Självstagande - är det något att ha?

Är det verkligen något att ha med ett självstagande tält? Jag medger att till exempel Staika är stabilt och att jag inte skulle vara orolig för att det ramlar ihop om jag sov i det utan att förankra det, men hur viktigt är det? Om vikt och absider ändå vore som på ett tunneltält är det självfallet ingen nackdel att tältet dessutom är självstagande, men det verkar ju trots allt som man måste prioritera bort absiderna och tåla lite högre vikt på ett riktigt självstagande.

Jag skall köpa mig ett tält och funderar bland andra på Staika eftersom jag tänker använda det när jag paddlar. Självstagande - ljuder det då från kören av paddeltältare, men när då undrar jag? Visst skulle det vara maffe att tälta på en solvarm, slät berghäll precis invid vattnet, men hur ofta har man den chansen? Jag föreställer mig att det skulle kännas lite oroligt att ligga i ett tält helt utan förankring ett par meter från havet. Även om det är bleke på kvällen kan det ju faktiskt blåsa upp under natten. Sådant händer åtminstone här på västkusten. Skall jag tälta på en berghäll vid vattnet vill jag nog att tältet är förankrat på något sätt för att åtminstone fördröja utblåsningen i havet.

Om man nu tänker sig att det inte blir så mycket tältat på kala bergshällar då, när skall man isåfall fullt ut njuta av sitt självstagande tält? I fjällen och inne i landet kan jag inte se någon situation där just den funktionen skulle vara något värt att släpa på extra vikt och få mindre absider för.

Skall man tälta på små kobbar och skär utan mark man kan fästa tältpinnar i kan man kanske fylla medhavda plastsäckar med sand eller sten och fästa linorna i dessa? Det är inte något jag testat, men jag hörde idén och tänkte att det kanske kan fungera.

Jag överväger efter många långa funderingar att skaffa ett tunneltält istället för ett kupoltält för att få bättre absider och mindre vikt (så jag kan ha med det på vandringarna också). Kommar jag att för alltid förbanna att jag inte har ett självstagande tält?

Det vore kul att höra av någon som verkligen haft nytta av att tältet var självstagande, det vill säga tältat under sådan förhållanden att det inte hade varit möjligt att förankra tältet.

Kalle
 
Själstagande i skärgården

När jag är ute och paddlar är mitt val det självstagande kupoltältet. De stora fördelarn jag ser är följande:

1) Liten markyta. Man blir fövånad var man kan klämma ner ett kupoltält. Lite bredare skreva med gräs och man sover som en kung.

2) Självstagande. Man kan använda släta hällar för att sova på. En del öar består bara av hällar och enrissnår och då är det guld att ha ett självstagande tält. Däremot så kan de tillfällen då tältet stått precis bredvis vattenbrynet räknas på två händers fingrar.

3) Flyttbart. Enkalt att flytta runt för att hitta den optimala platsen. Detta i och för sig tack vara punkterna 1 och 2. Ofta flyttas tältet lite vrids och provliggs för att hitta den bästa platsen. Jag har även använt mig av flyttbarheten vid vindkantringar och helt sonika flyttat tältet till en lugnare plats.

Som jag ser det är inte absidern något problem vid paddling. Kajakerna fungerar ju med ett sittbrunnskapell som en perfekt ställe att lagra saker på.

Men nu är det oxå så att jag har 3 tält, ryggåstältet - tropikerna, kupoltältet - skärgården och tunneltältet med GT absider - fjällen. Man samlar på sig under ett kvarts sekels friluftsliv. ;-)

/Dag
 
Berghäll = frihet i skärgården

I skärgårdsterräng är självstagande tält suveräna. Precis som Dag skriver så består hela öarna i skärgården ofta av hällar, även om de är skogklädda. Jag brukar tälta på berghällar nästan varje natt när jag havspaddlar. Det kan vara svårt att hitta andra tältplatser över huvud taget! Ibland kan man få lägga några stenar i stormslingorna för att inte tältet skall äventyras.

Är man ute efter ett tält som är mer allround så tycker jag däremot att tunneltält är en bättre lösning. Lättare, större absider och lättare att sätta upp. I fjäll- eller skogsterräng är det ju sällan problem att få ner tältpinnarna. Faktum är att man kan tälta på berghällar med tunneltält också. Några rejäla stenar som håller ut absiderna så är saken biff. Det har jag gjort många gånger.

Peter
 
Tunnel är mitt val.

Kalle E; sa:
Är det verkligen något att ha med ett självstagande tält? Jag skall köpa mig ett tält och funderar bland andra på Staika eftersom jag tänker använda det när jag paddlar. Jag överväger efter många långa funderingar att skaffa ett tunneltält istället för ett kupoltält för att få bättre absider och mindre vikt (så jag kan ha med det på vandringarna också). Kommar jag att för alltid förbanna att jag inte har ett självstagande tält?
Kalle

Hej Kalle.

Jag föredrar att tälta på gräs eller ris även i skärgården framför allt för att det innebär större chans att hitta skugga lä och för att det sliter mindre på tältbotten än att lägga sig på en aldrig så slät och läcker klippa.
Skall man tälta på klippa så tycker jag att man bör investera i en billig presenning att ha under tältbotten.

I allmänhet så går det bättre att ventilera ett tunneltält än ett självstagande tält. Absiderna är bra att ha bland annat vid matlagning i busväder.

Jag har fyra typer av tält. Tarfala ryggås 2 personers, Kerki tunneltält 3 personers, Sierra Half Moon självstagande kupolvariant (bra tält vid varmare väder) samt för 5 personersfamiljen Moskoselskåta i bomull/polyester.

För kajak en till tre personer är det gamla Kerki tunneltältet utmärkt. Motsvarande Hillebergs heter Stalon. Längsgående tältbågar och stora absider ger utmärkt bekvämlighet.

Jag har sovit i några svenska kupoltält och visst är det bekvämt att flytta runt tältet efter solen eller för att hitta optimala placeringen men jag föredrar precis som du tunneltält. Tunneltält kan man tälta på klippa med också med några stenblock eller motsvarande som förankringspunkter men det har bara varit aktuellt vid några enstaka övernattningar av uppskattningsvis ca 150 vid skärgårdspaddlingar i Sverige Norge och Finland. Däremot har jag sovit en del i bara sovsäcköverdrag direkt på klipporna och det är en härlig upplevelse i försommarnatten men jag sover bäst på gräs eller risbädd under thermaresten.

På västkusten är det ju också mycket lättare att hitta bra tältplatser på gräs än i Stockholms skärgård så jag kan inte se att du har något behov av självstagande tält Kalle.

Lycka till med tältandet.

Thure
[Ändrat av thureb 2002-05-02 kl 14:15]
 
Självstagande...

Kalle E; sa:
Är det verkligen något att ha med ett självstagande tält? Jag medger att till exempel Staika är stabilt och att jag inte skulle vara orolig för att det ramlar ihop om jag sov i det utan att förankra det...

(jätteklipp)
Kalle

Som du själv var inne på i det av mig bortklippta partiet är det långt ifrån säkert att man vill ligga i ett s k självstagande tält utan att förankra det.

Jag skulle uttrycka det som att egenskapen självstagande kan vara praktisk när man sätter upp tältet och kanske vill flytta omkring det lite för att hitta den optimala tältplatsen.

Däremot ska man nog undvika att låta bli att förankra ett s k självstagande tält eftersom den inneboende kraften i tältstänger och väv inte på långt när räcker för att ta upp den våldsamma energi som hård vind kan utveckla.

Till syvende og sidst måste alla tält förankras "för storm" som det brukar stå i vissa tillverkares kataloger. Det medför att man ofta kommer lika långt med ett välkonstruerat tunneltält som med ett självstagande kupoltält i skärgården eller på andra platser där det kan vara svårt att hitta bra tältplatser.

Vänligen,

J
 
Tycker tunneltält tycks trevligast

Tack för synpunkterna. Skall man sammanfatta det som sagts så tycker jag det verkar som fördelen med ett självstagande tält främst är av karaktären att det blir lite enklare i vissa ganska sällsynta situationer som till exempel att man vill flytta tältet efter att ha slagit upp det. Det har jag gjort en gång under mina år i spenaten och då var vi två så det var bara att hålla i var sin ända av tunneltältet och hålla det sträckt när vi flyttade det. Tältning på kala klippor tycks uteslutet oavsett vad för tält man har, annat än i synnerligen speciella situationer. Någon av er som svarat har sagt att han tältade ofta på klippor, men jag kan inte riktigt uttyda om det hade varit omöjligt med ett tunneltält eller om den självstagande funktionen är det som möjliggör tältandet.

Jag tycker nog att det sagda tyder på att tunneltälten är överlägsna kupoltälten åtminstone i de aspekter jag prioriterar, det vill säga låg vikt, bra absider, bra ventilation stort användningsområde. Det enda kupoltälten har som bräcker tunneltälten är väl något bättre vindstabilitet. Det har dock aldrig varit något problem för mig hittills med tunneltälten, och eftersom jag inte planerar att tälta på någon bergssida på 7000 meters höjd så tycker jag det verkar överdrivet att eftersträva bättre vindstabilitet än ett bra tunneltält erbjuder. Nu kommer säkert någon som tältat fastklamrad upp och ner på ett isflak i 58 m/s att slå mig på fingrarna, men då får det vara värt det.

Kalle
 
Re: Tycker tunneltält tycks trevligast

Kalle E; sa:
Någon av er som svarat har sagt att han tältade ofta på klippor, men jag kan inte riktigt uttyda om det hade varit omöjligt med ett tunneltält eller om den självstagande funktionen är det som möjliggör tältandet.

Det kanske var mig du syftade på. I de flesta fall hade det nog varit möjligt att tälta på samma ställe med ett tunneltält, men det hade blivit betydligt jobbigare att hitta tillräckligt med förankringspunkter (t ex större stenar). Om jag tältar på en häll där det finns ett träd i närheten (händer oftare än man kan tro) så säkrar jag bara tältet i trädet, och sedan får det vara bra. Med mitt Keron hade jag behövt 6 fästpunkter för att få det att stå.

De gånger som det inte hade gått att bo med tunneltält på samma ställe så berodde det på att ett sådant tält inte hade fått plats på längden. Har man ett litet tunneltält (t ex Nammatj) så är det dock inte mycket längre än ett Staika.

Summan av mitt resonemang är att ett självstagande tält är bättre i skärgårdsmiljö med mycket hällmarker, men att ett tunneltält är bättre i de flesta andra fall.

Peter
 
Självstagande+klippa=sant

Att ha ett självstagande kupoltält vid övernattning på kal klippa är bra mycket enklare än tunneltält.
Fördelen med självstagande är att tältet endast behöver FÖRANKRAS, dvs det behöver bara förhindras att blåsa iväg, och behöver inte fästpunkter för att stå upp.

Om man tänkt sig att tälta i skärgården är det helt klart bättre med ett kupol. Om man hittar en fin gräsplätt så är det bra, där kan alla tält resas. Men hittar man ingen sådan är det mycket enklare att resa ett kupoltält än ett tunneltält. Nackdelen med skärgården är ju att eventuellt jordtäcke ofta är tunt, vilket gör att tältplats-alternativen minskar, och då är kupolen oslagbar.

Och, -JA! jag använder självklart kupol på klippan, och rekommenderar gärna andra att använda kupol där också. Tycker det är dumt att chansa med ett tunnel.
 
Välj efter behov !

Tunnel eller kupol ? det beror en del på var man paddlar.

På den torra men klipphänvisande ostkusten är självstagande att föredra, dessa är mycket enklare att få upp på klippa.

På den regniga mer gräsrika västkusten kan man ha nästan vilket tält som helst men en nordisk variant med sammansatt ytter- och inner-tält är ju enkelt vid regn.

Tält med separat inner och yttertält är behagliga tack vare i allmänhet mycket god ventilation samt är enkla och trevliga när det inte behövs något yttertält. Dessutom är dom tysta i hård vind då ytterduken vanligen är väl spänd.

