Starta klätterklubb?

Hej, jag undrar om det är någon här som kan hjälpa mig.

Jag och några andra klättrare är intresserade av att starta en klubb I kommunen vi bor I men jag har ingen ide vart man börjar?

Kommunen har ingen inomhus klättervägg alls, men jag undrar om det går att på något sätt övertala kommunen att bygga en vägg? Jag tror vi skulle nöja oss med att liten boulder vägg till och med. Bara någonstans att träna lite under vintern. Närmaste inomhus vägg just nu ligger 10mil bort och det är inte exakt roligt att köra denna sträckan varje gång man vill träna.

Är det någon här som har haft det lika eller känner till någon kanske? Alla möjliga råd är uppskattade
 
Malungs klätterklubb

Hej
Kontakta gärna Malungs klätterklubb, de är en relativt nystartad klubb som kommit en bra bit på väg.
Har egen hemsida och finns på FB.
 
Man blir ju liksom hemskt nyfiken på vilken kommun ni bor i?

Lycka till önskar jag också.
Rapportera gärna hur det går för er!


vi kanske ses på klipporna.

/P
 
Hur man startar en förening finns det säkert andra som vet, men hur du får bidrag från kommunen för att bygga en klättervägg är en annan sak. Jag tänker mig att det är lättare för "kommunen" att ta till sig bidraget om ni själva gör research, det vill säga hittar lokal, kostnadsförslag, tar reda på hur många klättrare som kan tänkas använda saken (säg gärna något fint om att både män, kvinnor och invandrare klättrar, då kan alltid jämställdhetspengar eller segrationspengar användas till klätterväggen). Förbered er gärna med ett bildspel kanske? Men var inte säkra på att få visa det.

Alltså jämför följande:

1. Ni skickar varsitt argt mejl till politikerna att de minsann borde bygga en klättervägg, eftersom det minsann redan finns boule, fotboll och löpning i kommunen.

2. Ni ringer som förening, bokar möte, kommer välklädda och väl förberedda, berättar kort om klättersportens historia och nutid, berättar om klätterväggar, samt har en rimlig och detaljerad budget - och att ni kanske säger "om ni sponsrar oss med klättergreppen kan vi själva stå för snickeriet".

Vilket av 1 och 2 hade du själv sponsrat?
 
Tack för alla tips!

Man blir ju liksom hemskt nyfiken på vilken kommun ni bor i?

Hagfors är det!

Alltså jämför följande:

1. Ni skickar varsitt argt mejl till politikerna att de minsann borde bygga en klättervägg, eftersom det minsann redan finns boule, fotboll och löpning i kommunen.

2. Ni ringer som förening, bokar möte, kommer välklädda och väl förberedda, berättar kort om klättersportens historia och nutid, berättar om klätterväggar, samt har en rimlig och detaljerad budget - och att ni kanske säger "om ni sponsrar oss med klättergreppen kan vi själva stå för snickeriet".

Vi börjar med alternativ 2 tror jag!
 

Asturaz

Gäst
Tack för alla tips!


Vi börjar med alternativ 2 tror jag!

Alternativ 2 är det enda alternativet. För att få någonting gjort kommer ni aldrig kunna lägga ett krav på att någon annan skall göra jobbet.

Det viktigaste är att ni kan vara ett samlat gäng med samma målsättning som är väldigt konkret. Kolla upp på kommunen vad det finns för möjligheter, de kan ha något system för ansökning av pengar till olika aktiviteter och projekt. Snoka runt lite webbsidan, eller snacka med någon t.ex näringslivsenhet eller fritidsenhet . Vill nu ha någon som helt möjlighet att öka chanserna till ekonomiskt stöd så bör ni ha något bra att presentera om hur ni vill genomföra era idéer.

Var inte ensam för det kommer du aldrig orka driva igenom ni måste vara flera som hjälps åt. En bra början är att skapa en förening med en styrelse och vettiga stadgar (Kolla andra föreningars stadgar).

Börja bygga upp en vision om hur ni vill att föreningen skall arbeta för och vad ni vill åstadkomma med föreningen.
 
Bilda föreningen och sätt igång verksamheten. "Prova på" på en lokal klippa t ex, vilket skulle kunna visa på ett stort intresse. Fundera på varför en kommun ska lägga pengar på en investering för en verksamhet som inte ens är i gång? Ni behöver först visa att intresset finns.

Rådet att snoka runt med eventuella partner, både inom näringsliv och kommunalt är riktigt bra. Hittar ni intressenter ger det extra trovärdighet till projektet. Förberedelse är oerhört viktigt. Det innebär också att en detaljerad kostnadsbeskrivning är en förutsättning för tilldelning av anslag.

Skulle jag göra något sådant, så skulle jag satsa på att kombinera det med skolverksamhet. Numera ingår ju klättring i idrottslärareutbildningen och en skola/idrottshal är ju ett perfekt ställe att ha en vägg. Har sett det på flera ställen. T ex kan ju föreningen erbjuda sig att medverka vid skolans idrottsverksamhet (se till att ha en behörig instruktör) samt bygga om lederna ibland som även skolan kan ha nytta av. Fritidsverksamhetens pengar är minimala jämfört med skolans i den kommunala budgeten, så skulle investeringen kunna ske i samverkan med skolan blir det mycket enklare.
(säg gärna något fint om att både män, kvinnor och invandrare klättrar, då kan alltid jämställdhetspengar eller segrationspengar användas till klätterväggen)
Kan sägas mycket i det här ämnet, dock skulle jag inte föreslå ovan, eftersom ni aldrig kommer att få pengar den vägen för en investering som en vägg är, utan sånna pengar riktas mer till drift.
 
Jag jobbar med föreningsstöd i göteborg. Grundregeln är: har ni en seriös och aktiv ungdomsverksamhet så finns det pengar att hämta !
 
Men liiite bra är det väl om man också har jämställdhet och integrering? Snääälla!

Hehe, självklart... Men då är det mer som projekt inom en befintlig verksamhet och inte för anläggande av en vägg. Purple Open på Karbin 8 mars är väl ett bra exempel på hur man kan jobba med klätterverksamhet i samband med dom områden du påpekar. Utbildning av instruktörer, ledbyggare mm kopplat till en sådan händelse skulle säkert kunna generera stöd.

Johns råd att ha en seriös och aktiv ungdomsverksamhet är väldigt spot on. Och därför också ett argument hur man skulle kunna utvidga denna redan befintliga verksamheten med en vägg. Där går det ju att visa massor av exempel på hur klättergymmen har bidragit till explosion bland aktiva. En verksamhetsplan som då även gör kopplingen mot hållbara naturaktiviteter inom fritidsverksamheten eller turistnäringen, som ett naturlig steg från en vägg och ut. Ja, då har ni en naturlig koppling till en rad kommunala verksamheter och nyttan är tydlig.

Det finns mycket matnyttigt att hitta på http://www.sisuidrottsutbildarna.se för alla typer av föreningsverksamheter som vill komma igång.
 

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg