Två ggr förut
Jag har vandrat caminon 2010 (Camino Fatima/Portugues: Compostela-Porto) och 2015 (Camino del Norte: Oviedo-Finisterre), så jag kan väl en del. Jag gissar att du ska vandra Francés, som jag faktiskt inte satt fot på, med undantag för de sista tio milen eller så
Först av allt, John Brierleys böcker är otroligt populära guider för Caminon, så börja med att skaffa den skulle jag säga. Framför allt finns mycket information om härbärgen och sevärdheter, men även kartor och annat matnyttigt. Här har du hans guide för den franska vägen:
Adlibris
Nedan kommer lite alla möjliga tips, baserat på vad jag lärt mig från mina upplevelser (och misstag) under mina caminos:
1. Caminon är inte en vandring i vild natur. Skippa tält, liggunderlag, stormkök et cetera. Ta med en sommarsovsäck, kanske ett litet sittunderlag om du vill sitta på marken någon gång. Vatten går åt som bara den, så ha utrymme för det.
2. Jag rekommenderar gåstavar. Behöver inte vara de dyraste, men de är sköna att ha. Mina caminos har varit en hel del på asfalt, och det sliter på kroppen. Camino-upplevelsen hänger på hur dina fötter mår.
3. Siestan finns där av en anledning. Vi tog för vana att gå upp före soluppgången för att komma en bit innan det blev varmt. När vi vandrade blev det mer än 30 grader på sina ställen och jag fick till exempel stora problem med vätskebalansen.
4. Den franska vägen är den populäraste, så du kommer inte att känna dig ensam. Det kommer med största säkerhet finnas alla sorters bekvämligheter du kan tänka dig, som apotek och vad som helst. De sista tio milen är vanligtvis proppade med folk, eftersom det är de milen man måste gå om man vill få sitt certifikat i Santiago sedan.
5. Skaffa ett pilgrimspass. Det är ett häfte där du får dina stämplar (kan fås i kyrkor och härbärgen), och beviset på att du är pilgrim. De borde gå att få i Pied de Port. Se till att få det stämplat så mycket du kan, om inte annat för att det är det absolut finaste minnet från hela resan.
6. Certifikatet är ett pilgrimsbevis du kan få i Santiago de Compostela. Då tittar de att du har stämplar från härbärgena på de sista tio milen. Det är inte nödvändigt men kan vara kul. Vi fick inte våra certifikat eftersom vi tog taxi en sträcka pga min kompis dåliga knän. Då gick vi vidare till Finisterre där vi fick ett certifikat som var så fint att jag hängt upp mitt på väggen.
7. Härbärgena under de sista tio milen är vanligtvis knökfulla under högsäsong. Det kan vara värt att komma dit riktigt tidigt för att få en bra plats i kön, alternativt förhandsboka där det går eller bara ta hotell där det finns.
8. Härbärgen drivs ofta i privat regi eller av "kommunen". De privata är generellt dyrare men bättre, de kommunala är billigare/gratis och ofta lite enklare. Alla har sängar, ofta med kudde och engångslakan/-örngott för att förhindra spridning av vägglöss. Nästan alla har tvättmöjligheter, ett kök som kan användas för matlagning, och dusch. Francés borde ha bättre standard generellt, så du kan nog förvänta dig rinnande varmvatten överallt. På Norte var det en chansning år 2010, men Fatima/Portugues hade riktigt hög standard 2015.
9. Där vi har gått har alla boende varit supersnälla och hjälpsamma. Verkligen! Vi har fått skjuts, mat, vägledning, allt möjligt.
10. Ilskna vakthundar är ett problem. I mindre byar har varenda jävel en vakthund och jäklar vad det skälls när man passerar. Vi blev aldrig attackerade, men lösa vakthundar som följer en genom byn är ett äventyr i sig...
11. Ta med öronproppar. Flera par. Folk snarkar.
12. Spanien har inte lika utbyggt med korthantering, men det finns bankomater i varenda hörn. Dina största utgifter blir boende och mat, framför allt mat. Min rekommendation är att du testar de lokala köken så mycket du bara kan, det är också en del av upplevelsen.
13. Ta med dig det Europeiska sjukförsäkringskortet. Går det åt helskotta och du behöver sjukvård så visar du bara upp det, så ska du inte behöva betala något eller endast mycket lite.
14. Planera inte så mycket i förväg. Ta dagen som den kommer, njut av alla fantastiska upplevelser. Besök kyrkorna bara för att de är vackra.
15. Ett bra boende i Santiago de Compostela är Seminario Menor. Det är en skitstor byggnad en liten bit utanför tätorten. Det kostar ungefär 12,5 euro per natt och du kan bo där flera nätter vad jag minns. De flesta kommunala härbärgen godtar bara en natt, om du inte är sjuk då. Menor har en liten matbutik längst ner i källaren, ett kök och schyssta duschar.
16. Om du får tid över, gå till Finisterre (9 mil) och se solnedgången där. Det går bussar därifrån som du kan ta dig hem med.
Det är allt jag kan komma på på rak arm. Jag svarar gärna om du har några frågor! Jag har som sagt inte gått Francés med undantag för de tio sista milen, men Camino-upplägget är detsamma överallt.