Ventilationen i tältet är väsentlig varma sommarnätter, något som inte alla tält kan erbjuda. Det krävs två rejäla myggnät så att man får genomdrag. För tunneltält krävs typ ett Keron med dubbla dörrar.

En annan viktig aspekt är tältets form - avlånga tält är det alltid lättare att hitta ytor för.

Ett kvalitetstält klarar alltid hård vind - åtminstone amerikanska tält gör det tyst !

De tält som nog uppfyller kraven bäst är Hilleberg Tarra eller Saivo. Om man modifierar Niak och Akto med rejäl ventilation skulle dom kunna vara bra enmansalternativ. Staika är ett vanligt paddeltält, med lite kompromisser vad gäller styvhet, bredd och ventilation.

Själv använder jag ett TNF Harrier mest och alternerar vid dåligt väderspaddling med ett ventilations-modifierat Hilleberg Nallo 2. Jag har även ett Akto, ett Marmot Bastille och ett Nallo 3 - dom har alla använts vid paddling men kommer aldrig med numera.

Dessutom; ett idealt paddeltält är aldrig idealt även för vandring.

Allt funkar - kompromissa med hjärtat!


/Staffan
 
SNÖ

Har i ärlighetens namn inte lusläst alla tidigare inlägg...

Djup och torr snö gör det svårt att få upp andra tält än tunneltält trots snöpinnar etc.

Därför kupol

Hejsvejs

/föhl
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Johan123 Enkelt självstagande en- eller tvåmanstält Bo och sova 13
Salmiak Självstagande tält med sitthöjd och absid, ca 2,5 kg? Bo och sova 21
Erik_T Självstagande 3p tält Bo och sova 7
Vinylbrus Stabilt, självstagande vintertält för 2 personer Bo och sova 15
davidvpt Lätt & självstagande tält för 2p? Bo och sova 23
MagArne Helt självstagande 1-manstält Bo och sova 11
EagleOwl Självstagande kupoltält på klippor, 2p med hund Bo och sova 6
ABL Tips på självstagande tält Bo och sova 1
Daddy Självstagande tält 3 personer, max 4,5 kg Bo och sova 9
jamo Lätta självstagande 2-manstält Bo och sova 33
Eric R Göra Nallo 3 självstagande Bo och sova 5
AnneliK Tält lämpligt för hård mark? Självstagande? Bo och sova 8
Lina_Nilsson Tips om självstagande tält, tack! Bo och sova 6
Freddan122 Hjälp med tält 2-manna jack wolfskin eller Msr elexir 2 eller något annat? Bo och sova 0
coffeegeek Urberg tält eller något annat? Bo och sova 33
Nyburgaren "Wearable" sovsäckar med ärmar och ben. Något för den rastlöse eller bara dumt? Bo och sova 7
såg Är Hammock något bra för en som rör sig mycket på natten? Bo och sova 5
vandrafjäll Loppisfynd, någon som vet något om tältet? Bo och sova 6
martin.skog Down Sleeping Bag, något att ha? Bo och sova 0
Bondmoran Hela tältpaketet eller lämna något? Bo och sova 7
Viktorious Äldre Hilleberg, något att ha? Bo och sova 18
Jackiie Cirkus -8 sovsäck, missar jag något om jag köper denna? Bo och sova 7
dag.lunden_telia.com Caravan Thermoplus - någon som vet något om denna sovpåse? Bo och sova 0
joanna Scarp - något för ensamvandraren på kalfjället? Bo och sova 9
Kerenskij Är sovsäckarna från Arctic Alpine något att ha? Bo och sova 9
slimjim Robens Challenger 2, något att ha? Bo och sova 3
Tomas J Haglöfs Goga 12x, något att anmärka på? Bo och sova 3
Raskesven Helsports sovsäcksskydd något att ha? Bo och sova 30
Kalle E Delbart sexmanna tält. Kan det vara något? Bo och sova 6
Haglöfs Twin Peak, något att ha? Bo och sova 3

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg