Skyltar som informerar om jakt

Status
Ej öppen för ytterligare svar.
Troll kan du vara själv, namne!

Att under eget namn öppet och ärligt vilja föra en saklig debatt brukar inte av vettiga människor räknas till trolling. Men väljer du att se saken så får du naturligtvis göra det.
Kul att du tagit dig tid att googla mig och besöka min välbesökta sajt. Synd bara att du inte tog till dig något av all den information som där finns.

Hej Mats!

Denna fråga har diskuterats åtskilliga gånger varje år på Utsidan. Det krävs lite mer än att hänvisa till att läsa själv för att få de som redan har gått igenom mycket material i den vägen att tro att du kommer med ett nytt argument som kommer att få dom att ändra en redan välgrundad åsikt.

Ofta har det varit så att de argumenten som du verkar vilja propagera för har använts som en provokation, (även om du nu inte skulle ha den avsikten) och därför måste du nog vässa sina argument extra väl om du vill slippa att sorteras in i det träsket, redovisa gärna vad som är kärnan i det dokument du hänvisar till samt vilka jävsförhållanden som eventuellt kan föreligga avseende dig och dina källor.

Du får förstås ha din åsikt men jag har en annan och det är att Allemansrätten har en plats, en praktisk sedvänja som funnits långt innan den mer detaljerat blev beskriven i text som sådan.
Och om det skulle vara så att det du påstår är sanningen om Allemansrätten så är det väl inget som har betydelse i sak, den finns när helst den än blev beskriven, och jag tycker det är bra,
Om du menar att den inte finns bara för att du inte tycker att dess bakgrund är tydlig nog för dig, så tycker jag att man skall förtydliga och eventuellt förstärka Allemansrätten ytterligare, så att den kan fungera som en Allemansrätt mot dem som tror att "äganderätt" innebär att man kan gör hur som helst bara för att man äger en viss nyttjanderätt.
 
Ja, alltså, redan när jägaren betalar för jakten så får denne lite mer möjligheter i naturen än vad som finns i allemansrätten. Men att den utökade möjligheten skulle inskränka någon annans möjligheter utifrån allemansrätten?

Allemansrätten gäller ju för båda och jag läser ibland påståenden om att en jägares ställning, eller hur jag ska uttrycka mig, ska vara bättre utifrån allemansrätten än en som inte jagar. Och ibland så skriver man det i ord som "naturmuppar" eller liknande nedsättande ord om de som "njuter av naturen" utan att jaga.

Vilket då blir konstigt eftersom även jägaren kan utnyttja allemansrätten lika mycket som den som inte jagar.

Det är ju bara som så att när jägaren är jägare på sin begränsade jaktmark, så agerar h*n inte enligt allemansrätten utan enligt vissa av markägarens rättigheter. Det är ju bara när jägaren s.a.s. lämnar bössan hemma - samt befinner sig på annans mark - som jägaren har att följa allemansrätten. Då och enbart då blir jägaren likställd en vanlig Svensson på strövtåg.

Allemansrätten = inte störa och inte förstöra för markägaren och jägaren.
/Niklas
 
Nej, jag instämmer inte, jag menar att ORDET allemansrätt kan vara sentida, men själva principen är flera hundra år gammal (det skriver jag ju rakt ut).

Då får du nog läsa på historien bättre. T.ex. lösdriverilagen, kravet på pass för inrikes resor m.m.

Allemansrätten avser fritidsaktiviteter och gemene man hade liksom ingen direkt fritid före första världskriget, utan det var mer eller mindre jobb från ottan fram till solnedgången. På söndagarna var det länge kyrkogångsplikt.
/Niklas
 
@Spikbjörn
En kort beskrivning av Wiktorssons bok. Det är förmodligen den mest fullständiga genomgång av allemansrätten som gjorts och samlats i en enda skrift. Han redovisar för och emot en äldre princip liknande allemansrätten från landskapslagarna till nutid. Mest vikt läggs vid lagstiftning från 1809 års lag och framåt. Även sådana tvister som förra sekelskiftets "lingonkrig" redovisas.
Mest uppehåller han sig av naturliga skäl vid hur personer inom socialdemokratin eller med kopplingar till dem under 50 års tid fram till införandet av allemansrätten på olika sätt förberedde ideologi, lagtolkning, universitetsutbildning, den interna debatten, utåtriktat budskap med mera. Jo, det kan liknas vid en konspiration. Men det var helt enkelt den tidens socialisters förverkligande av arbetarklassens övertagande av produktionsmedlen och äganderätten. Deras grundläggande ideologi skulle förverkligas med alla medel. Därför byttes också sekreteraren i Fritidsutredningen ut mot en hängiven socialdemokratisk journalist och propagandist, Gunnar Carlesjö. Det var han som skapade uttrycket allemansrätt.
Socialdemokraten Gunnar Adler Karlsson gav processen namnet funktionssocialism och Ingvar Carlsson har i tidningen Tiden stolt förklarat hur framgångsrika de var i detta arbete. Med funktionssocialism avses metoden att konfiskera det privata ägandets funktion utan lägga beslag på det formella ägandet. Naturligtvis utges ingen ersättning till ägaren för den rådighetsförlusten. Kvar står ägaren med skyldigheter och kostnader, men utan rättigheter och intäkter.

Allemansrätten är nästan inte alls definierad. Det är därför propagandalagstiftningen kan bli så framgångsrik i sitt narrativ av vad allemansrätten är. Däremot finns det annan lagstiftning som av allmänheten uppfattas som en del därav. Dit hör som tidigare nämnts skyltförbudslagen (förbud att med skyltar neka allmänheten tillträde till allemansrättsligt tillgänglig mark, eller ge sken av att tillträde är förbjudet), stängselgenombrottslagen (som gör bonden skyldig att ordna så att djurstängsel kan passeras av allmänheten), strandskyddslagen (som har de inbördes motstridiga målen att gynna biologisk mångfald och gynna det rörliga friluftslivet).
Vidare finns bland annat Natura 2000, Agenda 21, fornminneslagen, skogsvårdslagen och andra lagar som också lägger inskränkningar i ägarens rätt att bruka sin egendom.
Allt detta sammantaget gör det funktionssocialistiska intrånget intolerabelt och ovärdigt en rättsstat.
 
Status
Ej öppen för ytterligare svar.
Liknande trådar

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg