Stort knivintresse - välj din favoritkniv

För att kniven inte skall klogga igen och vara någorlunda "fuktsäker" så kan man antingen lacka greppet eller fritera detsamma. Den senare varianten ger ett vackert mörkbrunt utseende, likt valnötsträ.

https://www.youtube.com/watch?v=1WFZt1EQMgM

Personligen hade jag dock undvikit att doppa bladet i den heta oljan eftersom de 178 graderna som nämns i videon kan ha en negativ påverkan på bladets härdning, dvs ligger i närheten av stålets anlöpningstemperatur.

~Paul~

Tack för tipset! Blir nog en mysig eftermiddag när vårsolen kommer. Bensinköket, en gammal kastrull och kaffetermos :).

För oss som inte är slängda i tyska, vilken sorts olja och hur länge? Jag tänker att man kanske kan hålla nere temp. med en termometer så att bladet klarar sig med marginal.

/Andreas
 
Undvik att lägga opinelskaft i långvariga oljebad. Träet sväller och låsmekanismen blir då hopplöst trög. Bättre med lack som Paul skriver.
 
1. Tack för tipset!

2. Blir nog en mysig eftermiddag när vårsolen kommer. Bensinköket, en gammal kastrull och kaffetermos :).

3. vilken sorts olja

4. hur länge?

5. Jag tänker att man kanske kan hålla nere temp. med en termometer så att bladet klarar sig med marginal.
1. NP :).

2. Var dock försiktig när du handskas med öppen låga, det är lätt att olja tar eld! Ha alltid ett lock tillhands!

3. Vanlig vegetabilisk olja.

4. I videon kör han på 15 minuter. Tiden kan dock variera beroende på vilken nyans man vill uppnå.

5. Du får testa dig fram. Har personligen aldrig behövt att ta till denna metod.

~Paul~
 
dePaul:
2. Var dock försiktig när du handskas med öppen låga, det är lätt att olja tar eld! Ha alltid ett lock tillhands!

5. Du får testa dig fram. Har personligen aldrig behövt att ta till denna metod.

===

Jag har fått demonstrerat vad som händer med några deciliter vatten i 5L kokande olja en gång på en brandövning så jag har respekt för kokande olja. Därför vill jag inte fritera på spisen. Känns bättre att grilla ute då.

Behövt? Det är inget argument som biter här, jag vill ha ett avkopplande pyssel :)!


/Andreas
 
1. Undvik att lägga opinelskaft i långvariga oljebad. Träet sväller och låsmekanismen blir då hopplöst trög.

2. Bättre med lack som Paul skriver.
1. Håller med!

Men om jag har förstått det korrekt så skiljer sig denna metod från "långvariga oljebad" på flera punkter:

- Tack vare värmen så pressas restfukten ut från träet tillsammans med innestängd luft (i videon uppmärksammas bubblorna!) vilket resulterar i högre grad av densitet (och styrka). Det medför att greppet krymper aningens vilket i sin tur får bladet att löpa lätt i pivoten. Detta demonstrerar videoskaparen flera gånger i slutet av videon.

- Ytan blir "karamelliserad" och karboniserat vilket ger ett djupgående skydd som inte suger åt sig vatten. Ungefär som när indianer i Amazonas bränner spetsen på sitt spjut upprepade gånger med en viss slipning mellan.

- Styrkan ökar pga den högre graden av hårdhet, och därmed också hållbarheten.

2. Jag brukar torka ut mina skaft genom att dra av ytskiktet med fint sandpapper och därefter torka ut träet i torkskåp för kläder i ca 8 h. Det händer att träet ibland spricker, då är det bara att fylla gliporna med kemiskt trä (håller stenhårt). Sedan är det bara att behandla träet med valbar metod. Allra oftast lackar jag mina skaft.

~Paul~
 
1. Jag har fått demonstrerat vad som händer med några deciliter vatten i 5L kokande olja en gång på en brandövning så jag har respekt för kokande olja.

2. Därför vill jag inte fritera på spisen. Känns bättre att grilla ute då.

3. Behövt? Det är inget argument som biter här, jag vill ha ett avkopplande pyssel :)!
1. Ja, precis. Som pensionerad kock har man varit med några gånger när oljan fattat eld och vilken panik som genast uppstår. Det första som en commis (lärling) bör lära sig är att släcka olika eldar, samt den övergripande säkerheten i köket.

2. Jo att vistas utomhus är förstås bättre än att riskera brand inomhus :). Personligen brukar jag rekommendera att investera i en fritös utrustad med termostat eller en exakt termometer. Gula klassikern är en kanon-termometer, köp den ifall du är rådvill ;).

3. Hehe, sant :).

~Paul~
 
Opinelkniven ser fin ut, men tycker den där runda metallplattan mellan blad och skaft ser ut som en svag länk och som lätt skulle kunna bändas upp och förstöras om man tar i lite....eller?!...
 
dePaul:
2. Var dock försiktig när du handskas med öppen låga, det är lätt att olja tar eld! Ha alltid ett lock tillhands!

5. Du får testa dig fram. Har personligen aldrig behövt att ta till denna metod.

===

Jag har fått demonstrerat vad som händer med några deciliter vatten i 5L kokande olja en gång på en brandövning så jag har respekt för kokande olja. Därför vill jag inte fritera på spisen. Känns bättre att grilla ute då.

Behövt? Det är inget argument som biter här, jag vill ha ett avkopplande pyssel :)!


/Andreas

Nja, i lumpen 91-92 hade vi en bassäng som var någon meter hög, kvadratisk med runt 6-7m sidor. Ett rör från botten och upp med en böj strax under kanten som vattenavrinning. Vatten nästan upp till kanten och sedan diesel överst och tända på. Brann med många meter höga lågor, vattnet vi sprutade på rann ut genom röret på sidan.
Detta släckte vi med brandslang och rent vatten utan tillsatser, sötvatten, bräckt eller saltvatten kvittade. De berättade att det var vanligt på fartyg och använts i över trettio år.
Knepet?
Mycket högt tryck och mycket stort flöde. Specialmunstycke som slår sönder vattnet till mikroskopiska droppar och skapar en bred skärm av mycket fin vattendimma.
Skulle vi ta trädgårdsslangen eller vanliga brandposten som finns i butiker, lager, industri och andra arbetsplatser skulle det givetvis smälla rejält och slå tillbaka mot oss. De slangarna har för lågt tryck och flöde , för koncentrerad stråle och stora droppar. Allt fel.
 
Opinelkniven ser fin ut, men tycker den där runda metallplattan mellan blad och skaft ser ut som en svag länk och som lätt skulle kunna bändas upp och förstöras om man tar i lite....eller?!...

Bara om du trycker på ryggraden av bladet, vilket jag inte riktigt ser hur man skulle kunna göra i vanligt bruk. Jag har då aldrig läst om en opinel som "failat" i bruk, så att säga.
 
Bara om du trycker på ryggraden av bladet, vilket jag inte riktigt ser hur man skulle kunna göra i vanligt bruk. Jag har då aldrig läst om en opinel som "failat" i bruk, så att säga.
Jag har läst om det ett antal gånger och till och med varit med om det vid ett tillfälle.

Det kan således hända! Oftast sker det när man missanvänder kniven eller sätter för stor press på den. Det är trots allt ingen bushcraftkniv ;).

Den bör dock funka helt tillfredsställande till de planerade arbeten som Calexico nämner.

~Paul~
 

Liknande trådar


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg