STF beslutade idag att stänga alla sina fjällstugor den 30/3

Coronaviruset sprider sig än mer i Sverige och nu nalkas vårvintern, den tid på året när allt fler personer ger sig ut på längre fjällturer i väglöst land. Detta gör att STF nu väljer att stänga de 44 fjällstugorna. Framförallt för att inte bidra till en ökad påfrestning på vård- och räddningspersonal och för att undvika problem för gäster som skulle kunna drabbas av covid 19.Fjällstugorna saknar tillräckligt goda förutsättningar för långvarig isolering av gäster och vägsjuktransport.

- Fram tills idag känner vi att vi kunnat uppfylla de råd och rekommendationer som kommit från myndigheter genom bl.a. förbättrade instruktioner och checklistor kring hur vi ska hantera och minska riskerna för smittspridning i våra fjällstugor. Och vad vi vet har det inte heller funnits smitta i fjällstugornas närområden. Under gårdagen kom nya föreskrifter från Folkhälsomyndigheten, riktade till restauranger och serveringar om att undvika trängsel. Även om STFs fjällstugor inte bedriver den typen av verksamhet skickade föreskrifterna ändå en signal och utifrån dem menar vi att det är lämpligt att nu stänga STFs fjällstugor för vintersäsongen. Hittills har det inte varit många gäster i våra fjällstugor, men ju närmare påsken vi kommer och det blir mer behagligt väder på fjället ökar antalet gäster, säger Magnus Ling, generalsekreterare på STF.

Svenska Turistföreningens åtta fjällstationer i Grövelsjön, Saltoluokta, Abisko, Kebnekaise, Storulvån, Helags, Blåhammaren och Sylarna är dock öppna som vanligt med tydliga rutiner för att minska risken för smittspridning.

- På STFs fjällstationer har vi bra förutsättningar för att fortsätta hålla öppet och välkomna gäster. Fjällstationerna har väl fungerande rutiner för god hygien och att undvika trängsel, här finns det personal som kan agera vid eventuell misstanke om smitta, bra förutsättningar för en god handhygien för många och vi har även möjlighet till isolering om en gäst skulle insjukna. Dessutom kan vi sprida gästerna över betydligt större ytor än i fjällstugorna.

Det kommer ta cirka en vecka att stänga ner stugorna för säsongen och få hem alla stugvärdar. På många platser sammanfaller det med redan planerade bytesdagar för de ideella stugvärdarna. Ikväll informerades de flesta stugvärdarna om beslutet. De fem stugor som saknar mobiltäckning kommer i morgon få besök av STFs personal. STF kommer även att informera om nedstängningen vid samtliga berörda startpunkter på fjällederna samt vid närliggande fjällanläggningar. Officiellt stängningsdatum är måndag 30 mars.

För att undvika risker för de fjällgäster som redan är ute på lederna kommer nedstängningen att ske succesivt under de närmaste dagarna. Samtliga säkerhetsrum kommer att hållas öppna som vanligt för att ge skydd vid akuta situationer. Men STF avråder bestämt från turer till STFs fjällstugor under resten av vintern. Som en ytterligare säkerhetsåtgärd kommer STF att köra transporter utmed lederna den närmaste tiden och kan då informera skidåkare.

- Vi tycker såklart att det är sorgligt att avsluta säsongen redan nu. Vi alla hade önskat annat, men vi vill också att en fjälltur mellan och på fjällstugor ska vara trygg. Det här beslutet bidrar tyvärr till att försvåra den ekonomiska situationen som STF och en stor del av svensk besöksnäring befinner sig i just nu. Fjällen och våra stugor finns kvar, men som läget är nu är STFs bedömning att vistelser på våra fjällstugor behöver skjutas upp till ett bättre tillfälle, avlutar Magnus Ling.

Fakta om STFs fjällstugor
STF har totalt 44 fjällstugor i väglöst land utmed den svenska fjällkedjan. STFs fjällstugor är en enklare boendeform utmed lederna i väglöst land. Det finns varken el eller rinnande vatten. Här bor gästerna gemensamt och alla hjälper till att hugga ved, bära in vatten, städa och elda. I en fjällstuga kan du inte förboka en specifik bädd men den ideella stugvärden ser till att alla får plats.
 
Rimligt beslut. Men är det rätt att hålla fjällstationerna i väglöst land Kebnekaise, Blåhammaren, Sylarna och Helags öppna?

Är det mkt folk blir det trängsel både i fjällstugor och på fjällstationer. Lite knepigare med sjuktransporter och skydd mot smitta i längre från väg belägna fjällstugor. STF har tolkat folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Om många avbokar har det en begränsande effekt på smittspridning.

Thure
 
Ganska väntat att dem låter deras kassakor vara öppna medans man stänger dem mindre lönsamma stugorna.
Smart drag ur ett företagsynpunkt. Stf måste ju gå runt. Samtidigt ser det politiskt väldigt bra ut när man stänger stugorna på detta sätt.
 
