1. Mitt missnöje med Paramilitary 2, som jag helt nyligen kom över billigt, består inte i ricasson utan i den obehagliga ytstrukturen på skollorna ......har jag nog kommit över mitt missnöje
2. Ingen fällkniv från EKA kommer i närheten av samma verkshöjd.
3. Den micarta jag sett är inte särskilt hal. Fällknivens och Moraknivs formpressade plast upplever jag som slipprigare, för att inte tala om hur halt ett ett polerat träskaft kan vara.
4. Micarta blir emellertid otroligt smutsigt och tycks suga år sig skit.
5. Dessutom tycker jag att den luktar märkligt
1. Så är det med många saker. Något man initialt ogillat visar sig i slutändan vara just den detalj som man uppskattar mest.
2. EKA tillverkar helt andra typer av knivar. Traditonen/rötterna tillbaka är viktiga, liksom den nordiska designen. Spydercos knivar ligger dessutom i en högre priskategori. Man använder många olika (läs exotiska) stålsorter och låsningsmekanismer. Filosofin bakom deras produkter är helt annan än hos EKA.
3. Micarta är ett gemensamt namn för många produkter med liknande uppbyggnad men olika kemisk sammansättning, förutom själva basen som också kan bestå av olika material (canvas/bomull, papper, osv).
Som jag nämnde i mitt förra inlägg så kan också strukturen/ytan variera från högglanspolerad till ganska sträv.
Men. För det mesta använder man Micarta på knivar som på något sätt skall skilja sig från mängden, framför allt utseendemässigt. Av denna anledning är den polerade Micartan vanligast i den här gruppen eftersom mönstret och färgerna framstår klarare. Ju högre grad av polering, desto halare grepp.
På samma sätt som Micartans struktur kan variera så kan också de övriga materialen, som trä, diverse polymeer/plaster, osv variera. Med andra ord - det är inte så mycket materialet i sig som är den avgörande faktorn, utan strukturen man apterar på det.
Skulle jag trots allt välja det mest greppvänliga material jag kommit i kontakt med så hade det varit just G-10 som Spyderco har på en del av sina alster, samt Santoprene som har använts av bl a Gerber och EKA (på vissa modeller).
4. Den mest absorberande Micartan är pappersmicarta, dock suger den inte åt sig mer vätska än ca 1% av sin totala vikt om den får ligga nedsänkt i vatten i flera dagar. Det handlar då om en bit Micarta lagom stor till två skollor för en medelstor fastbladare (enligt Sal Glesser).
Med andra ord. Denna siffra är så låg att det i praktiken inte borde gå att märka någon skillnad mellan "torr" och "blöt" Micarta. Enligt samma utsaga så sker samma sak med kolfiber. Endast G-10 är helt okänsligt för väta och temperaturskillnader (inom rimliga gränser förstås).
Styrkan är ungefär den samma på dessa tre. En av giganterna i knivindustrin är ju Allen Elishewitz. Han har gjort en del tester och hävdar att G-10 de facto är starkare än kolfiber. Enligt honom så görs de flesta tester på ett felaktigt sätt.
Här är en gammal tråd på BF, där också undertecknad var delaktig
.
https://www.bladeforums.com/threads...-material-g10-micarta-or-carbon-fiber.199171/
5. Ja, den kan lukta lite äckligt ibland. Lukten sätter sig dessutom i handflatorna.
~Paul~