Retrobultning i Stockholm

Om den som klättrade på leden första gången kratrade och dog, är det fel att toppa ut för andra därefter?


(Hm, dags att gå och lägga sig tror jag...)
 
Glömde att säga det, jag håller med ett tidigare inlägg - Carnivore borde få ett ankare. Överhuvudtaget är Ekoberget ett trevligt berg med bra läge. De leder som är lätta är bra för nybörjare, och då är det mycket bättre om man har ordentliga ankare och bra bultade leder (se annat inlägg om Lara m handklovarna). Har man väl börjat bulta tycker jag att det ska göras på ett bra sätt (dvs säkerhetsmässigt).
 
Mezzner; sa:
Om den som klättrade på leden första gången kratrade och dog, är det fel att toppa ut för andra därefter?


(Hm, dags att gå och lägga sig tror jag...)

Nä, det är absolut i fel stil :) Dessutom borde man väl också försöka att matcha skomärke med förstabestigaren, så att man inte hamnar i konflikt om stilen på kratringen.

(Ska också gå och lägga mig)
 
_iceman_; sa:
Håller med ovanstående, men tycker att antalet bultar på Publikfriarn är lagom.

Nu gillar jag inte Kanalklippan, men jag tyckte också att antalet bultar på Publikfriarn var lagom. Fast de var felplacerade :). Man vill inte riskera att trilla ner på någon hylla, precis som Olle påpekar.

Jag funderar också över alla leder på Tyresö. De jag har kollat på verkar föra en tynande tillvaro. Det är otroligt synd, för det finns otroligt fin och bra klättring på Tyresö. Hur är det med retrobultning där?
[Ändrat av fling 2005-06-20 kl 09:26]
 
fling; sa:
Jag funderar också över alla leder på Tyresö. De jag har kollat på verkar föra en tynande tillvaro. Det är otroligt synd, för det finns otroligt fin och bra klättring på Tyresö. Hur är det med retrobultning där?
[Ändrat av fling 2005-06-20 kl 09:26]

Måste ställa en följdfråga, är det fortfarande samma accessproblem därute och därför inte läge för bultning?
 
Nacka kvarn: "Auktion direkt" (nr 13 i nätföraren) saknade en bult för några veckor sedan i alla fall (eller om det var hängaren som saknades, men jag tror faktiskt att hela bulten var borta, bara hålet kvar).

Skrev om "Omöjliga väggen" i ett annat inlägg om retrobultning, men jag kan bara upprepa att jag tycker den förtjänar nya bultar, gärna av samma typ som förr för att bevara ledens karaktär, inte så rostiga bara. Klättringen är väldigt fin och leden förtjänar ett bättre öde än att inte klättras för att bultarna är läskiga. Ska det vara lika som för förstabestigaren ska ju bultarna vara nya!
 
Om du menar leder i ryssgraven som går på den lättåtkomliga väggen så tycker jag att de är normalt och ok bultade. 5:an har lite högt till först bulten det är jag enig. En bult innan den vore inte helt fel men å andra sidan så tycker jag att om man känner sig skrajj där kan man väl lika gärna förklippa den första bulten då.
 
När det gäller första bultens placering:

Om det kommer två personer, inte så vana, med samma maxkapacitet, för att klättra med varandra och träna att leda. Vem ska då klippa första bulten åt dem? Det är ju oftast det som är dilemmat när man är ute, man har sina klätterkompisar som har ungefär samma max som man har själv och då vågar man inte prova där risken för markfall är uppenbar, även om man kanske skulle kunna dogga leden för att få upp ett topprep annars.

Svårt att förstå för den som hade överkapacitet och slog bultarna, men mycket konkret för den som rätt nyligen gått sin första ledklätterkurs. Resultatet blir att man inte vågar testa leden och dels missar den övning den kan ge, och dessutom kanske i onödan går miste om finfin klättring.

Jag tror att de som bultar måste vara mycket mer ödmjuka och alltid tänka att "någon kommer att vilja göra just den här leden som sin första i den här graden, jag ska bulta så att det känns helt ok säkerhetsmässigt så att den som är ovan vid den här graden vågar gå på och kan utvecklas."

Sen är det väl inte heller fel att bli känd som "Jaha, kolla, det är N.N. som gjort den här leden, då är den helt säkert ok!" Detsamma gäller ju retrobultning, man kan läsa i föraren att leden har fått en kompletterande bult/bultar av en viss person och då vet man att det har skett ett bra jobb för säkerheten, eftersom denna person är känd för sitt goda säkerhetstänk och sina fina placeringar av kompletterande bultar. Då kan man utan att oroa siggå på och testa leden, även om den är på ens eget max.

Dagens hjältar bör ju vara de som tänker bra säkerhet, inte våghalsar som kör i alla fall.
[Ändrat av lilla_my 2005-06-21 kl 22:36]
 
fling; sa:
utomjording; sa:
lilla_my; sa:
Ska det vara lika som för förstabestigaren ska ju bultarna vara nya!

Ska det vara lika som för förstabestigarna ska det inte vara några bultar alls.

Och glöm modernt rep och moderna skor!

Nu vet jag inte hur Omöjliga väggen gjordes men jag antar att den aidades första gången. Alla pitonger antar jag följdaktligen slogs på lead och det var det jag syftade på. Jag har (tyvärr?) inte varit på Häggsta så just leden i fråga vet jag inget om MEN jag skulle vara förvånad om det skulle vara några problem att säkra den tillfredställande om alla bladbultarna togs bort. Däremot skulle det behövs skramlas fram en nätt liten hög små friends.

Det är inte min åsikt att alla pitonger ska tas bort från leden ifråga. Däremot tycker jag att det inte alltid är givet att ersätta bladbultar mot nya bladbultar/bultar om det går att säkra den passagen tillfredställande med en friend eller kil. Utvecklingen av säkringar har gått framåt sen bladbulten slogs och det är inte säkert att förstabestigaren idag skulle placerat en bult där.

Dåligt bultade sportleder är däremot det värsta jag vet, fy fan. Att riskera markfall när man ska klippa andra eller tredje bult gör mig riktigt förbannad.
 
Lilla my skrev: "Svårt att förstå för den som hade överkapacitet och slog bultarna, men mycket konkret för den som rätt nyligen gått sin första ledklätterkurs. Resultatet blir att man inte vågar testa leden och dels missar den övning den kan ge, och dessutom kanske i onödan går miste om finfin klättring."

Vad är det som säger att den som just gått sin första ledklättringskurs i och med detta, som genom ett "sesam-öppna-dig", med automatik ska ha tillgång till alla leder? Jag förstår inte den tanken. Den Lilla my pratar om, den som hade överkapacitet och slog bultarna, kanske hade samlat på sig åratals erfarenhet, kanske hade tusentals ledda turer bakom sig, innan han eller hon hade samlat på sig tillräckligt mycket erfarenhet och mental kontroll för att kunna göra just den aktuella turen. Därför kan jag inte tycka att det är självklart att genom retrobultning skapa genvägar för andra nyare klättrare för att de ska kunna riva av turen utan att först ha ackumulerat samma mängd erfarenhet.

Lilla my skrev också: "Jag tror att de som bultar måste vara mycket mer ödmjuka och alltid tänka att "någon kommer att vilja göra just den här leden som sin första i den här graden, jag ska bulta så att det känns helt ok säkerhetsmässigt så att den som är ovan vid den här graden vågar gå på och kan utvecklas." "

Det beror väl på hur man ser på vad utveckling är. Utveckling måste ju inte innebära att man ständigt klättrar i graderna. Det kan ju också handla om att lära sig lägga kilar där det är pillrigt och svårsäkrat. Det kan ju också handla om en personlig utvecking, att acceptera att man aldrig kommer att kunna göra alla turer...
Självklart måste det finnas välsäkrade turer i alla grader, men alla sexaturer måste inte vara sexaturer för femma- och sexaklättrare. Det kan ju också finnas sexaturer för sjuaklättrare, turer där andra kvalitéer än svårighetsgraden värderas.

Ibland kan man få en känsla av att det finns en föreställning om att klättring måste vara en alltigenom säker sport bara för att det är möjligt att göra den sådan. Inte vet jag, men kanske är det tänket en produkt av en uppväxt i ett samhälle genomsyrat av pekpinnar från socialstyrelsen, cykelhjälmar, säkerhetsbälten och non-smoking-generation-kampanjer. ;-)
Denna idé om hur klättring ska vara understöds naturligtvis av synen på klätterprestationen som rent fysisk och kvantifierbar, mätbar med svårighetsgraden. Om det man vill ha ut av en klättertur är att kunna bocka av den i en lista, att kunna säga att man lett den - ja då är det väl bara att smälla in en borrbult varje meter så kan man leda den med samma säkerhetsnivå som vid topprepsklättring. Ja, till och med säkrare, eftersom man då har flera punkter mellan sig och marken. Men om det inte bara är att ha gjort den man vill, utan även upplevelsen av att göra den, och dessutom ser upplevelsen som något mer än den kroppsliga förnimmelsen av att göra rörelserna, då blir kanske tänket ett annat.

Utomjording skrev: "Nu vet jag inte hur Omöjliga väggen gjordes men jag antar att den aidades första gången. Alla pitonger antar jag följdaktligen slogs på lead och det var det jag syftade på. Jag har (tyvärr?) inte varit på Häggsta så just leden i fråga vet jag inget om MEN jag skulle vara förvånad om det skulle vara några problem att säkra den tillfredställande om alla bladbultarna togs bort. Däremot skulle det behövs skramlas fram en nätt liten hög små friends."

Jo, Omöjliga väggen gjordes som aidtur första gången. Men även när den friklättrades i mitten av sextiotalet var den säkrad med sprickbultar. Dvs förstemannen var tvungen att slå dem på lead, något som ibland innebär att man måste släppa båda händerna för att kunna placera bulten med den ena och slå med hammaren med den andra. Detta också i storskor!
Jag vill inte argumentera för att det är tillbaka dit vi ska, men håll med om att den inte vore samma tur om den hade rostfria borrbultar varje eller varannan meter. (Även om jag nog skulle klättra den f-n så mycket oftare om den hade det). Men den går bra att toppa och tillfredsställelsen efter att ha lett den är betydligt större nu än om den vore borrbultad.
Skulle också, Utomjording, vilja påstå att den nog inte skulle gå att säkra lika bra utan de fasta bultarna. Jag har inte provat, men jag tror inte ens de nya små friendsen förslår så långt.
Det är klart att en sjua- eller åttaklättrare kan göra den säkert på egna säkringar. En femmaklättrare skulle kunna slita sig uppför den om den var borrbultad tätt. Men min poäng är och förblir att eftersom både dessa klättrares ståndpunkter kan vara legitima utifrån deras perspektiv kan man lika gärna låta förstabestigarnormen (eller första fria bestigaren) gälla.
Argumentet att det alltid går att låta bli att koppla i borrbultarna är ju möjligt att ta till då, men det vet ju ni också att blotta möjligheten att koppla i dem skulle innebära att känslan av att sticka ut hakan skulle försvinna.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Anatol bultkommité (även publ. i "retrobultning i sthlm") Sportklättring 11
rockåtta Retrobultning Sportklättring 26
nina938 Climbing Partner in Stockholm Sportklättring 3
El Barto Möjliga Stockholm klättring Sportklättring 4
Erik af Essingen Bästa vårklipporna i Stockholm? Sportklättring 10
highlander_z Ledklätterkurs-kompis sökes i Stockholm Sportklättring 0
Faeskmas Köpa skor stockholm? Sportklättring 2
dabac inomhusvägg + restaurang i Stockholm? Sportklättring 1
siljerud Tips om 7b i Stockholm Sportklättring 7
Makwizard Looking for climbing partner in Stockholm! Sportklättring 0
Vrenerl Climbing partner Stockholm Sportklättring 0
KarlG Ny klätterhall i Stockholm! Sportklättring 2
0022276 climbing partner Stockholm Sportklättring 0
camhaa76 sportklättring nära stockholm? Sportklättring 10
johanrosander Klätterkompis i Stockholm (Nacka) Sportklättring 0
pettrus_1 Klätterkompis Stockholm Sportklättring 5
egron Klätterkompis(ar) sökes i Stockholm Sportklättring 0
carlenshelen Klätterkompis för klättring ute i stockholm sökes! Sportklättring 3
_iceman_ Bultad klippa i tantolunden (Stockholm) Sportklättring 1
jf_sebastian omröstning: bästa inomhusklättringen i Stockholm Sportklättring 1
cammop Klätter polare runt Stockholm Sportklättring 2
Sisessan Klättring i Stockholm Sportklättring 2
ciss stockholm Sportklättring 1
Svarten BB och kil klättring omkring Stockholm Sportklättring 1
gudfader14 Klätter kompis i Stockholm Sportklättring 0
zeromaker Sportklättring i Stockholm Sportklättring 1
klätterpartner sökes i stockholm Sportklättring 0
Ny klippa, Margreteberg (Stockholm). Sportklättring 0
Ny klippa Ingarö (Stockholm). Hög kvalité. Sportklättring 0
Claes Nyturer/Stockholm/Botkyrka Sportklättring 0
Claes Nyturer/Stockholm/Flaten Sportklättring 1
Claes Nyturer/Stockholm/Münchenbryggeriet Sportklättring 12
GUD kommer till Stockholm 4-5/9 Sportklättring 1

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg