Du använder en föråldrig webbläsare. Det får inte visa dessa eller andra webbplatser korrekt.
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Stort knivintresse - välj din favoritkniv
- Trådstartare dePaul
- Start datum
För att knyta an lite till EKA så tycker jag att de valt en tråkig och kanske fel väg för att driva sin verksamhet.
Sverige har ett stort arv av knivmakande, Eskilstuna har stått i centrum för detta under en lång tid. Det finns företag framförallt Greast Eastern Cutlery i Tidiout http://greateasterncutlery.net/blog/ som startat nytillverkning av gamla knivmodeller. De riktar sig mot den marknad som är beredd att betala för små serier, bra material, hög kvalitet, ofta släpps en kombination dvs modell, bladstål och skållmaterial i serier om max 250 knivar.
Rimligen bör det i Svenskt knivmakande finnas mycket gamla modeller som skulle kunna passa in i samma koncept. EKAS namn kombinerat med valet av Sandvik 12c27 och tex 1095 kolstål, finnas utrymme för dem att etablera något liknande.
Bara en tanke men visst vore det trevligt.
Sverige har ett stort arv av knivmakande, Eskilstuna har stått i centrum för detta under en lång tid. Det finns företag framförallt Greast Eastern Cutlery i Tidiout http://greateasterncutlery.net/blog/ som startat nytillverkning av gamla knivmodeller. De riktar sig mot den marknad som är beredd att betala för små serier, bra material, hög kvalitet, ofta släpps en kombination dvs modell, bladstål och skållmaterial i serier om max 250 knivar.
Rimligen bör det i Svenskt knivmakande finnas mycket gamla modeller som skulle kunna passa in i samma koncept. EKAS namn kombinerat med valet av Sandvik 12c27 och tex 1095 kolstål, finnas utrymme för dem att etablera något liknande.
Bara en tanke men visst vore det trevligt.
Hej Mikael! Kul att du har hittat hit! Det är visserligen roligt att prata med varandra på engelska men det har trots allt sina begränsningar .Hej,Paul.
Ser att Du har jobbat lite på egen hand.
Tur att det börjar sluta blöda.
De där gamla köksknivarna från Eskilstuna blir riktigt vassa.
De verkar vara fint härdade o. anlöpta.
Mikael
P.S.
Min första post på Utsidan.
Ja, jag sysslade med lite handarbete igår. Rätt jobbigt att skriva på datorn nu.
De gamla E-stuna knivarna var riktiga pärlor, avsevärt hårdare i stålet än dagens knivar. Det är typiskt att jag skall gå och skära mig på den allra vassaste och hårdaste av dem alla, en äldre styckningskniv:
~Paul~
1. Ja, de har slagit an en felaktig väg enligt min åsikt. Jag bävar att det här kanske början på slutet. Kanske några bra år till att börja med men i slutändan tror jag inte på det nya konceptet.1. För att knyta an lite till EKA så tycker jag att de valt en tråkig och kanske fel väg för att driva sin verksamhet.
2Rimligen bör det i Svenskt knivmakande finnas mycket gamla modeller som skulle kunna passa in i samma koncept. EKAS namn kombinerat med valet av Sandvik 12c27 och tex 1095 kolstål, finnas utrymme för dem att etablera något liknande.
2. Ja, det hade varit kul. Tyvärr kommer det inte att ske.
~Paul~
Hej Mikael! Kul att du har hittat hit! Det är visserligen roligt att prata med varandra på engelska men det har trots allt sina begränsningar .
Ja, jag sysslade med lite handarbete igår. Rätt jobbigt att skriva på datorn nu.
De gamla E-stuna knivarna var riktiga pärlor, avsevärt hårdare i stålet än dagens knivar. Det är typiskt att jag skall gå och skära mig på den allra vassaste och hårdaste av dem alla, en äldre styckningskniv:
~Paul~
Oj, vilken skönhet!
Ibland går det att göra fynd i antikbodar och loppmarknader.
Av det äldre beståndet i vårt kök, hittade jag en gammal Solingen.
Förmodligen användes den av min fru's farmor.
Inget märkvärdigt alls, men vi använder den fortfarande dagligdags.
Bernard Levine beskriver modellen på sin hemsida, som en "African Trade Knife".
Jag hittade en likadan hos den lokala antikhandlaren för 200:-, så nu har vi också två i samlingen!
Bild 1 från BL's hemsida.
Bild 2&3 är vår gamling.
Bild 4 är den "nya".
Mikael
Bilagor
Senast ändrad:
Fantastiskt fina!1. Oj, vilken skönhet!
