Tarra; sa:
Det där är något som dras upp med jämna mellanrum. Alltid utan att man "kommer ihåg" de faktiska siffrorna. Ingen har någonsin presenterat ett hållbart underlag, utan bara påståenden som antyder att "lapparna är parasiter"...
En stor del av de skattepengar staten "skjuter till" är ersättning för rovdjur som samma stat gärna vill att renskötseln utfodrar.
Om verksamheten övergår från näringsverksamhet till att bedriva rovdjursutfodring åt staten är det väl inte mer än rätt att man ersätter detta. Däremot kan det ifrågasättas om det verkligen skall betalas med allmänna medel. Vore det inte mer rätt att de som vill ha rovdjur även betalar för dem...?
Nu känner jag till att samerna historiskt blivit utsatta för många olika sorts orättvisor, bl.a. genom beskattning successivt pressats in i dagens industrialiserade stordrift i renskötseln.
Men det är lite magstarkt att läsa om hur nuvarande renpopulation i Sverige inte skulle få bidra med mat åt rovdjuren. Att ett ersättningssysten finns är nämnt och väl känt. Någonstans runt 1500-1600 talet hade samerna jagat så mycket vildren att den blivit sällsynt. Samerna började då successivt i allt högre utsträckning hålla sig med tamrenar. Det var då ingen stordrift, och det kunde leda till lokala katastrofer om rovdjuren tog i synnerhet vissa renar. Med de medel som då stod till buds var rovdjuren dessutom svårjagade relativt idag. I och med att renhjordarna växte och blev allt större, fram till dagens storskalighet med stora halvvilda renhjordar, utrotades också både fjäll- och skogsvildren från Sverige. I Norge finns en del fjällvildren kvar, i Finland skogsvildren. Men i Sverige sköts den sista vildrenen 1880. Inte heller det samiska kulturarvet är obefläckat.
Så, först plockas en stor del av maten bort för rovdjuren, dvs. vildrenen, så de istället blir hänvisade till halvvilda tamrenar. Sen ska rovdjuren bort för att de tar av den nuvarande renpopulationen. Att vargen tidigare bekämpades med näbbar och klor kan jag förstå. Men det handlar inte längre om liv eller död, välmående eller fattigdom för en lokal samefamilj om framtidsvajan tas av ett rovdjur.
Vad blir följderna för övriga ekosystemet om de stora rovdjuren plockas bort? Ett ekosystem uppbyggt under hela evolutionen kan inte undgå att rubbas, degenerera om de stora rovdjur som deltagit i evolutionen plockas bort. Som exempel, det mindre rovdjuret fjällräven får problem i sitt födosök då inga rovdjur lämnar kadaver efter sig. I synnerhet som de riktiga lämmelåren uteblivit sedan 80-talet hamnar exemplet fjällräven i en dålig situation.
Läs gärna den här artikeln:
http://www.scienceblog.com/community/modules.php?name=News&file=article&sid=2021
Artikeln tar upp Yellowstone i USA. I Yellowstone utrotades vargen i början av 1900-talet. Knappt 100 år senare började ekosystemet märkbart degenerera. T.o.m. ökad erosion längs flodbäddarna, växters och insekters nedgång, kunde kopplas till utrotning av vargen. Nu har vargen återinförts, och ekosystemet börjar normaliseras, komma i balans igen.
Det här med rovdjurens roll i ekosystemet är inte ett fenomen specifikt för Yellowstone och USA, utan gäller ju Sverige också. Fjällräven var ett exempel. Älg- och rådjursstammen är ett annat. T.ex en vargflock på 7 djur tar i runda slängar en älg i veckan. 200 vargar skulle alltså ta runt 1500 älgar om året. För perspektiv på storleksordningen planeras människans årliga uttag till 100000 älgar. Vilka älgar inriktar sig vargen helst på? De stora starka friska älgarna, eller de svaga, sjuka, skadade? I rena självbevarelsedriften på de sist nämnda. Det betyder att de starkaste friskaste älgarnas gener är de som systematiskt förs vidare, och älgstammen blir friskare på sikt med varg än utan varg.
Sådana här aspekter är ju viktiga, dvs. att det går inte att bara plocka bort t.ex rovdjuren ur näringskedjan och tro att allt annat på sikt ska bli som vanligt, minus rovdjuren. Ändå debatteras t.ex vargens vara eller inte vara som om den hade utvecklats i en egen liten bubbla under evolutionen, och inte hade med ekosystemet att göra. Men det har vargen, och övriga rovdjur.
De som vill ha bort rovdjuren; hur mycket ska de betala, dvs. vad är ett på sikt utarmat ekosystem värt?
Den större fråga man måste ta ställning till i sammanhanget är inte om man tycker det ska finnas rovdjur eller inte, utan om man vill ha ett så naturligt balanserat ekosystem som möjligt i dagens civiliserade värld eller inte.
Raskesven