Stort knivintresse - välj din favoritkniv

re

Hej.
Visst är det som du säger att alltid finns det saker som man skulle önska om det skulle anpassas direkt till person o person, så är det. Smaken är som baken som man säger :)
Clipsen skulle jag ta bort om jag själv skulle börja använda den o göra en smidig slida med tryck knapp istället att ha den i. Finger grooves har jag inget emot då greppet blir rätt säker om man ska använda kniven hårt.

mvh Kimmo Lilja
 
Hej.
Visst är det som du säger att alltid finns det saker som man skulle önska om det skulle anpassas direkt till person o person

Finger grooves har jag inget emot då greppet blir rätt säker om man ska använda kniven hårt.
Precis. Men det är ju därför man vänder sig till en custom-knivmakare ;).

Jag kan inte använda knivar med FG eftersom mina händer är så stora. Det stämmer helt enkelt inte med mitt grepp.

~Paul~
 
heh heh,, okey. Då är det nog bäst med bara lite fingerguard o för övrigt skönt skaft som är bäst för dina händer :)
Precis. Jag kör ibland med Buck 110. Har både FG och Regular. Finner den senare avsevärt mycket bekvämare. Men som sagt, mina händer är riktiga dasslock :).

På tal om nya knivar. Idag har det varit en riktig "julafton". Har fått hem en EKA Nordic W11, EKA Nordic T8 (föregångaren till Swing Blade) samt den där EKA-n med tryckknappsutlösare på vänsterskollan och svartbelagt blad i kolstål (1080 ekvivalent). Jag har vetat vad modellen heter men plötsligt kan jag för allt i världen inte komma på namnet. Så om det är någon som kan styra mig åt rätt håll så skulle jag vara mycket tacksam.

Så här ser den ut:
 

Bilagor

  • Min EKA m tryckknapp.jpg
    Min EKA m tryckknapp.jpg
    31.6 KB · Visningar: 955
  • Min EKA m tryckknapp, bild 2.jpg
    Min EKA m tryckknapp, bild 2.jpg
    32 KB · Visningar: 860
  • Min EKA m tryckknapp, bild 3.jpg
    Min EKA m tryckknapp, bild 3.jpg
    30.6 KB · Visningar: 981
Creepy, Man förstår inte storleken på kniven. Är det knappen som är jättestor eller är det nagelskåran som är liten. Den där modellen hittade nog inte norrut i nåra stora mängder. Intressant med en EKA man inte hade en aning om fanns, förvisso ingen skönhet, långt därifrån men ändå.....Man blir himla nyfiken på mått, hur den ser ut ihopfälld samt hur den är konstruerad i sitt inre. Utan tvekan en designer som vågat ta egna vägar!

Bosse
 
Creepy, Man förstår inte storleken på kniven. Är det knappen som är jättestor eller är det nagelskåran som är liten. Den där modellen hittade nog inte norrut i nåra stora mängder. Intressant med en EKA man inte hade en aning om fanns, förvisso ingen skönhet, långt därifrån men ändå.....Man blir himla nyfiken på mått, hur den ser ut ihopfälld samt hur den är konstruerad i sitt inre. Utan tvekan en designer som vågat ta egna vägar!

Bosse
Ja, jag håller med om att det är svårt att tolka perspektivet.

Några siffror:
Hela kniven är 170 mm lång (med utfällt blad). Bladet är 80 mm långt på ryggen och eggen är 70 mm. Bladtjockleken är 2 mm på det bredaste stället intill handtaget och bladet är i stort sett otaperat. Det är endast de 2 sista cm som börjar smalna av. Själva knappen är 15 mm lång och kniven väger 90 g. Det finns ett läderfodral till den med den traditionella tryckknappen.

Jag återkommer med fler bilder i morgon som visar lite mer av chassit och storleken på kniven när den är infälld. Under tiden kan jag slänga upp en bild till som jag tog igår. Den är tagen lite mer rakt på.

~Paul~
 

Bilagor

  • Min EKA m tryckknapp, bild 4.jpg
    Min EKA m tryckknapp, bild 4.jpg
    31.2 KB · Visningar: 760
re

den där kniven har jag svårt att plassera hmm....

här kommer en liten gentlemanns EDC bladet är bara 6 cm långt jag gjorde av 1095 stål. Skaftet gjorde jag av den naturliga böjen från horn tippen, med mässing pinns likadant båda sidor o mässingbolster. vad tror ni?
ett-101.jpg

tv-100.jpg

tre-77.jpg
 
En fin liten kniv. Vad är det för klocka? Ser ut som en Omega på ett Speider-band.