Ibland går det att göra fynd i antikbodar och loppmarknader.
Av det äldre beståndet i vårt kök, hittade jag en gammal Solingen.
Förmodligen användes den av min fru's farmor.
Inget märkvärdigt alls, men vi använder den fortfarande dagligdags.
2. Bernard Levine beskriver modellen på sin hemsida, som en "African Trade Knife".
1. Ja, fast den har en benägenhet att bita ifrån sig .
Jag har gjort mina största "kap" på just loppisar och i second hand-butiker. Ofta vet folk inte vad de har hemma och gör sig av med riktiga rariteter.
2. Stämmer bra. Dessa knivar följde med de tyska invandrarna till det landet som vi idag kallar för Sydafrika. De skulle så att säga tjänstgöra både i fält och i köket. Trevliga hur som helst!!
~Paul~
@ Mikael W
Hej Mikael!
Om du är den jag tror du är så är jag glad att "höra" av dig. Du är saknad.
Fredrik
Hej Fredrik!
Jo Jag är nog den Du tror.
I allafall tror jag själv att jag är den jag är!
Skämt åsido, så är det kul att vara här.
Mikael
Allt utmynnar i pengar. Att ha sin produktion i Sverige [eller något annat i-land] är i dag svindyrt. Alla serieproducerande knivtillverkare som tillverkar normaldyra och icke superexklusiva knivar har någon del av sin produktion i ett "billigare" land. Oftast så tillverkas delarna i ett låglöneland men monteras i ursprungslandet.
Vad de stora amerikanska knivtillverkarna har gjort är att de har olika prisklasser på knivarna, de har sina prisvärda knivar som är tillverkade i t.ex. Kina, men då skriver de också klart och tydligt vad det är för stål i kniven samt märker tillverkningsland på förpackningen.
Är det en kniv som är "Made in USA" så visar det givetvis detta. Jänkarna är alltså ärliga med ursprungsland. Jag tycker EKA också borde vara det, för nu är det bara "Made in Sweden" för hela slanten och det är ju inte sant.
Länder man inte behöver känna sig orolig rent kvalitetsmässigt för är Taiwan. I dag anses Taiwan hålla en suverän produktionsstandard. Så det gamla "Made in Taiwan"-uttrycket är positivt i dag.
Ligger produktionen i Kina så är det rätt så okej. Det är dock superviktigt att tillverkaren, huvudmannen, har järnkoll på sin produktion i Kina och styr denna med järnhand.
Personligen tycker jag inte att knivar tillverkade i Kina är dåliga, däremot är så kallade "Kinaknivar" (kopior) riktigt usla.
Vad de stora amerikanska knivtillverkarna har gjort är att de har olika prisklasser på knivarna, de har sina prisvärda knivar som är tillverkade i t.ex. Kina, men då skriver de också klart och tydligt vad det är för stål i kniven samt märker tillverkningsland på förpackningen.
Är det en kniv som är "Made in USA" så visar det givetvis detta. Jänkarna är alltså ärliga med ursprungsland. Jag tycker EKA också borde vara det, för nu är det bara "Made in Sweden" för hela slanten och det är ju inte sant.
Länder man inte behöver känna sig orolig rent kvalitetsmässigt för är Taiwan. I dag anses Taiwan hålla en suverän produktionsstandard. Så det gamla "Made in Taiwan"-uttrycket är positivt i dag.
Ligger produktionen i Kina så är det rätt så okej. Det är dock superviktigt att tillverkaren, huvudmannen, har järnkoll på sin produktion i Kina och styr denna med järnhand.
Personligen tycker jag inte att knivar tillverkade i Kina är dåliga, däremot är så kallade "Kinaknivar" (kopior) riktigt usla.
För att knyta an lite till EKA så tycker jag att de valt en tråkig och kanske fel väg för att driva sin verksamhet.
Sverige har ett stort arv av knivmakande, Eskilstuna har stått i centrum för detta under en lång tid. Det finns företag framförallt Greast Eastern Cutlery i Tidiout http://greateasterncutlery.net/blog/ som startat nytillverkning av gamla knivmodeller. De riktar sig mot den marknad som är beredd att betala för små serier, bra material, hög kvalitet, ofta släpps en kombination dvs modell, bladstål och skållmaterial i serier om max 250 knivar.
Rimligen bör det i Svenskt knivmakande finnas mycket gamla modeller som skulle kunna passa in i samma koncept. EKAS namn kombinerat med valet av Sandvik 12c27 och tex 1095 kolstål, finnas utrymme för dem att etablera något liknande.
Bara en tanke men visst vore det trevligt.
1. Mora, Leatherman och Fällkniven KoltMed tanke på det stora knivintresset på det här forumet så vill jag samla ihop lite intryck.
Om ni har lust så skulle jag vilja ha svar på:
1. Vilken kniv använder du till vardags?
2. Vilken kniv använder du där ute?
3. Vilken kniv använder du utomlands?
4. Vilken kniv använder du mest i ditt kök?
5. Vilken kniv är din drömkniv och varför?
~Paul~
2.Fällkniven F2k Custom
3.Leatherman
4.Solingen Trade Knife + Bark River köksmodeller
5. Buster Warenski's version av M.Price California Bowie med graveringar av Julie Warenski, men det går bra även med en från Julie's nuvarande make Curt Ericksson.
Varför?
Jag vill ha den att tälja grillpinnar med!
Eftersom prislappen lär ligga runt 35-40.000:- så får det nog förbli en dröm.
Mikael
Som vanligt ett bra inlägg Per!Allt utmynnar i pengar. Att ha sin produktion i Sverige [eller något annat i-land] är i dag svindyrt. Alla serieproducerande knivtillverkare som tillverkar normaldyra och icke superexklusiva knivar har någon del av sin produktion i ett "billigare" land. Oftast så tillverkas delarna i ett låglöneland men monteras i ursprungslandet.
Vad de stora amerikanska knivtillverkarna har gjort är att de har olika prisklasser på knivarna, de har sina prisvärda knivar som är tillverkade i t.ex. Kina, men då skriver de också klart och tydligt vad det är för stål i kniven samt märker tillverkningsland på förpackningen.
Är det en kniv som är "Made in USA" så visar det givetvis detta. Jänkarna är alltså ärliga med ursprungsland. Jag tycker EKA också borde vara det, för nu är det bara "Made in Sweden" för hela slanten och det är ju inte sant.
Länder man inte behöver känna sig orolig rent kvalitetsmässigt för är Taiwan. I dag anses Taiwan hålla en suverän produktionsstandard. Så det gamla "Made in Taiwan"-uttrycket är positivt i dag.
Ligger produktionen i Kina så är det rätt så okej. Det är dock superviktigt att tillverkaren, huvudmannen, har järnkoll på sin produktion i Kina och styr denna med järnhand.
Personligen tycker jag inte att knivar tillverkade i Kina är dåliga, däremot är så kallade "Kinaknivar" (kopior) riktigt usla.
Några kommentarer.
Kineserna har som sagt börjat spotta upp sig men att tangera den svenska själen i EKA-knivarna kan vara lite övermaga. Av denna anledning är jag tämligen säker på att man endast sysslar med behandlingen av själva stålet. Detta är inte OK enligt min mening eftersom man i vårt land har avsevärt bättre koll på 12C27 än vad man har i Kina.
Som bekant så låter Spyderco tillverka sin Byrdserie i just Kina. Precis som du säger så är man öppen med den informationen. Varför EKA krånglar till höger och vänster är uppenbart. Man anser att det kan skada försäljningssiffrorna.
Dåligt EKA!
~Paul~
Tack Mikael!1. Mora, Leatherman och Fällkniven Kolt
2.Fällkniven F2k Custom
3.Leatherman
4.Solingen Trade Knife + Bark River köksmodeller
5. Buster Warenski's version av en M.Price California Bowie med graveringar av Julie Warenski, men det går bra även med en från Julie's nuvarande make Curt Ericksson.
Varför?
Jag vill ha den att tälja grillpinnar med!
Eftersom prislappen lär ligga runt 35-40.000:- så får det nog förbli en dröm.
Mikael
Du har som sagt inte valt en billig drömkniv. Kanonfin! Lite dyr kanske, men va fasen, man kan alltid sälja av en del av sin samling .
~Paul~
Liknande trådar
Trådstartare | Titel | Forum | Svar | Datum |
---|---|---|---|---|
Stort knivintresse | Utrustning allmänt | 4 | ||
Råd om att sälja stort militärtält | Utrustning allmänt | 8 | ||
Bra led-lampa för stort familjecampingtält? | Utrustning allmänt | 28 | ||
Pannlampan med stort P? | Utrustning allmänt | 34 |
Liknande trådar
Njutvandringar att längta till
Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.
Få Utsidans nyhetsbrev
- Redaktionens lästips
- Populära trådar
- Aktuella pristävlingar
- Direkt i din inkorg