Stort knivintresse - välj din favoritkniv

Behöver lite hjälp med vattenslipstenar.
Jag har en systerdotter som är kock och hon önskar sig slipstenar för att hålla sina knivar så vassa det bara går. Vilka stenar och vilka grit skulle ni rekommendera?

Har kollat lite på dessa fyra.
https://www.sundqvist.se/sortiment/redskap-tillbehoer/slipredskap?search=&Brand=Yaxell

Är det lagom spann lr ska man ha ngt annat?

Har aldrig använt vattenstenar så det är nytt för mig.

Fredrik

Är det fina/dyra knivar hon har, som behöver varsam behandling på vattenstenar? Att gå igenom flertalet grovlekar på knivar man änvänder dagligen verkar tidsmässigt jobbigt...

Hade jag använt kockkniv i yrket hade jag nog satsat på denna maskin med ett ca 320 korns band. Pengarna blir ju typ samma som några sjyssat vattenstenar:

https://www.youtube.com/watch?v=XiQ8PoHf918

https://www.idealo.de/preisvergleich/OffersOfProduct/6079444_-sm-100-dick.html
 
Är det fina/dyra knivar hon har, som behöver varsam behandling på vattenstenar? Att gå igenom flertalet grovlekar på knivar man änvänder dagligen verkar tidsmässigt jobbigt...

Hade jag använt kockkniv i yrket hade jag nog satsat på denna maskin med ett ca 320 korns band. Pengarna blir ju typ samma som några sjyssat vattenstenar:

https://www.youtube.com/watch?v=XiQ8PoHf918

https://www.idealo.de/preisvergleich/OffersOfProduct/6079444_-sm-100-dick.html

Klarar ev. (om man får gissa har hon japanska hårdhärdade knivar) sköra kniveggar en sådan maskin? Bara så hon inte splittrar dem...
 
Det kan vara lurigt att använda bandslip med hög hastighet utan kylning. Själv kör jag därför på Mado Superschliff med vattentråg för att inte i onödan äventyra värmebehandlingen. En egg är ju inte sällan någon eller några futtiga micron i tjocklek så det gäller att vara försiktig ;).

Dock håller jag med MAW gällande praktikaliteten. I ett krogkök har man sällan tid att "finlira" med japanska vattenstenar.

~Paul~
 
Det kan vara lurigt att använda bandslip med hög hastighet utan kylning. Själv kör jag därför på Mado Superschliff med vattentråg för att inte i onödan äventyra värmebehandlingen. En egg är ju inte sällan någon eller några futtiga micron i tjocklek så det gäller att vara försiktig ;).

Dock håller jag med MAW gällande praktikaliteten. I ett krogkök har man sällan tid att "finlira" med japanska vattenstenar.

~Paul~

Håller helt och fullt med om praktikalitetsaspekten jag med :), men om man nu har en skör supertunn hrc63-egg så får man ju vara rejält rädd om den
 
Tack för svaren!
Det är nog mycket att hon vill ha samma grejer som kollegorna i kocklandslaget. Dom fick gå en slip kurs och då använde dom våtstenar och keramiska. Hon är en väldigt duktig kock och ung, 19år så det är viktigt att va som alla andra verkar det som.

Fredrik
 
Senaste tillskottet i min lilla knivsamling med uteknivar/bushcraftknivar/överlevnadsknivar/taktiska knivar blev en TOPS CAT (förkortning för Covert Anti-Terrorism). Det är en kniv jag tittat på ganska länge. Nu köpte jag ett exemplar på Ebay.

Storleksmässigt hamnar den väl i ungefär samma klass som Morakniv Eldris. Ganska kort handtag och kortare blad. TOPS CAT kan emellertid inte få gnistor ur ett eldstål (vilket Eldris är en mästare på) eftersom den har en ganska tjock svart beläggning på bladet.

En trevlig liten kniv. Skön att hålla i. Användbar genom sin ringa storlek. Hantverket är oklanderligt och kännetecknas av perfektion. Visserligen hade jag hellre haft en version utan svart beläggning, men någon sådan fanns ej att tillgå.

Vad det lider så skadas kanske beläggningen så att det blir aktuellt att skruva av skollorna och slipa bort den helt.
 

Bilagor

  • IMG_2413.jpg
    IMG_2413.jpg
    56.8 KB · Visningar: 574
Benchmade 200 Puukko 3V. En del rätt.
 

Bilagor

  • 200_pair.jpg
    200_pair.jpg
    20.8 KB · Visningar: 531
  • 20180709_195359_resized_2-600x450.jpg
    20180709_195359_resized_2-600x450.jpg
    54.6 KB · Visningar: 549
  • BM_Puukko-620x400.png
    BM_Puukko-620x400.png
    103.8 KB · Visningar: 556
Benchmade 200 Puukko 3V. En del rätt.
Som det redan har skrivits så äger kniven många fina detaljer och exklusiva material men tänk va mycket bättre den hade varit om den saknade den där evinnerliga ansatsen och det tillika irriterande eggslutet.

Min idé om en förbättrad version:
 

Bilagor

  • Förbättrad Benchmade Puukko.jpg
    Förbättrad Benchmade Puukko.jpg
    11.4 KB · Visningar: 492
  • Min signatur.jpg
    Min signatur.jpg
    1.4 KB · Visningar: 476

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg