga dyra köksknivar men det vore kul att veta någonting om dem. (Det viktigaste för mig är att de funkar för avsett arbete)
Så vad säger expertisen här om dessa metaller, deras egenskaper, för och nackdelar:
C 0,5 Cr 14 Mo 0,5 Va 0,25 och
X40Cr13
 
Så vad säger expertisen här om dessa metaller, deras egenskaper, för och nackdelar:
C 0,5 Cr 14 Mo 0,5 Va 0,25 och
X40Cr13
De eventuella fördelarna hos de tyska ståltyperna DIN X50CrMoV20 och DIN X40Cr13 är deras rosttröghet. Det första stålet är likt AISI 440A medan det andra är på nivå med AISI 420.

Ingen av dessa ståltyper är någon höjdare. Du bör vara redo att slipa/bryna ofta eftersom slitstyrkan är låg!! X50 är något bättre på den här punkten.

De här ståltyperna går att finna i enklare köksknivar, ofta tillverkade i Kina/fjärran östern. De kostar inte många kronor.

~Paul~
 
Någorlunda nyförvärv för billig peng. Jernbolaget kökskniv/allkniv. Jag undrar om någon vet vilket stål som använts till de som är märkta rosfri special eller om det är samma sandviksstål som i de andra rostfria vilket är 12C27 om jag inte minns fel? Ursäkta reflektioner och dålig bild.
 

Bilagor

  • _20180311_145136.jpg
    _20180311_145136.jpg
    13.4 KB · Visningar: 408
1. Grattis, fin kniv!

2. Om jag minns korrekt så handlar det om 12C27 med något högre RC-grad.

~Paul~

Tackar för svaret!

Denna hade både böjt blad och bruten spets, men lyckades räta ut den och slipa fram en ny spets relativt enkelt

Har en rackare jag måste slipa bort repor på innan jag vill visa. Tycker du våtslippapper och polermedel typ autosol låter som en bra idé?

Hade tillgång till plåtslageri förut och då var sånt enkelt, men nu får det gå manuellt istället.
 
De eventuella fördelarna hos de tyska ståltyperna DIN X50CrMoV20 och DIN X40Cr13 är deras rosttröghet. Det första stålet är likt AISI 440A medan det andra är på nivå med AISI 420.

Ingen av dessa ståltyper är någon höjdare. Du bör vara redo att slipa/bryna ofta eftersom slitstyrkan är låg!! X50 är något bättre på den här punkten.

De här ståltyperna går att finna i enklare köksknivar, ofta tillverkade i Kina/fjärran östern. De kostar inte många kronor.

~Paul~

tack . . .
 
Har en rackare jag måste slipa bort repor på innan jag vill visa. Tycker du våtslippapper och polermedel typ autosol låter som en bra idé?.......gå manuellt istället.
Beror på hur pass djupa reporna är och hur mycket. Att slipa bort dem för hand är en svettig affär. Du får nog börja med riktigt strävt sandpapper (t ex våtslipvarianten ;)) och sedan gå över till finare och finare allt eftersom.

Autosol använder du i slutskedet. Tormeks slippasta är ännu finare och diverse aerosoler/pastor för rakknivar som man köper i speciella affärer är allra finast. Inte sällan ligger de på sub-mikronnivå. Dessa pastor eller aerosoler är märkta i olika färger som anger deras strävhet: https://www.gents.se/slippasta-vit

~Paul~
 

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg