2.
3. Den har små små jack på bladet, antagligen ifrån när den trängt ned i vedklabbar. Sedan så tycker jag att den snabbt tappar skärpan efter jag slipat den. Nu skall det tilläggas att jag bara har tillgång till en slipsten hemma och när jag befinner mig norrut en eldriven högljud mackapär som slipar (Ser ut och fungerar ungefär som en sådan där historia som man lite slött slipar köksknivar med när de inte vill skära genom tomater). Så tips på hur jag kan slipa bättre skulle uppskattas mycket.
Hej Riddleo!
De små hacken kan ha flera orsaker, men två vanliga skäl till urflisning är dels för tunn egg, dels fabrikseggen.
När man har slipat om eggen 4-5 gånger, brukar den hålla bättre.
Nu har ju den BG du länkade till, en tandad egg från fabrik.
Det kräver runda stavar typ Sharpmaker från Spyderco.
Jag föredrar vanliga eggar och slipar med antingen ett bryne från Fällkniven eller finkornigt våtslip-papper.
Om jg använder en maskin, så blir det en liten bandslip.
Då är jag mkt lätt på hand och kyler bladet mkt ofta.
Det får inte bli hett, för att inte riskera härdningen!
Jag slipar tills jag har en råegg längs med ena sidan av eggen,
Då är kniven vass, men råeggen måste bort och det fixar jag med ett gammalt läderskärp, fäst på en planka med spikar i ändarna.
Lädret impregnerar jag med Autosol från närmsta bensinmack.
Autosol både slipar och polerar eggen.
Det finns mkt att tillägga om detaljerna ,men det bästa är att hållla på tills kniven är vass.
Det är också bra att träna på en gammal Mora eller billig kökskniv.
Så småningom fastnar tekniken och då blir knivslipning väldigt enkelt!
Mikael