Grattis igen till en fin kniv. Hoppas att du har oljat in bladet ordentligt ;).

~Paul~
 
Här kommer de utlovade bilderna.

~Paul~
 

Bilagor

  • Min EKA m tryckknapp, bild 9.jpg
    Min EKA m tryckknapp, bild 9.jpg
    24.1 KB · Visningar: 767
  • Min EKA m tryckknapp, bild 8.jpg
    Min EKA m tryckknapp, bild 8.jpg
    58.6 KB · Visningar: 774
  • Min EKA m tryckknapp, bild 7.jpg
    Min EKA m tryckknapp, bild 7.jpg
    15 KB · Visningar: 671
  • Min EKA m tryckknapp, bild 10.jpg
    Min EKA m tryckknapp, bild 10.jpg
    22.7 KB · Visningar: 857
  • Min EKA m tryckknapp, bild 6.jpg
    Min EKA m tryckknapp, bild 6.jpg
    19.1 KB · Visningar: 680
re

Tackar depaul. Joo, det går år att man smörjer bladet för att skydda mot rost :)
Kniven du visar har jag faktiskt aldrig sett förut. Ser ut som en händig sak. Var rädd om den då den verkar vara udda o kanske inte finns så många av :)

Här är en kniv jag fick hem till min egna lilla samling idag. Gjorde ett byte med våran nordiska mästare i fulltånge klassen Roger Fält. En händig kniv med blad längd på ca 8 cm. Skaftet gjorde han av mammut elfenben o bladet av damasteel. Jag gillar kniven skarpt men vad tycker ni. ??
Jääkligt vass är den också.
mvh Kimmo Lilja

ett-103.jpg

tv-102.jpg

tre-79.jpg

fyra-66.jpg

fem-38.jpg
 
re

Hej paul.
Jag gillar den skarpt. :)
här är lite fakta blaet på den här kniven är 968 så kolla på den fakta siffrorna.

Material Data for 926.x and 968.x
Steel grade 926.x Low alloy Damascus Steel 968.x StainlessDamascus Steel
Low alloy hardenable carbon steel Hardenable Stainless Steel.
Damascene pattern Damascene pattern
For blueing or browning. For etched patterns.
Compositions Dark etching AISI 4140; 0,40%C; 1%Cr; 0,2%Mo AISI 416; 0,22%C; 13%Cr; 0,2%S
Bright etching AISI 4340; 0,40%C; 1%Cr; 0,2%Mo; 2%Ni AISI 431; 0,23%C; 16%Cr; 3%Ni
Approximate transition Ac1 725 C (1340 F) Ac1 710 C (1310 F)
temperatures Ac3 805 C (1480 F) Ac3 900 C (1652 F)
Forging temperature 1180 - 800 C (2200 - 1700 F) 1150 - 900 C (2100 - 1650 F)
Annealing 650 C (1200 F) for 4 hours 660 C (1220 F) for 5 hours
Normalizing 870 C (1600 F) air cooling.
Hardening 845 C (1555 F) hold 30 min. Oil quench. 1040 C (1904 F) 30 min. Oil quench.
Tempering 170 - 700 C (340 - 1300 F) 3 hours. 230 - 700 C (440 - 1300 F) 3 hours.
Physical properties
Density 7 800 kg/m3 (0,28 lb/in3) 7 800 kg/m3 (0,28 lb/in3)
Modulus of elasticity 213 GPa (31 000 000 psi) 200 GPa (29 000 000 psi)
Linear thermal expansion coeff. 12 mm/m K (6,7 min/in F) 10 mm/m K (5,5 min/in F)
Specific heat 473 J/kg K (0,113 Btu/lb F) 460 J/Kg K (0,11 Btu/lb F)
Thermal conductivity 43 W/m K (24,6 Btu/ft h F) 25 W/m K (14,4 Btu/ft h F)
Heat treatment of 1” bars for: Hardening Temper Area contr. % Hardening Temper
300 HB ~ 1000 MPa (66 tsi) 845 C (1555 F) 625 C (1157 F) 54% 1040 C (1904 F) 565 C (1050 F)
400 HB ~ 1350 MPa (87 tsi) ” 450 C (842 F) 50% ” 375 C (710 F)
500 HB ~ 1800 MPa (112 tsi) ” 250 C (482 F) 46% .
 

Liknande trådar


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg