re
Låter kanon Seved. Då vet du vem du ska kontakta sen när du får hem det
Låter kanon Seved. Då vet du vem du ska kontakta sen när du får hem det
Låter kanon Seved. Då vet du vem du ska kontakta sen när du får hem det
Joodå, det blev en kniv av det. Kolla i gruppen du vet.
AEB-L rostfritt, UHB15LM Kolstål, dom har Nordellknives. Sleipner,2140, Vanadis, mm har Uddeholms återförsäljare.
1095,O1,diverse CPM,154CM, 440C, 5160 har jag.
Seved
Paul, tack för tipset om stålen. Vart hittar jag dessa 1070/1080-stålen?
Kan du ha något hemma Seved som du vill sälja till mig?
Vad jag förstår är detta med härdningen ett h***etes arbete. Man ser på youtube folk som gör egna knivar, stoppar ner i sin grill och har de där till de förlorar sin magnetiska förmåga. Detta känns ju inte så vetenskapligt. Hur gör jag annars om jag vill värma upp mitt stål till 800+ grader? Visst kan jag få det så varmt i min grill, hur mäter jag upp tempen på stålet?
Så i icke härdat format är vissa ståltyper extra hårda också? Som ni märker får ni ha översende med min totala okunskap om stål, jag har försökt läsa en del, förstår olika ståltyper, t ex kolstol/rostfritt/pulver men det är väl det. Jag är väldigt tacksam att ni pekar mig i rätt riktning.
Jag såg ståltyperna på SI-knives, men vad är detta för stål?
Seved, du verkar ju bara ha superstål hemma Vinkelslipar du bort material eller kör du med såg/bandsåg?
Fridens
Martin
Seved har en ordentlig härdugn med temperaturer o allt, det vet jag
MBengtsson, varför inte börja med o1 stålet på en gång. Bra att jobba med o det är ett bra kolstål.
Som jag tidigare skrivit här tycker jag inte man ska stirra sig blind på om eggen slutar ända inne vid skaftet eller inte, dvs om om det finns en ricasso eller inte, utan det som är relevant att tänka på i praktiken är avståndet mellan eggens början och pekfingrets placering. Att inte ha en ricasso är inget självändamål enligt min åsikt utan kan snarare vara en nackdel i vissa fall.
Tittar man på Enzo Elver så gör handtagets utformning att handen kommer nära eggens början. Jämför man med en hypotetisk A1:a utan ricasso så gör handtaget på A1:an att handen hamnar längre ifrån eller i alla fall lika långt ifrån eggens början som på Enzo, trots att Enzon har en ricasso. Detsamma gäller t.ex. de flesta Mora-modeller utom Classic-modellerna med träskaft.
Jag tycker inte att man ska avfärda en kniv bara för att den har en ricasso utan ta tanken ett steg längre och se till vilken betydelse i praktiken den har.
/ Morgan
Mycket bra val Bengtsson. Du kommer inte ångra o1 stål. PMa Seved så får du råd om hur du kan kolla färgerna o anlöpning.
Såhär långt har jag kommit med mitt 2090 stål 6mm tjockt. Blad längden blir ca 10 cm långt o 30 mm brett. Gjorde fulltapering för balansen o vikten skull. Mycket kvar men pågång
Trådstartare | Titel | Forum | Svar | Datum |
---|---|---|---|---|
Stort knivintresse | Utrustning allmänt | 4 | ||
Råd om att sälja stort militärtält | Utrustning allmänt | 8 | ||
Bra led-lampa för stort familjecampingtält? | Utrustning allmänt | 28 | ||
Pannlampan med stort P? | Utrustning allmänt | 34 |