En ödmjuk vädjan

Snälla, jag ber er hålla en god ton. Vi kämpar för STFs överlevnad nu.

Här är en intervju med Magnus Ling som var i Besöksliv häromdagen som förklarar de enorma utmaningar vi står inför., Intervjun gjordes innan det sorgliga beslutet om att stänga fjällstugorna togs.

https://www.besoksliv.se/nyheter/stf-vi-haller-oppet-for-bade-gasternas-och-foretagarnas-skull/

Här finns även ett brev från Magnus som ligger på vår hemsida
https://www.svenskaturistforeningen.se/om-stf/enade-i-coronatider/

Varma hälsningar Jenny
 
Tuffa beslut

Det är inga lätta beslut att fatta och jag lider med er.

Hoppas bara att sommarsäsongen kan bli hyfsad trots allt.
 
Utan STF:s fjällstugor och andra boenden skulle vi få ett mycket fattigare turist- och friluftsliv i Sverige. Det gäller också de många små, privata aktörer som finns i turistsektorn. Exempelvis många STF-boenden drivs av just sådana. Vad som händer i sommar kan man väl än så länge bara gissa. Många länder har stängt sina gränser och frågan är när de öppnas igen. Ute i Europa vågar väl folk inte räkna med en svensk sommarsemester i år.
/Hans
 
ang fjällstationerna

Rimligt beslut. Men är det rätt att hålla fjällstationerna i väglöst land Kebnekaise, Blåhammaren, Sylarna och Helags öppna?

Är det mkt folk blir det trängsel både i fjällstugor och på fjällstationer. Lite knepigare med sjuktransporter och skydd mot smitta i längre från väg belägna fjällstugor. STF har tolkat folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Om många avbokar har det en begränsande effekt på smittspridning.

Thure

Hej Thure
På fjällstationerna har vi bra förutsättningar för att fortsätta hålla öppet och välkomna gäster. Fjällstationerna har väl fungerande rutiner för god hygien och att undvika trängsel, här finns det personal som kan agera vid eventuell misstanke om smitta, bra förutsättningar för en god handhygien för många och vi har även möjlighet till isolering om en gäst skulle insjukna. Dessutom kan vi sprida gästerna över betydligt större ytor än i fjällstugorna. Det har tagits fram riktlinjer för varje station. Som till exempel: Flytta isär bord och säkerställ att borden inte står för nära varandra, Vid hög beläggning, förbered kölappar för incheckning för att undvika kö och trängsel, Om möjligt, rumsplacera isär de gäster som redan bokat bäddar i flerbäddsrum, så att de bor sällskap för sällskap, Utökad städning, Vid bufféservering och många gäster, styr sällskapen så att de hämtar mat ett sällskap i taget.
Varma hälsningar Jenny
 
”Bufféservering”? Det är väl bara bordsservering som fn är tillåten?

Nej det är OK, om man inte står nära vandra då man tar maten.

Trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar får inte förekomma utan besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra.​

är vad de skriver.
 
Ryggraden i fjällen

Det är ett sorgligt, men begripligt och säkert klokt beslut.

Jag upplever STF som en slags ryggrad i fjällturismen*), inte minst pärlbandet av stugor i fjällen utefter lederna. I stugorna kan vi proviantera, övernatta om vi väljer det, få en pratstund om vi ensamvandrat och längtar efter lite sällskap, och söka skydd från busväder.

Som jag förstår det balanserar STF nu på randen till sin överlevnad. Tanken på att STF skulle "gå omkull” känns overklig. Alla ni som nyttjat en fjällstuga eller fjällstation utan att vara medlem, gör slag i saken nu och betala ett årsmedlemskap. Det kostar ungefär som tre dagens lunch, en summa som många av oss sparar in flerfaldigt i hemarbetandets tider.

*) Därmed inte sagt att det inte finns många, många småföretagare i fjäll och fjällnära områden som också erbjuder service till oss sommar- och vinterturister.
 
Vet inte direkt detaljerna i STF:s affärsmodell. Men tar den en fast avgift av franchisetagare (vandrarhem tex) så är den ju fast. Tar den en procent på omsättningen så antar jag det dalar just nu,
Medlemskap löser man ju årsvis och bör inte påverkas så stort av detta (många med mig har nog betalat innan Corona började)
sen kommer vi till intäkterna på egna stugor och sånt, där antar jag man har en dipp. Men överlevnad?
Jag tycker Stf är viktiga, och är medlem. Och hoppas de kan rida ut detta. det är en organisation som funnits en 1800-talet (ungefär), och de har en roll i framtiden.
Vore önskvärt om Stf kunde sprida lite ljus om ekonomin, och hur vi kan bidra på ett konstruktivt (annat än bara ge dem pengar)

Christian
 

Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg