Riskok
Trist kanske det kan vara, men att koka ris är inte så bränslekrävande som man kan tro. Har man ett kök som är lätt att reglera kan man dra ner lågan så mycket det bara går. Det räcker ändå för att hålla en kastrull med ris kokande. Den minimala lågan drar otroligt lite bränsle.
Det som drar mycket bränsle är uppkok av vatten, och det måste man ju göra vid nästan all matlagning.
Ett annat "ristrick" är att ställa av kastrullen en stund mitt i koket. Då får riset svälla i näst intill kokhett vatten, och man får nästan samma tillagningsffekt som om man kokar. Under tiden kan man laga något annat på sitt kök.
Peter
johal; sa:Problemet med ris generellt är ju att det tar attans lång tid att koka. Trist och bränslekrävande.
Trist kanske det kan vara, men att koka ris är inte så bränslekrävande som man kan tro. Har man ett kök som är lätt att reglera kan man dra ner lågan så mycket det bara går. Det räcker ändå för att hålla en kastrull med ris kokande. Den minimala lågan drar otroligt lite bränsle.
Det som drar mycket bränsle är uppkok av vatten, och det måste man ju göra vid nästan all matlagning.
Ett annat "ristrick" är att ställa av kastrullen en stund mitt i koket. Då får riset svälla i näst intill kokhett vatten, och man får nästan samma tillagningsffekt som om man kokar. Under tiden kan man laga något annat på sitt kök.
Peter