Värme
Jag gick och funderade på hur mycket värme ett knivståls härdning tål innan det är risk att det börjar anlöpas. Inser att det kan vara olika beroende på stålets innehåll osv men är det någon som har känsla för ungefär hur varmt som är ok och vad som är ok att utsätta det för och när det blir för varmt? Kan tänkta på några situationer som skulle kunna uppstå där värme är involverad.
Oförsiktig slipning. Vet att det varit uppe på tal på diverse ställen i diskussioner om slipning att det är risk att överhetta eggen i samband med detta. Undviker själv icke-kylda slipmetoder men hur känsligt är det?
Sterilesering genom att koka bladet i vatten. Klarar härdningen 100 grader? Ibland finns det anledning att vilja ha bladet riktigt rent.
Fånga tappad grillkorv. Vet att jag läste att det kan hinna bli för varmt bara den korta stunden som räddningsaktionen äger rum. Hur snabbt går det till överhettad egg? Klarar det sig om man är snabb eller är det kört direkt? Skulle inte chansa med en bättre kniv men om det var en plastmora som hängde i bältet och det var ont om korv så...
Finns säkert andra situationer som kan uppstå men någon som vet mer om hur det funkar?
Jag gick och funderade på hur mycket värme ett knivståls härdning tål innan det är risk att det börjar anlöpas. Inser att det kan vara olika beroende på stålets innehåll osv men är det någon som har känsla för ungefär hur varmt som är ok och vad som är ok att utsätta det för och när det blir för varmt? Kan tänkta på några situationer som skulle kunna uppstå där värme är involverad.
Oförsiktig slipning. Vet att det varit uppe på tal på diverse ställen i diskussioner om slipning att det är risk att överhetta eggen i samband med detta. Undviker själv icke-kylda slipmetoder men hur känsligt är det?
Sterilesering genom att koka bladet i vatten. Klarar härdningen 100 grader? Ibland finns det anledning att vilja ha bladet riktigt rent.
Fånga tappad grillkorv. Vet att jag läste att det kan hinna bli för varmt bara den korta stunden som räddningsaktionen äger rum. Hur snabbt går det till överhettad egg? Klarar det sig om man är snabb eller är det kört direkt? Skulle inte chansa med en bättre kniv men om det var en plastmora som hängde i bältet och det var ont om korv så...
Finns säkert andra situationer som kan uppstå men någon som vet mer om hur det funkar?