@Spikbjörn
En kort beskrivning av Wiktorssons bok. Det är förmodligen den mest fullständiga genomgång av allemansrätten som gjorts och samlats i en enda skrift. Han redovisar för och emot en äldre princip liknande allemansrätten från landskapslagarna till nutid. Mest vikt läggs vid lagstiftning från 1809 års lag och framåt. Även sådana tvister som förra sekelskiftets "lingonkrig" redovisas.
Mest uppehåller han sig av naturliga skäl vid hur personer inom socialdemokratin eller med kopplingar till dem under 50 års tid fram till införandet av allemansrätten på olika sätt förberedde ideologi, lagtolkning, universitetsutbildning, den interna debatten, utåtriktat budskap med mera. Jo, det kan liknas vid en konspiration. Men det var helt enkelt den tidens socialisters förverkligande av arbetarklassens övertagande av produktionsmedlen och äganderätten. Deras grundläggande ideologi skulle förverkligas med alla medel. Därför byttes också sekreteraren i Fritidsutredningen ut mot en hängiven socialdemokratisk journalist och propagandist, Gunnar Carlesjö. Det var han som skapade uttrycket allemansrätt.
Socialdemokraten Gunnar Adler Karlsson gav processen namnet funktionssocialism och Ingvar Carlsson har i tidningen Tiden stolt förklarat hur framgångsrika de var i detta arbete. Med funktionssocialism avses metoden att konfiskera det privata ägandets funktion utan lägga beslag på det formella ägandet. Naturligtvis utges ingen ersättning till ägaren för den rådighetsförlusten. Kvar står ägaren med skyldigheter och kostnader, men utan rättigheter och intäkter.
Allemansrätten är nästan inte alls definierad. Det är därför propagandalagstiftningen kan bli så framgångsrik i sitt narrativ av vad allemansrätten är. Däremot finns det annan lagstiftning som av allmänheten uppfattas som en del därav. Dit hör som tidigare nämnts skyltförbudslagen (förbud att med skyltar neka allmänheten tillträde till allemansrättsligt tillgänglig mark, eller ge sken av att tillträde är förbjudet), stängselgenombrottslagen (som gör bonden skyldig att ordna så att djurstängsel kan passeras av allmänheten), strandskyddslagen (som har de inbördes motstridiga målen att gynna biologisk mångfald och gynna det rörliga friluftslivet).
Vidare finns bland annat Natura 2000, Agenda 21, fornminneslagen, skogsvårdslagen och andra lagar som också lägger inskränkningar i ägarens rätt att bruka sin egendom.
Allt detta sammantaget gör det funktionssocialistiska intrånget intolerabelt och ovärdigt en rättsstat.