Så blir vinterns Vargjakt.

När man talar om inavelsgraden så vìll man tydligen ha en population på minst 300 individer samtidigt som det ska komma in Finsk/Ryska gener löpande för att "rädda" stamen.

Rent logiskt skulle väl en stam på säg ungefär hälften tillgodose sig effektivare med dom Finsk/Ryska generna ?

Så är det inte vettigare i så fall att hålla stammen låg så genetiken får chansen att ordna till sig ?

När man tar upp frågan så är det alltid någon som brukar påstå att stammen är alldeles för sårbar vid det antalet, men tänk då att nuvarande stam kommer från under ett dussin individer och den här ju klarat sig till nuvarande nivå rätt bra....enligt uppgift utan (?) "hjälp", snarare att dom ökar så pass att det blir problem och vi får ut och Licens och skyddsjaga dom.
Finns ju även andra exempel på små viltpopulationer som gått från nått dussin till stora stammar, Bäver är väl bara ett exempel...Älg och Rå stammarna har ju även dom varit små en gång i tiden.

Rent krasst så är det väl snarare så att det ofta är stora problem att bli av med från början mindre stammar invasiva arter som jämförelse, så jag har svårt att se att en mindre stam Varg skulle vara så fantastiskt sårbar.
Skulle det bli så att det mot förmodan kom någon sjukdom som slog ut hela Svenska populationen så är det ändå ingen katastrof genetisk då den "Svenska" stammen ansågs utrotad på slutet av slutet 60 början 70talet, och det ju finns "Skandinaviska" gener med mindre inavel kvar i Norden att börja om med om det nu nödvändigtvis skulle behövas så "skyddsvärdet" genetiskt kan med goda skäl ifrågasättas.

Riskerna med allvarliga stora sjukdomsutbrott hos arter ökar ju dessutom hos tätare populationer än hos små som lever glest.
 
Senast ändrad:
Många får dödade vid vargangrepp i Södermanland
Vid ett vargangrepp på en fårgård mellan Malmköping och Mariefred dödades under helgen ett antal får. Länsstyrelsen i Södermanland uppger att 16 får är dödade, skadade eller saknade.

Angreppet skedde under lördagen och är det andra på kort tid i området. Den 27 september dödades tre får vid ett angrepp i Strängnäs kommun.

Vargvalpar_arla-20200901.jpg

Vargvalpar i Ärlareviret juli 2020. Foto: Länsstyrelsen
Bekräftade föryngringar
Tidigare har länsstyrelsen bekräftat att det skett föryngringar i både Sjunda- och Ärlareviret som helt eller delvis finns i Södermanlands län. Föryngringarna har bekräftats med viltkameror.
Det är i dagsläget oklart hur många valpar det finns i kullarna.

Källa: Svensk Jakt webbupplaga.
 

Det får väl nästan bli ett önsketänkande från JRF sida.
 
Liknande trådar

Liknande trådar


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg